Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Markéta Vítková: Knihkupectví ANAG stěhujeme, nyní u nás zákazníci najdou komplexní služby pod jednou střechou

Rozhovory

22.9.2022

Lenka Šťastná

V čele nakladatelství ANAG stojí už několik měsíců sympatická Markéta Vítková. Ačkoli sama říká, že žádné velké změny ve společnosti nechystá, tak jedna zásadní se odehraje už koncem září, kdy se knihkupectví ANAG přestěhuje z Ostružnické ulice do Paláce Bohemia, kde sídlí celá společnost. Díky tomu najdou zákazníci všechny služby ANAGu v jedné budově. Další novinka odstartovala již před pár dny, a sice Podzimní festival zdraví a harmonie, který přináší spoustu inspirativních přednášek z oblasti zdravého životního stylu, například již dnes přednášku Margit Slimákové. Nenechá na sebe čekat ani online prostředí nového webu specializovaného na informace a knihy z oblasti osobního rozvoje. Přečtěte si, o čem všem se nová jednatelka společnosti Markéta Vítková rozpovídala v našem rozhovoru…

Dá se říct, že ANAG je rodinné nakladatelství, jelikož za jeho zrodem stáli před více než třiceti lety Vaši rodiče. Čekala jste, že jednou otěže převezmete a budete stát ve vedení právě Vy?
Ano, již v době mého dospívání jsem věděla, že to může být jedna z možností, ale musím říct, že jsem se na to nikdy netěšila. Bála jsem se zodpovědnosti, že najednou budu mít na starost padesátku zaměstnanců, padesát členů rodin, kterým se budu muset postarat o příjem, na který jsou zvyklí, a obecně se postarat o to, aby celá firma fungovala tak dobře, jako za chodu mých rodičů. Během několika let jsem v ANAGu pracovala asi na 3 pozicích a nakonec jsem díky vnějším okolnostem "utekla jinam". Následovaly roky mé práce v oblasti alternativního stravování. Zajišťovali jsme catering, dodávali raw produkty do kaváren a obchodů, objížděli s nimi festivaly. Po pasivní době Covidu zakázek ubylo a před několika měsíci se moje máma dostala do situace, kdy v ANAGu potřebovala pomoci a požádala mě, tak už to bylo jiné. Najednou jsem neměla před očima jen tu obrovskou zodpovědnost, ale představila jsem si, jaké by to bylo, kdybych na to nekývla. ANAG funguje přes třicet let, vyrůstal se mnou a já jsem sama chtěla, aby fungoval dál. Proto jsem to vzala jako výzvu a rozhodla se, že do toho jdu a že udělám maximum pro to, aby ANAG nejen fungoval, ale třeba se i někam posunul.

Šla jste do toho tedy s nějakým nápadem nebo vizí, co udělat nového a jak ANAG někam posunout?
Já jsem byla požádaná v době, kdy moje máma potřebovala pomoct zdravotně, takže to přišlo velmi nečekaně a neplánovaně, ze dne na den. Nemůžu tedy říct, že bych rovnou nastoupila s vizí, jak něco udělat jinak. Až za těch pár měsíců, kdy jsem v jednatelské pozici, jsem si udělala obrázek o tom, co bych chtěla zlepšit, oživit či zmodernizovat. Takže ta moje vize se udála a stále udává za pochodu. Z těch věcí, které děláme jinak, je to teď aktuálně třeba Podzimní festival zdraví a harmonie, na který přijedou známí lektoři z oboru zdraví a zdravého stravování. Spousta lidí si třeba ani neuvědomuje, že když jde na operaci se zuby, tak to může mít vliv na zdraví do budoucna a ovlivnit to něco zcela jiného v našem těle. (Na chvíli se zamyslí a pokračuje) Moje máma se sama dostala do zdravotních problémů a začal k ní docházet pan doktor Bertlík, lékař, který kromě klasické medicíny studoval v Kanadě i alternativní léčbu a začal se mámy ptát na věci, které se na první pohled mohly zdát, že s jejím problémem vůbec nesouvisí. Pak ji začal léčit pomocí zásadité stravy a změn jídelníčku, což je zase téma, které je mi velmi blízké, a já jsem si uvědomila, že budu ráda, když se čím dál více lidí začne dozvídat, že jsou i jiné možnosti, jak pečovat o naše zdraví a tělo, než jen běhat po doktorech. To byl takový hlavní impuls pro vznik festivalu. V rámci přednášek se lidé mohou těšit nejen na výše zmiňovaného Jaromíra Bertlíka, ale zrovna dnes v podvečer v prostorách Paláce Bohemia na Margit Slimákovou, jeden z dalších čtvrtečních večerů pak na bylinkářku Jarmilu Podhornou či Miroslava Hrabicu. (Podrobný program festivalu naleznete zde.)

Podzimní festival odstartoval 15. září a potrvá až do konce října. Na kterou jeho část se Vy sama těšíte nejvíce?
Já osobně se těším na jeho zdravotní aspekt jako takový. Že se budeme bavit o tom, co pro sebe každý sám můžeme udělat, a pak to aplikovat na běžné bázi. Zkrátka že se všichni zamyslíme nad tím, zda pro sebe děláme to nejlepší. Nechtěla jsem však, aby byl celý festival jen o přednáškách, ale abychom si během něj užili i trošku kultury, takže věřím, že nám vyjde i společné zpívání s Katkou a Tomem Pokornými.

Vy jste říkala, že festival je jen jedna z novinek. Jaké další novinky nás tedy čekají?
Poměrně zásadní změnou, ke které dochází teď na konci září, je přesun knihkupectví ANAG z Ostružnické ulice na Kollárovo náměstí. Nám se sice nesmírně líbí, že se knihkupectví nachází přímo u Horního náměstí, ale Palác Bohemia od něj není tak daleko a navíc velká část ANAGu je právě zde. Tímto přesunem navíc vytvoříme pro naše zákazníky komplexní službu. V Paláci Bohemia pořádáme přednášky a odborné semináře a kompletní sortiment knihkupectví k němu bude velkou výhodou. Knihkupectví v Paláci Bohemia na Kollárově náměstí otevřeme na začátku října a hned ve čtvrtek 6. října proběhne slavnostní otevření pro veřejnost. Od 14 hodin chystáme pro zákazníky občerstvení, v 16h pak slavnostní přípitek s hudebním doprovodem. Všichni jste srdečně zváni.

ANAG není jen knihkupectví. Společnost pořádá i nejrůznější semináře pro širokou veřejnost, a to v krásných prostorách Paláce Bohemia na Kollárově náměstí.

Foto: Jan Procházka

Zmínila jste, že ANAG není jen knihkupectví, ale pořádáte zde i nejrůznější semináře...
Přesně tak. Především pořádáme semináře pro mzdové účetní, účetní a personalisty. V momentě, kdy parlament přijme nějaký nový zákon, tak právě tyto profese potřebují vědět, jak se jich to týká a jak se změny projeví v jejich praxi. V Olomouci máme k těmto účelům velký přednáškový sál a dvě přednáškové místnosti, kde tyto semináře probíhají, ovšem v současné době jsou zároveň velmi populární i on-line semináře a webináře, které lidé sledují z pohodlí kanceláře. Seznam všech seminářů, které aktuálně pořádáme, a instrukce, jak se na ně přihlásit, najdete na našem webu.

Jste teď v čele nakladatelství. Můžete nám prozradit, jak to máte vlastně s knihami Vy? Čtete i něco z literatury, která vychází u Vás? 
Čtu a četla jsem. Když jsem dříve v ANAGu pracovala, tak jsem byla v týmu, který navrhoval knihy na vydání, takže některé z těch, které jsem navrhovala, u nás vyšly a jsou mi stále blízké. Obecně je mi velmi blízká kategorie typu "Co pro sebe můžeme udělat a jak se posunout dál". Teď třeba budeme vydávat Bylinkovou revoluci, na kterou se moc těším. Jednak je to kniha o bylinkách, které rostou všude kolem nás, ale obsahuje také soustu receptů. Já sama kolikrát hledám recepty na jídla bez pšeničné mouky, mléčných výrobků a cukrů a jsou překvapivě velice vzácné. Vždycky, když objevím nějakou kuchařku, v níž dají dohromady recepty, které nejsou postavené na těchto surovinách, tak jsem za ni moc ráda. A právě v Bylinkové revoluci takové recepty jsou, ačkoliv se na první pohled může zdát, že je to kniha jen o bylinkách.

Prozraďte, jaké další tituly, kromě Bylinkové revoluce, nyní plánujete?
Plánujeme knihy Oční jóga – Zdravé a krásné oči v každém věku. Jako reakce na skutečnost, že stále více času trávíme v online světě, což má nemalý vliv na náš zrak. Kniha je pro všechny čtenáře, každý si v ní tedy najde trénink podle svých potíží se zrakem. Autorkou je Světlana Mihulová, jejíž předchozí titul Obličejová jóga jsme již několikrát dotiskovali. Další novinkou bude kniha Mantry modré mysli – pro vyrovnanost, klid a štěstí. Krásná dárková kniha, která podpoří všímavost, je plná fotografií vodních krajin, snímků kouzelné oblohy doplněných uklidňujícími mantrami a citáty.

Máte nějaký nakladatelský sen, který byste si chtěla v ANAGu zrealizovat?
Já bych byla moc ráda, kdyby firma skvěle fungovala, ať už je doba jakákoli. Aby zákazníci byli spokojeni s ANAGem jako takovým, aby zaměstnanci byli v práci spokojení, dostávali mzdu a my z rodiny, co se o ANAG staráme, abychom jim tohle všechno mohli poskytnout. Zkrátka aby tyto tři složky (zákazník – zaměstnanec – vedení) fungovaly v harmonii a aby byli všichni spokojeni. Ono to možná může znít trošku naivně, ale je to pro mě opravdu důležité. A co bude nástrojem té harmonie, jestli se prioritně zrealizují mé vize nebo ne, to není až tak důležité. Nejdůležitější pro mě je především to, aby ty tři složky fungovaly ve vzájemné harmonii.