UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Milovníci piva se mohou těšit na vánoční speciály z Litovle. Novinkou je tmavý ležák
25.11.2010
Autor: roc
I letos se v litovelském pivovaru pro vánoční trh chystá speciální pivo. Tento rok to však nebude pouze tradiční litovelský 13° Sváteční speciál, ale pivaři se mohou těšit i na úplnou novinku, tmavý ležák Litovel Premium Dark, který nedávno obdržel zlatou medaili v soutěži Evropská pivní hvězda v Norimberku na veletrhu Brau Beviale 2010.
Tradiční třináctistupňový vánoční speciál je světlé pivo, které obsahuje šest procent alkoholu a je uvařeno klasickým varným technologickým postupem. První várky byly uvařeny již na počátku srpna, aby speciální třináctka do Vánoc stihla poctivě prokvasit a uzrát.
"Letošní vánoční multipacky s osmi půllitrovými lahvemi obsahují šest sad slaměných vánočních ozdob, kterými si milovníci svátečního speciálu mohou ozdobit své vánoční stromečky," uvedl vedoucí marketingu Pivovaru Litovel Jaroslav Keprt.
Hlavní kvašení 13° speciálu proběhlo na spilce letos velmi intenzivně s kvasnou dekou v otevřených kádích a dalo předpoklad k velmi dobrému průběhu vlastního zrání (dokvašování). To probíhalo v ležáckém sklepě celých sto dní při nízké teplotě okolo jedno stupně Celsia a dalo svátečnímu ležáku příjemnou plnou zakulacenou chuť a ideální říz.
Sváteční speciál se v litovelském pivovaru vaří již od roku 2004. Poprvé byl představen na Litovelském otvíráku u příležitosti 111. let od založení pivovaru. Od té doby ho pivovar vaří pravidelně každým rokem na Vánoce a pro jeho velkou oblíbenost u pivních labužníků i o Velikonocích. Speciál bude kromě multipacků k dostání také v sudech o obsahu 15, 30 a 50 litrů.
Letošní novinkou a unikátem na českém pivním trhu je černý ležák Litovel Premium Dark. Toto pivo bylo 11. listopadu ohodnoceno jako nejlepší černý ležák v Evropě na soutěži Evropská pivní hvězda a uspělo tak v konkurenci téměř tisícovky pivních vzorků, které se do této nejprestižnější anonymní degustační soutěže přihlásily.
Černý ležák vyniká zakulacenou chutí danou délkou zrání, má bohatou a kompaktní pěnu, příjemnou hořkost a jedinečnou karamelovou chuť, získanou z praženého, karamelového a bavorského sladu.
"Oceněný litovelský černý ležák se vaří tradiční klasickou technologií jako všechny litovelské značky. Ta právě dělá české pivo českým pivem. Při výrobě jsme kromě českého sladu použili také speciální slady, a to pražený, karamelový a bavorský. Chuťově vyvážit všechny suroviny včetně chmele se nám podařilo zhruba za tři měsíce," uvedl sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.
Letos bude exportní tmavý ležák k dostání pouze čepovaný v restauračních zařízeních, kam je distribuován ve třicetilitrových sudech.
Speciální sváteční piva jsou jedinečnými originály. Pivovary je vaří v limitovaných sériích vždy pouze několikrát do roka. Oblíbené jsou především u znalců piva, kteří si je vychutnávají při svátečních příležitostech. Také etikety speciálů jsou vyhledávaným sběratelským artiklem.
roc
Přirozenou cestou
Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.
Filip

20.6.2025
Obrazem: Fenomenální koncert filmové hudby v podání Moravská filharmonie
Rozhovory
20.6.2025
„Já jsem nikdy nechtěl lidi měnit. Spíš jsem chtěl vyjednat pro přírodu místo“, říká Michal Bartoš, držitel Ceny Josefa Vavrouška za rok 2024
Tipy a názory
20.6.2025
Tipy na víkend: Cirkuzkus, sraz supersportů, tančírna i pouliční festival Olomouc (o)žije!
Sport
19.6.2025