Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Město pomůže restauracím. Odpustí jim nájem za zahrádky

Zprávy z regionu

20.4.2020

Autor: red

Nájemné za zábor veřejného prostranství Olomouc letos odpustí provozovatelům restauračních zahrádek. Vybraný poplatek by činil asi jeden a půl milionu korun. Se změnou veřejné vyhlášky souhlasili zastupitelé.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Podle dosavadních informací by venkovní restaurační zařízení mohla začít fungovat 25. května, a to za podmínek, které budou ještě upřesněny. Město se rozhodlo provozovatelům výrazně pomoci.

"Je to skvělá zpráva," reagoval Jiří Šmoldas, který provozuje restaurace Pod Limpou, U Nadporučíka Lukáše a U Červeného volka. "Jsme pod vodou, na pokraji krachu," přiznal Šmoldas s tím, že se nyní snaží udržet restaurace alespoň rozvozem jídel. "Cokoliv je lepší než nic, udržení restaurací je na závislé na dobré vůli všech, i samotných zaměstnanců," doplnil Šmoldas.

Podobný názor měl Román Lípa z podniku Opera. Zahrádku už staví, zatím ji budou opravovat a natírat. "Určitě nám takový krok ze strany města pomůže, i když si nejsem jist, jestli její provoz vůbec bude ekonomický," řekl Lípa, který zatím čeká na pravidla, jak je stanoví vláda.

K odpuštění nájmu za vnitřní prostory se přidá i odpuštění nájmu za zahrádky

Podle ekonomického náměstka primátora Otakara Bačáka město odpouští nájmy v provozovnách, které jsou v nájmu. V některých případech tak hospodští nebudou platit ani za vnitřní prostory. "Je to svým způsobem i příspěvek k chystanému rozvolňování opatření v souvislosti s koronavirem," konstatoval náměstek Bačák. Odpuštění poplatku se týká asi čtyřiceti restaurací a barů. "Chceme tím podpořit restaurační byznys, protože nemáme zájem na tom, aby město bylo po karanténě osiřelé a vylidněné," uvedl primátor Mirek Žbánek.