Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mora vetovala sudího, svaz ho vyřadil

Sport

19.2.2019

Autor: Petr Pelíšek

Hokejisté HC Olomouc v neděli doma prohráli po prodloužení s Litvínovem. A po utkání si stěžovali na výkon rozhodčího. Oprávněně, jak uznal hokejový svaz, který sudího René Hradila potrestal.

„Fatální pochybení rozhodčích, kteří svými chybnými výroky zásadně a hrubě ovlivnili výsledek utkání. Dle dostupných záběrů a mého názoru Marek Laš klepl do soupeřovy hokejky ze strany a s nízkou intenzitou. Takových zákroků bývá v každém zápase bezpočet. V oslabení byl Jirka Ondrušek při snaze o získání puku zcela evidentně faulován přímo před zraky hlavního rozhodčího, ten ale z nepochopitelných důvodů tento nedovolený zákrok nechal bez povšimnutí. Chvíli nato vstřelil Litvínov vyrovnávací gól,“ řekl pro klubový web Erik Fürst, generální manažer HC Olomouc. A komise rozhodčích dala Olomouckým za pravdu.

Komise rozhodčích rozhodla, že hlavní rozhodčí René Hradil bude dočasně přeřazen do nižší soutěže i s odpovídajícím finančním dopadem podle profesionální smlouvy.

Foto: Petr Pelíšek

Z vyjádření Komise rozhodčích

"V čase 57:24 byl správně potrestán hráč HC Olomouc Marek Laš za sekání, při němž vyrazil protihráči hůl z ruky. Ačkoliv se jednalo o úder střední intenzity, nebyl veden na hůl protihráče za účelem získání kotouče (viz Pravidlo 159 i.) a jedná se proto o správné vyloučení. 2. V čase 58:52 nebyl chybně potrestán zákrok hráče HC Verva Litvínov Juraje Mikúše na protihráče Jiřího Ondrůška. Jednalo se o zjevný přestupek, na který měl hlavní rozhodčí dobrý výhled a podražení mělo být jednoznačně potrestáno, přičemž bezprostředně po nepotrestaném zákroku vstřelil tým HC Verva Litvínov vyrovnávací branku. Z pohledu komise rozhodčích je uvedené pochybení nejzávažnější, neboť ve srovnání s předchozími případy nešlo o nepřehlednou, na řešení složitou situaci. Komise proto rozhodla, že hlavní rozhodčí René Hradil bude dočasně přeřazen do nižší soutěže i s odpovídajícím finančním dopadem podle profesionální smlouvy. „Přeřazení slouží k prověření výkonnosti rozhodčích, podobně jako to praktikují v některých případech extraligové kluby u hráčů,“ uvedl předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler. „Zatímco v předchozí části sezóny jsme byli s výkony rozhodčích spokojeni, po reprezentační přestávce chybných rozhodnutí přibylo. Chceme tak dát najevo, že i rozhodčí bojují v rozhodující části sezóny o delegace pro play off, stejně jako o profesionální smlouvy a působení v nejvyšší soutěži v dalších ročnících.“

Olomoucký klub rozhodčího Hradila vetoval, ale nakonec to ani nemusel dělat. Ten byl za trest přeřazen do nižší soutěže.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

GALERIE SKÁCELÍK

Katalog firem » Kultura a umění » Galerie

Autorské výstavy, prodej kovových a dřevěných plastik, obrazů, grafik, autorských šperků, ručně šitých modelových kabelek značky " JS DESIGN ".