Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Maminko, přeji ti všechno nejlepší! Nezapomněli jste? Neděle patří Dni matek

Tipy a názory

7.5.2014

Autor: Martina Burýšková

Pokud vám to čirou náhodou ještě nedošlo a, samozřejmě jen zcela výjimečně, jste zapomněli, kdo v neděli slaví svůj svátek, pak jste tu správně. Rozhodli jsme se vás trochu popošťouchnout. Ještě vám to nedochází? V neděli slaví svátek všechny mámy, mamky, maminky a maminečky. A to znamená jediné – určitě byste neměli zapomenout na tu svou – milou a jedinou. Nevíte rychle, čím byste jí udělali radost? Tak čtěte dál – podívali jsme se do olomouckých ulic a jejich obchůdků na drobné dárečky pro radost.

Rozkvetlé, voňavé, něžné, drobné i chutné. Fantazii a variacím dárečků se meze nekladou. Hlavně když najdete drobnost, která udělá radost právě té vaší mamince. Den matek slavíme už tuto neděli 11. května, a to by žádná z nich neměla zůstat opomenuta. Víte vůbec, co právě vaší mamince udělá největší radost? Rada číslo jedna – květinou nikdy nic nezkazíte, rada číslo dvě – obdarujte ji s láskou, rada číslo tři – vydejte se po stopách inspirace s námi.
První zastávka tedy musí patřit květině. Jejich krása a něha potěší každého a ženy obzvlášť. I když nevíte, kterou kytičky má vaše maminka nejraději, nevadí, pokud ji darujete s láskou, určitě bude zase s láskou přijata. Vyberte nějakou krásnou, svěží a barevnou... Zamířit můžete třeba do Salonu Květin na ulici 8. května naproti Galerii Moritz. Kvete jim to tu požehnaně. Pokud nerozumíte druhům květin, nevadí, můžete vybrat třeba podle barvy, která se podle vás k vaší mamince nejlépe hodí. Určitě si z té nádherné záplavy květů vyberete. A pokud byste nestihli květinu koupit třeba v sobotu, také nevadí. Pohodlně je pořídíte i v neděli, tady jsou totiž na Den matek připraveni – od 8 do 12 hodin. Růžička, gerbera, slunečnice, karafiát, orchidej... Výběr tu mají pestrobarevný. Mrkněte na stránky salonu.

A když už máte tu krásnou květinu, doporučuji k tomu přidat ještě něco dalšího hezkého. Třeba nějaký drobný šperk, nebo pohledný hrneček? I drobný dáreček může udělat velkou radost. Pro takový se běžte podívat do prodejny Galerie Mona Lisa, který najdete na rohu Horního náměstí ústícího do Pavelčákovy ulice. Co říkáte na ručně vyráběné šperky z ateliéru manželů Vetenglových? Najdete tu ale také jabloneckou bižuterii a zajímavým kouskem vhodným k obdarování jsou třeba také umělecké kožené kabelky z dílny pana Frkáně. A oko vaší maminky mohou potěšit též nejrůznější hrnečky a jiné keramické výrobky. Líbit by se mohla do modra laděná polská keramika nebo třeba o něco veselejší mařížská keramika. Otevřeno tu mají ve všední dny od 9:30 do 18 hodin, v sobotu pak od 9:30 do 12:00, v neděli ale už s nákupem na poslední chvíli nepočítejte.

Pokud si netroufnete na šperky ani na keramické drobnosti, zkuste to třeba se svíčkou. Nemyslím ale žádnou obyčejnou. Pořídit můžete i takovou, která vaši maminku omámí příjemnou vůní, nebo takovou, která ji pohladí po duši nejen plápolavým plaménkem, ale i svým slušivým designem. Mají tu dokonce i svíčky ve tvaru srdce. Nebo nejrůznější svícny, aromalampy, vůně a všechno, co ke svíčkám patří. Najdete zhruba uprostřed Ostružnické ulice v prodejně svíček.

Stále máte pocit, že to není takzvaně to pravé ořechové? Prostě nic pro vaši maminku? Pak se zkuste ještě vydat do Kateřinské ulice, která ústí z Dolního náměstí směrem k Tržnici. Možná ji už znáte, možná ale teprve čeká na vaše objevení. Na mysli mám prodejnu Tea-Pek nasycenou rozmanitými vůněmi čaje a kávy. Ve skleněných dózách tu na vás čeká nemalé bohatství čajů a čajových směsí snad ze všech koutů světa. Pokud si vaše maminka ale raději dopřeje kávu, pak i v tomto případě tady pochodíte. Mají tu zrnkovou kávu z menších či větších plantáží od Afriky přes Ameriku až po Indonesii. Vždy v kvalitě stoprocentní arabiky. Tím ale možnosti ještě zdaleka nekončí. Na výběr jsou také další různé drobnosti, pomůcky a zajímavosti právě k servírování čaje či kávy. Konvičky, hrnečky, sítka, dózy, soupravy a ještě k tomu něco dobrého na zub. Sušené ovoce a ořechy v různých polevách, nebo mlsání lehce pikantnější v podobě wasabi, ďábelských i slaných oříšků. Mě osobně okouzlila cihlová konvička na servírování čaje a nebo, jak ze starých dobrých časů, mlýnek na kávu. Najde se tu samozřejmě také nějaká ta čokoládová bonboniéra k obdarování nebo něco ostřejší v podobě medoviny. Více o Tea-pek najdete zde. Otevřeno mají od 9 do 18 hodin a v sobotu pak od 9 do 12 hodin.

Může se samozřejmě stát, že zcela čirou náhodou zapomenete na květiny i nějaký ten drobný dáreček. Ani pak není nic ztraceno. Prostě svou maminku vezměte na kávu a zákusek nebo třeba večeři. To, že Den matek strávíte spolu, je snad ten nejlepší způsob, jak ho oslavit. Co třeba v kavárně U Slepiček? Tu najdete v pasáži mezi Ostružnicku a Ztracenou ulicí. A na večeři? Můj tip je do Michalského výpadu. Restaurace sídlí na Blažejském náměstí, a když bude hezké počasí, skvěle si užijete posezení na prostorné venkovní zahrádce. Navíc tu skvěle vaří, takže nezbývá než popřát dobrou chuť a samozřejmě všem mamkám a maminkách jen to dobré!

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Realitní Společnost České Spořitelny

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

- Prodej bytů - Rodinné domy a vily - Pronájem bytů - Pozemky - Developerské projekty - Komerční nemovitosti