Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravská filharmonie Olomouc zahájí 74. sezonu koncertem, který uslyší i náměstí

Kultura

24.9.2019

Autor: red

Moravská filharmonie Olomouc vstoupí do své 74. sezony poprvé pod uměleckým vedením mladého českého dirigenta Jakuba Kleckera. Jeho inaugurační koncert zahájí sezonu už tento čtvrtek v 19:00 v Redutě. Repríza koncertu se koná 27. září na stejném místě a ve stejný čas.

Jakub Klecker

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Jakub Klecker

Dirigent se schopností "neobyčejně precizní práce s orchestrem při výstavbě hudebního díla". To je slovy odborné kritiky dlouhodobě vyzdvihovaná vlastnost Jakuba Kleckera (1982), nového šéfdirigenta MFO a jednoho z nejvýraznějších dirigentů své generace. Brněnský rodák, který na HAMU v Praze studoval pod vedením Jiřího Bělohlávka a Tomáše Koutníka, přichází do Olomouce po čtyřletém působení na pozici hudebního ředitele Opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Operní tvorba vždy tvořila významnou část Kleckerovy umělecké činnosti. S divadelními soubory v Brně, Ostravě, Praze i jinde provedl na padesát operních titulů. S Národním divadlem moravskoslezským nastudoval mimo jiné výjimečnou a zřídka uváděnou operu-film Tři přání aneb Vrtkavosti života Bohuslava Martinů. V Národním divadle v Praze pak uvedl např. Figarovu svatbu, Carmen či Příhody lišky Bystroušky. Hostoval ve Státním divadle v Norimberku a je prvním dirigentem, který na Arabském poloostrově (konkrétně v Ománu) uvedl v roce 2014 Dvořákovu Rusalku. Vícekrát – a často i pravidelně – hostoval u většiny symfonických orchestrů v České republice a na Slovensku. V letech 2007 a 2009 vedl Filharmonii Brno na koncertním turné po Japonsku, vystupoval rovněž na předních hudebních festivalech, jako je Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáček Brno či Rheingau Musik Festival (Německo).

Moravskou filharmonii Olomouc řídil v uplynulých letech na více než desítce koncertů. Již ve svých 33 letech, v roce 2015, absolvoval svůj celkově tisící koncert, a to právě s MFO na festivalu Petera Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou. Posledním úspěchem Jakuba Kleckera a jeho spolupráce s MFO byl zahajovací koncert sezony vídeňského Musikverein 1. září 2019. 

Jakub Klecker žije s rodinou v Brně, kde také vyučuje dirigování na Hudební fakultě JAMU. Je pověstný svým optimismem a energií, což jistě pozná a ocení nejen orchestr MFO, ale zejména posluchači a návštěvníci jeho koncertů.

Klecker pro svoji premiéru v nové roli sestavil ryze český program ze skladeb Josefa Suka, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. První část čtvrtečního koncertu bude z Reduty zvukově přenášena na olomoucké Horní náměstí za doprovodu velkoplošné grafické vizualizace (vjing). "Cílem večera bylo nejen podtrhnout slavnostnost inauguračního koncertu, ale také snaha oslovit hudbou co nejvíce lidí, tedy nejen ty, kteří budou ten večer v Redutě. Protože od nové koncertní sezony zavádí Moravská filharmonie Olomouc také nový vizuální styl své prezentace, spojili jsme vše do záměru 'vyvést' hudbu z Reduty na náměstí a upozornit na ni vizuální prezentací. Věříme, že si tuto unikátní událost obyvatelé Olomouce nenechají ujít," říká ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Zahajovací koncert
Koncert zahájí Sukův slavnostní pochod V nový život op. 35c. "Když jsem přemýšlel, co zařadit na úvod večera, přišel mi na mysl právě tento slavnostní symfonický pochod. Jeho název nás symbolicky posouvá do nové éry Moravské filharmonie Olomouc," říká Jakub Klecker. Po úvodní skladbě zazní Koncert pro violoncello a orchestr h moll op. 104. Antonína Dvořáka. Sólového partu se zhostí přední český violoncellista Václav Petr. Své studium i ocenění z řady prestižních interpretačních soutěží Petr zúročil v říjnu 2013, kdy vyhrál konkurz na post koncertního mistra violoncell v České filharmonii. Ve svých 24 letech se tak stal jedním z nejmladších koncertních mistrů v historii tohoto tělesa.

Druhá část večera bude věnována Bohuslavu Martinů a jeho Symfonii č. 4. Skladba bývá považována za jeho nejradostnější symfonii. Dílo vznikalo na konci druhé světové války, kdy zpráva o kapitulaci Německa zastihla skladatele během práce na třetí větě. V té době se Martinů těšil na návrat do rodné vlasti, poněvadž všechno nasvědčovalo tomu, že světový konflikt je u samého konce. Martinů se však jeho přání nesplnilo – do Československa se už nikdy nepodíval.

Koncertní řady v nové sezoně
Struktura koncertních řad právě začínající 74. sezony zůstává stejná jako v té loňské. Hlavní koncertní řada A (velký symfonický cyklus) nabídne osm koncertů ve čtvrtky. Její menší, reprízovaná verze R pak čtyři koncerty v pátek. Posluchačům, kteří preferují tuto zmenšenou páteční verzi, se nabízí možnost doplnit si ji například o další čtyři koncerty řady K, která nabídne ve čtyřech pondělních koncertech přehlídku toho nejlepšího z českých a slovenských komorních uskupení. Koncertní řada P – Patriot přinese ve čtyřech čtvrtečních koncertech ty nejvýraznější sólové výkony olomouckých talentů. Pod vedením dirigentů, kteří jsou (či byli) s Olomoucí rovněž úzce spjati (Miloslav Oswald, Petr Vronský, Jakub Klecker), programy doplní stěžejní díla orchestrálního repertoáru. Šest mimořádných koncertů připomene a oslaví významné události, výročí či okamžiky v průběhu roku. Novinkou u mimořádných koncertů je, že si místa na nich lze zajistit také formou abonmá v podobě řady M. V nabídce MFO zůstala i tradiční nedělní matiné pro rodiče s dětmi. Úplnou novinkou sezony je cyklus čtyř hudebních podvečerů pro nastávající rodiče, které se uskuteční v úterních termínech od 17:30.

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za dobu své existence si Moravská filharmonie Olomouc vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár: věnuje se především klasickému symfonickému repertoáru, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Moravská filharmonie Olomouc má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.