Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Město vstupuje do boje s grafitti a plevelem pomocí parního stroje

Zprávy z regionu

10.12.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Šetrnější a ekologické odstraňování plevele, čištění městského mobiliáře a odstraňování grafitti. K tomu všemu by měl sloužit nový parní stroj, na jehož pořízení se vedení města shodlo s technickými službami. Zařízení bude v Olomouci k dispozici na počátku příštího roku. Využívat ho budou i další městské organizace a jeho koupě přijde na více než milion korun.

Ilustrační foto

Foto: Archiv redakce

"Díky parnímu stroji budeme ekologicky a šetrně řešit hubení plevele. Současně výhodou stroje je, že může čistit městský mobiliář, dětská hřiště nebo odstraňovat grafitti. Nepřišli jsme s tím zčista jasna, je to věc, která se dlouhodobě testuje. Výhody parního stroje u nás prezentoval Miloslav Černý, který je známý díky odstranění grafitti z Karlova mostu v Praze. Docházíme k tomu tedy po nějaké době a s technickými službami jsme se dohodli na jeho pořízení," shrnul náměstek primátora Matouš Pelikán.

Roundup ale nezmizí

"Likvidace párou je náročnější a je zdlouhavá. Stroj na horkou vodu se bohužel nevejde všude, převoz na místo použití je složitý. Provoz stroje je poměrně hlučný a vznikají při něm zplodiny benzinu," naznačil ředitel Technických služeb města Olomouce Jiří Fryc. Navíc horká voda zničí plevel jen o výšce několika centimetrů, pro vyšší porosty je tedy nevhodná.

Technické služby dosud na likvidaci plevele využívaly především Roundup Biactive, který obsahuje glyfosát, ale je k přírodě nejšetrnější ze všech přípravků této značky. "Každoročně likvidují Technické služby plevel na 80 kilometrech městských chodníků. Letos byl na 60 kilometrech použitý přípravek Roundup Biactive, na 15 kilometrech horká voda a dalších pět kilometrů bylo ošetřeno mechanicky," uvedl Pelikán. Parní plečky včetně obsluhy si TSMO zatím najímaly. Příští rok se podle Pelikána podíl chemického hubení plevele sníží na 40 kilometrů, horká voda bude použita na 30 kilometrech a deset kilometrů ošetří pracovníci TSMO mechanicky.

Víceúčelové využití

Výstaviště Flora už nyní ví, že horkou páru využije na pěti kilometrech cest, chodníků a zpevněných ploch. Především bude horkou párou odstraňovat plevel mezi žulovými kostkami nebo nečistoty z laviček v parcích.

Ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka zase uvedl: "Až se trochu divím, že ten stroj už tady nemáme. V době, kdy nehubí plevel, může odstraňovat graffiti, práce je tady dost."

Parní přístroj přijde zhruba na 600 tisíc korun, další 1,2 milionu bude potřeba na komunální vozidlo, které ho bude přepravovat. "Jedná se o jakýsi mezistupeň, o pilotní projekt. Až se vše zaběhne, není vyloučeno, že plevel a graffiti budeme ničit pouze párou," uzavřel primátor Mirek Žbánek.