UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Mikulda mění tvář. Je z ní stylový Šnyt a určitě stojí za návštěvu
26.11.2015
Autor: Jan Procházka
Mikulda, jeden z legendárních olomouckých podniků, dostal novou tvář. Restaurace se během předchozích týdnů zcela proměnila; stal se z ní stylový Šnyt, což je síť hospod pivovaru Lobkowicz. Nemohli jsme odolat a vyzkoušeli si tuto proměnu na vlastní kůži. Pivo vám tu natočí vskutku skvostné, navíc je opravdu z čeho vybírat. A k jídlu si můžete dát tradiční tuzemskou kuchyni či šťavnatý stejk. Tohle nás baví.

Mnozí tam prožili nejeden bouřlivý mejdan. Mikulda patří po desítky let k vyhlášeným olomouckým podnikům. Podtrhnout to má její přeměna na stylový Šnyt, což je koncept pivovaru Lobkowicz. Podnik přitom neztratil nic ze svého kouzla. Spíš naopak. “V naší síti Šnyt chceme pivaře trochu vzdělávat. Chceme jim ukázat, co je opravdu dobré pivo, ať se nenechají vláčet, ale pochopí ten produkt. Pod náš pivovar spadá sedm desítek podznaček, takže máme opravdu co nabídnout,” vysvětlil ředitel pivovaru Pavel Herman. Na čepu je standardně šest druhů piva, jedno je nealkoholické. Můžete ochutnat třeba “tradiční” dvanáctku či stále oblíbenější ALE, který tu ovšem mají v jedenáctistupňové variantě, což dává nápoji osvěžující lehkost.

Záležet si tu dávají i na skladování piva. “Dřív se hodně dalo na to, kde sudy s pivem leží. Když hospoda neměla studený sklep, byl to problém. My máme pro sudy speciální místnost, temperovanou na osm stupňů Celsia. A když se pivo přiveze, minimálně den v této místnosti odpočívá, aby se uklidnilo. Až potom se sud narazí,” popsal Herman.
Zajímavý je i pohled do jídelního lístku. “Snažíme se o poctivou českou kuchyni. Samozřejmostí je pro nás používání čerstvých surovin,” konstatoval vedoucí podniku Milan Kalina. V nabídce jsou tak třeba líčka na černém pivu, guláš, svíčková či tvarůžky v bramboráku. A dát si tu můžete i poctivý šťavnatý stejk. Nechybí tatarák, pečené koleno, žebra či buřty na pivu. A dělají tu i oblíbená “meníčka”. Jejich nabídku můžete sledovat v naší sekci Polední menu.
Podnik je nekuřácký, kuřáci se ale mohou ukrýt do spodních prostor, kde se zatím kouří. “V novém roce bychom to ale rádi omezili,” poznamenal Milan Kalina.
Olomoucký Šnyt je teprve čtvrtý v republice. Další funguje v Prostějově, Praze a Ústí nad Orlicí.
Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz


8.5.2025
Olomoucko porazilo Nymburk a dramatizuje sérii
Zprávy z regionu
8.5.2025
V olomoucké zoo se narodilo šest kolouchů siky vietnamského. Stádo patří k největším v Evropě
Tipy a názory
8.5.2025
Tipy na víkend: Divadelní Flora, Festival ginu, historická kafírna i Den matek
Zprávy z regionu
7.5.2025