Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Měsíc po tragédii už úředníci prohlédli desítky domů, k některým poslali statiky

Zprávy z regionu

14.11.2011

Autor: Jan Procházka

Měsíc po tragédii na ulici 8. května, kdy starší chodkyni usmrtilo padající zdivo, mají úředníci z magistrátu napilno. Rozběhly se totiž kontroly domů v centru města. A některé případy už začal prověřovat statik.

Úředníci ze stavebního odboru olomoucho magistrátu vyrazili do ulic. Zaměřují se na domy, jejichž stav viditelně není příliš dobrý. Přiměla je k tomu říjnová tragédie na ulici 8. května, kdy pod zřícenou částí štítové zdi jednoho z domů zahynula starší chodkyně. "Kontroly zdaleka nejsou u konce, je toho opravdu hodně. Ale prováděli jsme je už například v ulicích Denisova, 8. kvěna, Palackého, ale i na Dolním náměstí a v ulicích Ztracená a Ostružnická," uvedla Marcela Buiglová z magistrátního oddělení pozemních staveb. Kontroly však pracovníci mohou provádět pouze zvenku. Pokud se jim stav budovy nezdá, mohou si vyžádat posudek statika, který už dům prohlédne i zevnitř. "Majitel domu je povinnen na naši výzvu nechat statikem dům prohlédnout," podotkla Buiglová. A statik už skutečně několik chátrajících budov navštívil. "Týká se to například domu Denisova 3, kde jsme už jednali s vlastníky a domluvili se na řešeních," zmínila Buiglová. Připustila však, že pokud dům zvenku zchátrale nevypadá, závady kontrola neodhalí. "Stav domu si každopádně musí zabezpečit vlastník. My ani nemůžeme někam přijít a zkontrolovat dům od sklepa po půdu," vysvětlila Buiglová. Právě takový dům však stál za neštěstím na ulici 8. května. Podle jeho majitele navíc několik let před tragickou událostí prošel rekonstrukcí.

Podle statika Jaromíra Vrby, který dům po nehodě prohlížel, může za pár zdi zastaralá technologie stavby a tramvajový provoz. "Aby se zamezilo negativním dynamickým účinkům, je potřeba trať opravit podobně, jako se tomu stalo v ulicích Denisova a Pekařská, kde jsou díky moderní konstrukci dynamické účinky daleko nižší," řekl tehdy statik Vrba. Ulice 8. května se měla opravovat již před několika lety, z nejrůznějších důvodů však byla celá akce několikrát odsunuta. Nyní je v plánu v horizontu zhruba pěti let. Zdali ji tragédie uspíší, není zřejmé. Radnice však zatím stále čeká na výsledky vyšetřování.

Jan Procházka

Reklama

American Grill

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Otevřená americká restaurace - burgery, žebra, steaky (nekuřácká).