Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 32.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Milovníci kávy a nevšedních zážitků zbystřete! Kavárna POTMĚ opět zamíří na festival Prix Bohemia Radio

Zprávy z regionu

26.9.2022 aktualizováno 6.10.2022 18:00

Autor: red

Vlajkový osvětový projekt Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu se chystá přivítat další návštěvníky, tentokrát v Olomouci v rámci festivalu Českého rozhlasu Prix Bohemia Radio. Živý kavárenský ruch a autentické posezení v naprosté tmě u oblíbeného nápoje ve společnosti nevidomých a slabozrakých kavárníků si letos budou účastníci festivalu Prix Bohemia Radio i ostatní kolemjdoucí moci užít od 8. do 13. října. Kromě voňavé kávy přiveze Kavárna POTMĚ především zážitek. Hosté se mohou mimo jiné těšit na živá vysílání stanic Českého rozhlasu a doprovodné zážitky POTMĚ.

Ilustrační foto

Foto: Khalil Baalbaki

Kavárna POTMĚ v Olomouci

  • Otevírací doba je každý den od 9 do 20 hodin s obědovou pauzou od 13:30 do 14:00
    (Výjimky: 11. 10. zavírá kavárna v 18:00)
  • Vstupné do Kavárny POTMĚ je 180 Kč. Vstupenky je možné zakoupit na místě i v předprodeji
  • Výtěžek z prodaných vstupenek poputuje do veřejné sbírky Světluška a pomůže zrakově postiženým dětem i dospělým po celém Česku žít život posvém a naplno.

Kavárna přiveze i doprovodný program

V kavárně se mohou zákazníci těšit na profesionální péči zrakově postižené obsluhy, která s radostí představí kousek svého každodenního světa. Hned při příchodu budou návštěvníci přivítáni a vybaveni potřebnými instrukcemi, poté se jich ujmou průvodci, kteří je zavedou ke stolu a předají do péče číšníka. Ten pro ně bude v kavárně obsluhou, kotvou ve tmě i zdrojem zajímavostí, na které se budou chtít zeptat. Kromě tradičního zážitku si budou letos hosté moci vychutnat i každodenní doprovodný program. Kromě kávy si hosté vychutnají i doprovodný poslechový program. Návštěvníci si budou moci poslechnout první epizodu nového podcastu Rituál z dílny Českého rozhlasu a také vybrané úseky z podcastu Nevinnost světa Dana Bárty.

Zážitky POTMĚ nejen v kavárně

Aby přítomnost v Olomouci vytěžila Světluška na maximum, představí 12. 10. další doprovodný projekt – Zažij město potmě. Ten poskytne vidícím zájemcům možnost okusit procházku městem s klapkami na očích po boku nevidomého průvodce. Během výpravy nastíní průvodce každodenní úskalí pohybu městem potmě a upozorní, na co je potřeba dávat zvýšený pozor. Vysvětlí také, jak se nevidomí a slabozrací běžně orientují pomocí hmatu a zvuku a jak (ne)vhodně je život ve městě uzpůsoben lidem se zrakovým hendikepem.

Studentům nabídne Kavárna POTMĚ kromě zážitku a občerstvení také workshop "Jak se žije POTMĚ". Během toho se třídě bude věnovat lektor, který připraví program dle věku malých hostů po dohodě s pedagogem. Program, který lze rezervovat denně od 9:00 do 13:30, trvá nejčastěji 45 minut a je za speciální cenu 100 Kč/žák, student.

V rámci projektu Nevidomý fanoušek, který zprostředkovává zrakově postiženým audiopopisy kulturních i sportovních aktivit, zase navštíví Světluška s nevidomými kavárníky místní Moravské divadlo na hře Šikmý kostel.

O Světlušce

Od roku 2003 je Světluška partnerem pro organizace, které zajišťují služby pro lidi s těžkým zrakovým a zrakovým kombinovaným postižením. Stejně tak je jedním ze záchytných bodů pro jednotlivce, rodiny, studenty, seniory s těžkým zrakovým postižením, kterým pomáhá v k životu, který chtějí žít. Světluška přispívá na vzdělávání, na volnočasové aktivity, na moderní asistivní technologie či nové metody diagnostiky a léčby. Rodinám pak na asistenci a odlehčovací služby, které umožní nadechnout se a být tak dlouhodobě oporou svým blízkým. 

Více informací najdete na webu Světlušky zde a facebookových stránkách zde.