Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Místo plné pokladů. Mercatino už kromě knížek a desek nabízí i oblečení - můžete ho tu koupit i prodávat

Zprávy z regionu

30.5.2019

Jan Procházka

Máte rádi atmosféru bazarů a antikvariátů, prostě míst, kde najdete staré poklady? V Olomouci funguje pár let jedno takové kouzelné místo. Jmenuje se Mercatino a najdete ho pod Hanáckým kopcem. Koupit tu můžete nejen knížky, spoustu gramofonových desek, porcelán a jiné věci, které byste v bazaru čekali, ale nově také oblečení. Mercatino ale není jen tak obyčejný bazar. Své věci tu totiž můžete prodávat i vy, dostanete přitom až sedmdesát procent prodejní ceny. Chceme, aby se věci točily a nekončily na smetišti, zní filozofie tohoto tajuplného místa.

Foto: Jan Procházka

Mercatino - věci z druhé ruky

adresa: Hanáckého pluku 4
otevřeno: po-pá: 10 - 17, so-ne: 11 - 17
telefon: 730 695 909
web: mercatino.cz
facebook: mercatinoolomouc
instagram: @mercatinolomouc

Mercatino znamená italsky bleší trh a tenhle obchůdek opravdu je bleším trhem v tom nejlepším slova smyslu. Najdete tu opravdové poklady a kouzelnou atmosféru. "Rozšiřujeme se podle požadavků lidí, přizpůsobujeme se jejich potřebám. Nosili nám knížky, porcelán, starožitnosti, a to se prodává pěkně. Ale třeba na oblečení jsme už neměli vůbec místo. Takže jsme se museli trochu rozšířit a nově tu máme oddělení, kde lidé mohou prodat a koupit oblečení. A jsou tu velmi zajímavé kousky," líčí majitel Zoltán Kollárovič. Podle něj je Mercatino jediným podobným prostorem široko daleko. "Oblečení tu máme chvíli, ale prodává se dobře. Dalším krokem bude prodej nábytku, to by lidé taky velice ocenili. Ale to bude chtít už opravdu větší prostory," usmívá se Kollárovič a vysvětluje filozofii celého místa. "Jsou tu věci, které mají cenu. Snažíme se pomáhat lidem tím, že ty věci prodáváme za ně a vyplácíme jim padesát až sedmdesát procent ceny. Díky tomu si mohou opravdu vydělat a současně se ty věci opravdu prodají, nekončí na smetišti, což je skvělé. Protože staré věci, ať už jsou to knížky, desky, porcelán, obrazy, nebo cokoliv jiného, mají svoje kouzlo a byla by jich škoda. Jen prostě potřebují najít nového majitele a to tady umožňujeme," říká Zoltán Kollárovič.

Foto: Jan Procházka

Zájemci o prodej se mohou zaregistrovat přímo v Mercatinu. "Vyplácíme každou prodanou věc, když se něco prodá, posíláme prodejci mail. Je na něm, zda si nechá peníze poslat na účet, nebo si pro ně přijde," popisuje Kollárovič a doplňuje, že do 500 korun vyplácí Mercatino 50 %, od 500 korun 70 % prodejní ceny.

Milá specialita zdejšího podniku. Můžete tu koupit knížku "naslepo". Vtip je v tom, že nevíte, jaký titul se skrývá uvnitř. Napoví (maličko) vám jen text na stylovém ručně dělaném balíčku.

Foto: Jan Procházka

Když se projdete po prodejně, najdete tu nepřeberné množství knížek. "Máme tu občas i velmi vzácné kusy. Třeba stařičké verneovky. Řadíme je podle žánrů, takže žádné skladiště, všechno je přehledně. To platí ostatně i o deskách, kterých tu je opravdu hodně a taky se velmi dobře prodávají," říká Kollárovič. Koupit (nebo prodat) se tu dá opravdu ledacos, třeba harmonium, které nedávno právě díky Mercatinu změnilo majitele.

A dobrá zpráva závěrem: otevřeno je každý den, tedy i o víkendu. Určitě sem zajděte, stojí to za to.