Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Momentálně těžko dáváme góly, řekl Látal

Sport

8.4.2021

Autor: Petr Pelíšek

V dohrávce třiadvacátého kola FORTUNA:LIGY fotbalisté SK Sigma Olomouc uhráli doma s 1.FC Slovácko bezbrankovou remízu. V duelu se třetím cekem průběžné tabulky horší nebyli, ale žádnou z vyložených šancí se jim ani přes dobrý výkon nepovedlo proměnit. „Momentálně se to ve mně bije. Pořád mám na mysli ještě Pardubice, kde to bylo zklamání. Ale co nyní můžeme hráčům vytknout? Chtěli. Až na posledních patnáct minut výkon nebyl špatný, ale na to se fotbal nehraje,“ řekl Radoslav Látal, trenér SK Sigma Olomouc.

Sigma v dohrávce uhrála bod se Slováckem. Jak se vám zápas zamlouval?
Začátek utkání se vyvíjel v náš prospěch, měli jsme několik šancí v prvním poločase, mohli rozhodnout. V defenzívě jsme pracovali dobře, během první půle jsme soupeře téměř do ničeho nepouštěli. Sestavu jsme se rozhodli trošku vyztužit Poulolem, což nám i vyšlo, dali jsme ho na šestku, aby nám posbíral dlouhé míče. To tam pasovalo. Bohužel nejsme schopní dát z tří čtyř šancí branku, to je největší problém už delší dobu. Ve druhém poločase jsme měli tutovou šanci téměř do prázdné branky, kdy jsme ale trefili brankáře. Zhruba od 75. minuty jsme náš výkon trochu znehodnotili, mohli jsme inkasovat, tam už to nebylo dobré. Musím přiznat, že jsme tam měli i štěstí. Ale nejsem schopni z šancí rozhodnout.

Po sobotním utkání s Pardubicemi jste si trošku stěžoval na špatný pohyb svého týmu. V úterý s Hradištěm už to bylo jinak.
Říkám to pořád. Všechno je to o hráčích, jak k zápasu přistoupí. Na utkání jsou připraveni a je to o tom, aby podali odpovídající výkon. Aby se připravili. Proti Slovácku tam bylo nasazení, důraz, chtění.  Chtěli jsme vyhrát. Že to tak nedopadlo, to je jiná věc, ale ve srovnání těch dvou zápasů jsem viděl diametrální rozdíl. Momentálně trpíme na útočnou fázi, těžko dáváme góly. Ale nasazení tam bylo.

A čím si tu změnu vysvětlujete? Udělali jste nějakou bouřku v kabině? Nebo hrál soupeř nějak otevřeněji?
To kdybych věděl, čím to bylo … Není to o bouřce, kolikrát křičím, ale ani to nepomůže. Je to o přístupu hráčů, mluvím už delší dobu o tom, že je to o charakteru mužstva. Musí se na zápas přepravit. Kondičně jsou nachystaní perfektně. Je to jen o tom, jak k utkání přistoupí. Umíme zahrát výborné zápasy, když dostupujeme, jsme agresivní, napadáme. Ale jakmile se nám nechce, tak to dopadne tak, jako se Zlínem a s Pardubicemi.

Šance Sigma nyní neproměňuje. Proč to tak je?
Nechci hráče nějak shazovat. Ale troufnu si říct, že kdybychom měli proti Slovácku Juliše, tak bychom nějaký gól dali. Není to nic proti Yunisovi, neodvedl špatný výkon. Ale Juliš to má prostě v sobě, nebo Lafata, Siegl, to byli útočníci, kteří dali skoro z každé šance gól. Třeba Chytil to špatně trefil z malého vápna. Být tam nějak kvalita, tak to napálí pod břevno nártem. Je to všechno o kvalitě, o hráčích. Nechci shazovat útočníky, ale to nám chybí.

Potřebuje tedy Sigma lepšího útočníka k tomu, aby mohla být v tabulce výš?
Myslím, že to není jenom Sigma. Momentálně se s tím potýká více mužstev. Shánějí útočníky a ti na trhu nejsou. A když už má někdo kvalitu, tak má také nějakou cenu. Nikoho ale neshazuju. Máme tři útočníky, proti Slovácku ještě naskočil Zifčák. Ale je to všechno o kvalitě. Někdo má to zakončení v sobě, někdo na tom musí pracovat.

Asi největší šanci měl ale proti Slovácku obránce Ondřej Zmrzlý. Byla to tutovka. Budete mu to vyčítat?
On chtěl dát gól. Samozřejmě si to také přál, mrzí ho to. Když udělal chybu s Pardubicemi Mandous v bráně, tak to každý vidí, ale to jsou srovnatelné momenty. Fotbal je o chybách, když je uděláte, tak vás soupeř potrestá. A každý zápas je jiný.

Mimochodem Zmrzlý roste zápas od zápasu. Kromě plnění defenzivních úkolů je i nebezpečný v ofenzivě, přesně tak, jak je po krajním obránci požadováno.
Ať je to Ondra, nebo i ostatní mladí kluci, tak myslím, že půjdou nahoru. Potřebují zápasy, takové těžké, jako byl třeba ten proti Slovácku. Odra podal vynikající výkon, je na něm vidět, že je agresivní v dostupování hráčů. Dobře pokryl Petrželu. Není pomalý, má výbornou levou nohu, výborně kope standardky. Pro každého mladého hráče je každý těžký zápas výborný a myslím, že za dva tři roky by to tady měli táhnout. V úterý dostal šanci Jáchym Šíp, měl to těžké, naskočit do závěru, kde už jsme to tolik nezvládali. Ale je to pro něj zkušenost, má ligový start. Kluky tam zkoušíme zapracovávat, aby v budoucnu Olomouci táhli.

Proč jste tak brzy střídal Gonzáleze?
Měl nakopnutý stehenní sval. V poločase byl masírovaný, nechtěli jsme riskovat nějaké zranění, v sobotu nás čeká další zápas v Příbrami.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip