Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravská filharmonie Olomouc zahajuje ve čtvrtek jubilejní 75. sezonu světovou premiérou

Kultura

23.9.2020

roc jap

Do své již 75. koncertní sezony vstupuje Moravská filharmonie Olomouc hudbou českých skladatelů Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Iši Krejčího a Marka Keprta. Skladba posledního z nich vznikla speciálně pro Moravskou filharmonii a orchestr provede její premiéru ve čtvrtek 24. září od 19 hodin v olomoucké Redutě. Moravská filharmonie vystoupí pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Kleckera a sólistou večera bude jeden z nejúspěšnějších českých klavíristů současnosti Ivo Kahánek. Celý koncert bude živě přenášen Českým rozhlasem na stanici Vltava.

Program zahajovacího koncertu 75. sezony byl sestaven na míru Moravské filharmonie – úvodní skladba olomouckého rodáka Marka Keprta vznikla na objednávku přímo pro tuto příležitost. Dílo s názvem Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění – akustický chVějíř k 75. výročí založení Moravské filharmonie Olomouc využívá dle slov samotného autora specifickou prostorovou dispozici Reduty a v nástrojích obzvlášť vyzdvihuje sekci žesťů.

Druhou skladbou večera je Koncert pro klavír a orchestr č. 3 Bohuslava Martinů. Jako sólista se v něm představí Ivo Kahánek, jeden z nejlepších českých klavíristů, o čemž svědčí i prestižní ocenění v oblasti klasické hudby BBC Music Magazine Award, které umělec získal letos na jaře právě za nahrávky skladeb A. Dvořáka a B. Martinů.

Program zahajovacího koncertu

Marek Keprt: Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění – akustický chVějíř k 75. výročí založení Moravské filharmonie Olomouc (světová premiéra)

Bohuslav Martinů: Koncert pro klavír a orchestr č. 3 H. 316 

Antonín Dvořák: Legendy op. 59 (výběr)

Iša Krejčí: Serenáda pro orchestr 

Repríza koncertu se uskuteční následující den, v pátek 25. září od 19 hodin opět v olomoucké Redutě. Vstupenky na oba koncerty jsou k dispozici online a v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice. 

Díla Antonína Dvořáka se objevovala v programech Moravské filharmonie po celou dobu její existence pravidelně a často, a to zejména díky historické spojitosti Antonína Dvořáka s Olomoucí. Uvádění děl tohoto světově nejznámějšího českého hudebního skladatele Moravskou filharmonií dnes tvoří již určitou tradici. Na zahajovacím koncertě tentokrát zazní pět částí z cyklu Legendy. Jednotlivé skladby se vyznačují výpravnou poetikou, někteří znalci Dvořákova díla uvádějí, že jsou inspirovány baladami K. J. Erbena.

Večer uzavře symbolická vzpomínka na úplné začátky Moravské filharmonie, které byly spjaty s působením Iši Krejčího, významné osobnosti z doby poválečné Olomouce. Jeho Serenádu pro orchestr uvedl orchestr poprvé ve světové premiéře 27. května 1952 a nyní touto skladbou svůj první koncert letošní sezony uzavře.