Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Městské nábřeží jako v Paříži či Praze? Festivaly, trhy, loďky, bar na vodě? Olomoucká náplavka začíná po deseti letech dostávat jasnější obrysy

Zprávy z regionu

29.9.2020

Pavel Vysloužil

Uplynula už celá dekáda od doby, kdy tehdejší politická reprezentace Olomouce představila projekt na novou podobu řeky Moravy v úsecích v těsné blízkosti historického jádra města. Co se od té doby změnilo a co nás Olomoučany čeká v nejbližších letech? Využijeme jedinečnou příležitost zasáhnout smysluplně do koryta řeky, kterou už nynější generace sotva dostanou? Prozkoumali jsme současný stav projektu, zeptali se architektů, politiků i odborníků.

Pokud klapnou všechny plány a dodrží se termíny, mohli bychom se zhruba za dva roky potkat na farmářských trzích, koncertě nebo divadelním představení na olomoucké náplavce. To je úplně nový prostor (na pravém břehu řeky – po proudu), který právě teď vzniká mezi mostem na ulici Komenského (u Bristolu) a koncem Blahoslavovy ulice (hřiště u vysokoškolských kolejí B. Václavka). O jeho detailní podobě a využití jedná olomoucká radnice se správcem toku. „Chceme tuto část nábřeží využít podobně jako Praha pro kulturní a společenské akce, sportovní vyžití a vodácké aktivity. Řeka se stane součástí městského života,“ říká Markéta Záleská, náměstkyně primátora pro kulturu.

Foto: Jan Procházka

Dobrou zprávou je, že na této myšlence se shodnou všechny strany, které můžou do projektu mluvit. „Stavba má sloužit nejen jako protipovodňové opatření, ale také jako rozsáhlá volnočasová zóna, kde mohou lidé relaxovat, odpočívat nebo se bavit,“ podotkl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle něj však není možné, aby v prostoru náplavky byly jakékoli pevné stavby či překážky, které by bránily průtoku vody. Proto také vzaly za své například betonové lavice k posezení, které se objevovaly ve vizualizacích projektu před několika lety.

Foto: Jan Procházka

Jak by tedy měla vypadat náplavka, až sem zavítáme za rok či dva? Projekt počítá s dvěma pravobřežními patry v délce 335 metrů - horní je cca pět metrů široké a povede po něm stezka pro pěší a cyklisty. Najdete zde také dvě vyhlídky na řeku, kde budou umístěna pítka a posezení.

Spodní patro bude přes deset metrů široké, od Bristolu i od VŠ kolejí na ně sjedou cyklisté či vozíčkáři po široké rampě. Chodci mohou využít tři schodiště - na rohu Šmeralovy a Blahoslavovy ulice, u mostu na Masarykově třídě a u evangelického kostela. Celá dolní část bude vydlážděná, stěny se osadí pískovcovými deskami. V noci bude nová náplavka osvětlená. Na břehu, ze kterého se nedá sejít přímo k vodě, budou kotvicí kruhy pro malé lodě.  Do dvou let bychom z náplavky měli znovu vidět také Ololodě, které nyní vozí zájemce o pár kilometrů níže po proudu na Nových Sadech. 

Bar na vodě

Vize olomouckého ateliéru r, který chce navázat na vybudování náplavky těsně nad mostem u Bristolu. „Je to klíčové místo, kde se střetává historické jádro města s propojením na jižní část Olomouce, rekreačními zónami na severu i cyklostezkami do měst proti proudu řeky Moravy,“ říká autor – architekt Miroslav Pospíšil. Podle něj se dá bar na pontonech v případě hrozící povodně během několika hodin demontovat a odvézt. Jestli někdy v této zajímavé restauraci posedíme, je zatím hudba budoucnosti. Záleží na majiteli Bristolu, zda se do projektu pustí, ale i na řadě úřadů, zda ho povolí. 

Foto: atelier r

V prostoru se nepočítá s žádným stálým občerstvením ani sociálním zařízením, návštěvníci se musí spolehnout na restaurace a bistra v okolí. Pouze v případě předem povolených akcí sem mohou pořadatelé přivézt stánky a další vybavení, mobilní toalety však stejně musí zůstat v horním patře. 

Zatím jen na papíře je projekt pontonového plovoucího baru nad mostem u Bristolu. Jeho autor, architekt Miroslav Pospíšil, který ho připravil pro majitele restaurace Bristol, tvrdí, že taková stavba na řeku jednoznačně patří a místo se stane atraktivním. „Neměli bychom promarnit příležitost jako se to stalo v již zkolaudované části nábřeží od VŠ kolejí Bedřicha Václavka k mostu na třídě Kosmonautů, kde bohužel vznikla čistě technická stavba, která nemá vtip a nadhled,“ řekl.

Procházky, akce, rekreace, loďky. Taky se těšíte? Zhruba takto by mohla vypadat olomoucká náplavka za dva roky. Nové přesnější vizualizace nejsou bohužel k dispozici.

Podobný pohled na nábřeží má i kapitán Ololodi Šimon Pelikán, který v Olomouci pořádá festival Řeka má duši a organizuje plavby po Moravě. „Chybí mi zde zastřešující pohled na celý projekt, který by vzájemně spojoval prvky bezpečnosti a rekreačního využití. V minulých letech se řešila jen protipovodňová opatření a jednotlivé stavby, a až nyní to, jak bude řeka fungovat pro lidi.“

Už teď je jasné, že olomoucké korzo kolem řeky Moravy se například s pražskou náplavkou na Hořejším nebo Rašínově nábřeží, kde se konají stovky akcí celý rok, sotva dá srovnávat. Přímo v protipovodňové zdi Vltavy jsou takzvané kobky – vnitřní prostory, ve kterých jsou galerie, občerstvení nebo toalety, které se dají neprodyšně uzavřít před velkou vodou.  Tohoto levlu se nám nyní určitě nepodaří dosáhnout, ale třeba se to povede příštím generacím, které budou měnit koryto Moravy za padesát či sto let.

Fakta o náplavce

Součást velkého projektu protipovodňové ochrany Olomouce, který vznikl jako reakce na ničivé povodně v roce 1997
Kompletní dokončení – polovina roku 2022
Levý břeh – nemá sloužit k rekreaci a dalším aktivitám, zatravněná spodní část nebude přístupná veřejnosti
Pravý břeh – má sloužit k rekreaci a trávení volného času Olomoučanů i turistů a pořádání akcí

  • Délka 335 metrů
  • Šířka – 10,5 – 11,9 metrů
  • Dva bezbariérové přístupy na obou koncích
  • Tři schodiště
  • Dvě vyhlídky
  • Elektrické přípojky pro akce
  • Noční osvětlení
  • Vázací kruhy pro lodě
  • Bez WC
  • Bez občerstvení
  • Žádné pevné stavby
  • Mobilní inventář povolen