Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Modře nasvícená radnice připomene Světový den plicní hypertenze

Zprávy z regionu

5.5.2021

Autor: red

Nedávno svítila modrá radnice pro lidi s autismem, stejná barva je však symbolem i dalšího vážného onemocnění - plicní hypertenze. Touto nevyléčitelnou chorobou v Česku trpí desítky tisíc lidí, velké množství z nich ale svou diagnózu buď nezná, nebo se ji dozví pozdě. Na chorobu upozorní dnes večer i modře nasvícená radnice.

Ilustrační foto

Foto: Jan Andreáš

Na středu 5. května připadá Světový den plicní hypertenze. Na chorobu v tento den mimo jiné upomínají i modře nasvícené významné budovy - v Olomouci už to tradičně bývá historická radnice. Symbol modré barvy získala plicní hypertenze podle modrých rtů, které toto onemocnění často doprovázejí. "K podobným připomínkám nebo vyjádřením podpory těm, kteří se s daným problémem potýkají, se Olomouc připojuje již pravidelně. Na existenci takovýchto problémů je opravdu třeba upozorňovat a mimo to, barvy naší radnici vyloženě sluší. Vnímám tyto iniciativy jako velmi záslužné spojení příjemného s užitečným," říká náměstkyně primátora Markéta Záleská.

V Česku touto chorobou, která způsobuje zúžení plicních cév, trpí desítky tisíc lidí. Řada z nich ale o své diagnóze vůbec neví nebo se ji dozví pozdě. Včasná diagnóza a léčba přitom podle lékařů může zabránit vážným zdravotním následkům nebo i smrti. V současné době jsou v Česku tři specializovaná centra na léčbu plicní hypertenze – II. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Kardiologická klinika IKEM a I. interní klinika FN Olomouc.

Reklama

acoptik

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Používáme kvalitní značkové čočky Essilor-France. Nabízíme nejnižší ceny v okolí bez podmíněných nákupů! Jen u nás koupíte obroučky od 150,- Kč. Zakázky zpracováváme ve vl...