Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Máme pro vás tipy, kde si užít zábavu i na podzim! Podívejte se, kam můžete vyrazit v Olomouci a okolí

Tipy a názory

25.9.2019

Zuzana Doleželová

I když podzim nepatří k těm nejoblíbenějším ročním obdobím, zbarvené listí a hřejivé okamžiky babího léta nám dokáží vykouzlit úsměv na rtech. A i na podzim se dá vyrazit za skvělou zábavou jak v centru Olomouce, tak i do okolí. Pokud uvažujete, kam se vydat na víkend nebo třeba jen kam zajít odpoledne po práci, podívejte se na náš přehled zajímavých míst, která stojí v tomto ročním období za to!

ZÁBAVA V CENTRU MĚSTA

Když chcete být venku...

PLAVBY OLOMOUC
Plavby: na základě rezervace
Kontakt: www.plavbyolomouc.cz
Plavby po Moravě vstoupily letos do páté sezony. Zázemí provozovatelé už loni našli u občerstvení U Vodníka, které v letošní sezoně spustilo ostrý provoz. Pokud si chcete užít netradiční pohled na místo, poslechnout něco z historie, pokochat se klidnou hladinou řeky, pobavit se s přáteli nebo podniknout nezapomenutelnou rozlučku se svobodou, určitě jste tady správně, a to i na podzim! :)

Plavby Olomouc

Foto: Jan Procházka

OLOŠLAP
Jízdy Ološlapem: je třeba rezervace
Kontakt: www.oloslap.cz
A hned další skvělý tip od již zmíněného provozovatele! Jestli toužíte po netradičním zážitku v centru města, nebo chcete oslavit narozeniny či se rozloučit se svobodou, pak je Ološlap skvělou volbou. Slouží také jako pojízdný pivní bar. Během jízdy tak můžete sledovat krásy města za doprovodu hudby a osvěžit se pivem z pivovaru Chomout. Fajn zábava zaručena!

Foto: www.oloslap.cz

KAPRODROM
Adresa: za ulicí Andělská, Olomouc
Kontakt: www.kaprodromklub.cz
Ideální tip na výlet pro celou rodinu. Tady zažijete nejen vzrušující chvíle při rybolovu, ale najdete tu i klid a odpočinek v přírodním areálu kousek od centra Olomouce. Pro nejmenší je zde lanové centrum, pískoviště a spousta dalších atrakcí. Dobré jídlo si můžete dát v restauraci, kde se pro vás připravují čerstvé ryby a jiné grilované speciality. A i když třeba nerybaříte, můžete využít houpačky, pétanque, stolní fotbálek a další.

SEGWAY
Adresa: 28. října 11
Otevírací doba: denně 09:00-21:00 / doporučena rezervace
Kontakt: www.segway-olomouc.cz
Jestli toužíte poznat město trochu jinak, pak se vydejte na zážitkové a poznávací projížďky centrem i po okolí s průvodcem na SEGWAY. Pro všechny turistické projížďky tu mají ZDARMA službu bezdrátového Audioprůvodce v sedmi světových jazycích. Pro skupiny 4-6 lidí platí sleva 20 %. My jsme segway vyzkoušeli a je to fajn zážitek.

Segway

Foto: Jan Procházka

Když chcete být uvnitř...

AQUAPARK OLOMOUC
Adresa: Kafkova 526/21
Otevírací doba: ZDE
Kontakt: www.aqua-olomouc.cz
Tento nevšední areál vodních atrakcí a relaxace návštěvníkům nabízí zajímavé adrenalinové a relaxační zážitky, odpočinkové zóny, masáže a solária v rámci jednoho komplexního provozu tvořeného vnitřní bazénovou halou a venkovním areálem. Jestli patříte k milovníkům vodních hrátek, o které nechcete přijít ani na podzim, vydejte se sem. Zejména děti budou nadšené... A vy si můžete užít třeba saunu.

PEVNOST POZNÁNÍ
Adresa:
17. listopadu 7 (areál Korunní pevnůstky)
Otevírací doba: Po zavřeno; Út-Pá 09:00-17:00; So, Ne 09:00-18:00
Kontakt: www.pevnostpoznani.cz
Pevnost poznání je interaktivním univerzitním muzeem, kde si zábavu najdou nejen děti, ale také dospělí. Díky neformálnímu přístupu ke vzdělávání je dnes Pevnost poznání velmi inspirativním prostředím. V muzeu je k vidění několik zajímavých expozic a za návštěvu rozhodně stojí také planetárium. V Pevnosti poznání se koná řada poutavých akcí během celého roku, děti mohou navštěvovat nejrůznější kroužky, které jsou tu pořádány. Pro veškeré informace o nejnovějších událostech či akcích sledujte web.

KROKODÝLEK
Adresa:
Florykova 556
Otevírací doba: Po-Čt, Ne 10:00-19:00; Pá, So 10:00-20:00
Kontakt: www.krokodylek-olomouc.cz
Krokodýlek je největší zábavní park v kraji. Nabízí více jak 25 úžasných atrakcí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Můžete se těšit na pětipatrovou prolézací klec, lanové centrum, bazén s lodičkami, motorkovou dráhu, sedm metrů vysokou horolezeckou stěnu a mnoho dalšího. Součástí je i restaurace orientovaná na italskou kuchyni. Skvělý tip, kam jít s dětmi, když je venku nevlídno.

Pevnost poznání

Krokodýlek

Foto: Jan Procházka

BOWLAND
Adresa:
Polská 1, Galerie Šantovka
Otevírací doba: Po-Pá 11:00-22:00; So-Ne 09:00-22:00
Kontakt: www.bowland-center.cz
Jestli máte rádi týmové hry, pak vyrazte do Šantovky na bowling. Největší bowlingové centrum na Moravě s 18 profesionálními drahami a nejmodernějším softwarem na trhu čeká jen na vás. Celý prostor centra Bowland je klimatizovaný a je nekuřácký. K dispozici máte i WIFI připojení zdarma. Navíc si v Lobstru můžete dát i něco dobrého k jídlu. ;)

VETERAN ARENA
Adresa: Sladovní 103/3
Otevírací doba: Út-Ne: 10:00-17:00, od listopadu zavřeno
Kontakt: www.veteranarena.cz
Muzeum historických automobilů je jedno z největších, veřejně přístupných muzeí svého druhu v České republice. Srdcem sbírky jsou automobily československé předválečné výroby, zejména Tatra, Wikov, "Zetka", Praga, Aero a Škoda. Milovníci historických motocyklů se mohou těšit na značky Jawa, Praga, ČZ a další...

Veteran arena

Foto: Jan Procházka

ÚTĚK Z PEVNOSTI
Adresa:
Třída Míru
Otevírací doba: dle domluvy
Kontakt: www.utek-olomouc.cz
Tak tohle by si neměl nechat ujít žádný milovník adrenalinu. Interaktivní hra je určená pro 2-5 osob a cílem je dostat se z vězení za 60 minut. Ve vězení v podzemí pevnosti je téměř tma. Dostanete vězeňský obleček a zavřou vás do dvou cel. Abyste se dostali ven, musíte vyřešit všechny úkoly. Vyzkoušeno na vlastní kůži.

STRAŠIDELNÝ DŮM
Adresa:
Komenského 863
Otevírací doba: St, Čt 16:00-22:00; Pá 16:00-23:00; So 10:00-13:00, 13:30-17:00, 17:30-22:00; Ne 14:00-20:00
Kontakt: www.strasidelnydum.cz
Tak tady vás čeká adrenalinová zábava ve strašidelném domě s hororovým příběhem. A jestli jste tu už byli, tak vězte, že stojí za to přijít znovu, protože od 30. září vás tu čeká úplně jiný příběh a jiné dekorace. A budete se bát...

MISTR ÚNIKU
Adresa:
Schweitzerova 44
Otevírací doba: dle domluvy
Kontakt: www.mistruniku.cz
Utečete z uzamčené místnosti? Čeká vás 60 minut plných hádanek, úkolů a logických postupů. 60 minut, kdy si 2 až 5 hráčů vyzkouší, jak spolu umí komunikovat a spolupracovat. Aktuální téma zní "tajemství sousedova sklepa". Ideální pro rodiny, party přátel i jako teambuilding.

Foto: Facebook Mistr úniku

KAM NA VÝLET V OKOLÍ

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA
Adresa: Darwinova 29, Svatý Kopeček
Otevírací doba: září 09:00-17:00; říjen-prosinec 09:00-16:00
Kontakt: www.zoo-olomouc.cz
Zoo na Svatém Kopečku je oblíbeným cílem výletů zejména rodin s dětmi. Místní zoologická zahrada patří k těm nejhezčím u nás v republice. Rozprostírá se v příjemném, zalesněném prostředí a v současnosti chová téměř 1800 kusů celkem 380 druhů zvířat. Nabízí možnost prohlídky vzácných druhů živočichů v šesti pavilonech a mnoha dalších výbězích a expozicích, okružní jízdu vláčkem nebo unikátní, 32 metrů vysokou vyhlídkovou věž (nic pro slabé nátury). Velkou výhodou je občerstvení takřka na každém rohu. Ráj pro děti i dospělé... :)

DOPORUČENÍ: Pokud se sem chystáte o víkendu, připravte se, že je tu opravdu hodně lidí a nemusí se vám podařit zaparkovat. Doporučujeme proto použít autobusovou dopravu. Jízdní řád naleznete zde.

Zoo Olomouc

Foto: Jan Procházka

REKREAČNÍ AREÁL KRALIČÁK
Adresa: Hynčice pod Sušinou, Stříbrnice
Kontakt: www.leto.mujkralicak.cz
V Hynčicích pod Sušinou a ve Stříbrnicích na vás čeká krásná krajina Hrubého Jeseníku a zábava pro celou rodinu. Krajina je protkána desítkami kilometrů turistických stezek a cyklistických cest, najdete zde bikecentrum, koloběžky, summertubing, horské trojkolky, koně, paddleboardy, naučné stezky v přírodě, a můžete tu dokonce rybařit. A to není všechno. Na vrcholu kopce Štvanice vás čeká rozhledna Stříbrná Twiggy! Věž válcovitého tvaru tvoří dřevěná konstrukce z modřínového dřeva se schodištěm uprostřed a krytou vyhlídkou na vrcholu. Nabízí nezapomenutelné výhledy na okolní horizonty a stráně - Kralický Sněžník (Sušina, Stříbnická), Hrubý Jeseník (Šerák, Keprník, Praděd, Dlouhé stráně, Mravenečník, Břidličná hora), Hanušovická vrchovina, Branenská vysočina, Staré Město. Za jejím projektem stojí architekt MgA. David Kubík prof. a ing. arch. Martin Rajniš z Hutě architektury Martina Rajniše, s.r.o. Nejen rozhledna, ale celý Kraličák stojí za návštěvu!

SKI AREÁL HLUBOČKY
Adresa: Školní 126, Hlubočky
Otevírací doba bobová dráha: září Pá 14:00-18:00; So-Ne 10:00-18:00; říjen Pá 14:00-17:30; So-Ne 10:00-17:30
Kontakt: www.skiarealhlubocky.cz
Ač název areálu napovídá, že o zábavu je v Hlubočkách postaráno zejména v zimě, opak je pravdou. Najdete tady jedinou bobovou dráhu podobného typu na Moravě, na které můžete řádit i na podzim. Ale pozor, za deště se nejezdí!

RESORT HRUBÁ VODA
Adresa: Hrubá Voda
Kontakt: www.hrubavoda.cz
Asi 22 kilometrů od Olomouce, v údolí řeky Bystřice pod strmými kopci Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku, najdete areál, kde je snad všechno, co potřebujete k dokonalé relaxaci. Je tu bobová dráha, dětské hřiště, minigolf, lukostřelecká aréna, disc-golf, víceúčelové hřiště, speciální Kamzíkova stezka mezi stromy, saunový svět, privátní wellness i ubytování. Dají se odtud také pořádat zajímavé výlety do okolí. Celý areál je dobře dostupný jak autem, tak vlakem. Ideální místo pro odpočinek...

Hlubočky

Hrubá Voda

Foto: Jan Procházka

SLUŇÁKOV
Adresa: Skrbeňská 70, Horka nad Moravou
Kontakt: www.slunakov.cz
Sluňákov je přesně tím místem, kam se vypravíte, když si chcete odpočinout od civilizace. V moderní nízkoenergetické budově se můžete ubytovat, konají se u také akce pro celé rodiny, například ekologické večery, tábory, také zajímavé programy či aktivity zaměřené environmentálně.

LOVECKÁ CHATA
Adresa: Vodní 6, Horka nad Moravou 
Kontakt: www.naloveckou.cz
Lovecká chata v Horce nad Moravou je oblíbeným výletním místem se stylovou restaurací, ubytováním, zázemím pro nejrůznější setkání a společenské akce a  širokou nabídkou volnočasových aktivit. A co je fajn - mají tu i jízdárnu, takže se vy i vaše děti můžete povozit na koních.
!!! POZOR !!!
Až do konce října bude nutné na Loveckou chatu jinudy, trvá totiž oprava lesní cesty, která uzavře i oblíbenou cyklostezku k Lovecké chatě. Lesní komunikace "U Hájenky" je kvůli rekonstrukci neprůjezdná až do 31. října. Cyklisté se dostanou k Lovecké chatě pouze ze směru od Horky nad Moravou. Více zde.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

PLAVBY PŘEROV
Plavby: na základě rezervace
Kontakt: www.plavbyprerov.cz
OLOLOĎ Kordulka i letos zamířila na řeku Bečvu v Přerově. Nabídne výletníkům i místním doposud nepoznaný pohled na historickou část města z říční hladiny. Kromě pětačtyřicetiminutové poznávací plavby historickým Přerovem si můžete objednat i hodinovou soukromou plavbu. Loď může vyplout s minimálně 5 osobami na palubě. Přístaviště se nachází u Centra Mlýn.

S-PORT VÉSKA
Adresa: Véska 91, Dolany
Kontakt: www.s-port.cz
Leží v krásném přírodním prostředí zasazeném na úpatí Oderských vrchů. V těsném sousedství se nachází místní sportovní areál, který zahrnuje golfové hřiště, tenisové kurty, víceúčelové hřiště, krytou halu a další aktivity. Ideální místo pro aktivní trávení volného času pro celou rodinu. A po aktivním odpočinku může následovat relax ve wellness, které tu vážně stojí za to!

S-PORT Véska

Foto: Jan Procházka

STÁTNÍ HRAD ŠTERNBERK
Adresa:
Horní náměstí 6
Otevírací doba: září denně 10:00-17:00 kromě pondělí; říjen všední dny 10:00, 12:00 a 14:00, víkendy a svátky 10:00-16:00; od listopadu jen mimořádné prohlídky viz web
Kontakt: www.hrad-sternberk.cz
Státní hrad Šternberk se nachází nedaleko Olomouce a nabízí návštěvníkům zajímavou podívanou. Původně obranné středověké sídlo ze 13. století s dochovanou válcovitou věží a zbytky opevnění hlavního paláce láká nevšední atmosférou. Půvabné kulisy hradu potom tvoří okolní lesopark a dnešní podhradí. 

Hrad Šternberk

Foto: www.hrad-sternberk.cz

HRAD SOVINEC
Adresa: Sovinec, okr. Bruntál
Otevírací doba: září, říjen 09:00-16:00, pondělí zavřeno; od listopadu zavřeno
Kontakt: www.hradsovinec.cz
Hrad Sovinec se nachází na jižním okraji masivu Nízkého Jeseníku, asi 13 kilometrů od Rýmařova. Počátky hradu se datují do první poloviny 14. století a ve své nynější podobě představuje unikátně zachovalou stavebně-technickou ukázku barokní vojenské architektury. Nabízí zajímavou podívanou nejen milovníkům historie, ale o víkendech se tu konají skvělé akce pro celé rodiny. Sledujte proto web, ať vám nic neuteče. :)

Hrad Sovinec

Foto: www.hradsovinec.cz

HRAD BOUZOV
Otevírací doba: září 09:00-16:00; říjen 09:00-15:00 - záleží na zvoleném okruhu; od listopadu hrad uzavřen
Kontakt: www.hrad-bouzov.cz
Úžasnou podívanou nabízí také Bouzov. Romantický hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století, do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. Velmi často je vyhledávanou lokalitou filmařů. Stojí za návštěvu. ;)

Hrad Bouzov

Foto: Zuzana Doleželová

ZÁMEK PLUMLOV
Adresa: Zámecká 99
Otevírací doba: září denně mimo pondělí 10:00-18:00; říjen víkendy 13:00-18:00; od listopadu zámek uzavřen
Kontakt: www.zamek-plumlov.cz
Plumlovský zámek byl postaven v letech 1680 až 1690 Janem Adamem z Lichtenštejna. Je zajímavý nejen svou historií, ale návštěvníky potěší také akce, které se tu konají. A z Olomouce je to sem kousek...

Zámek Plumlov

Foto: Petr Školař

ZÁMEK ČECHY POD KOSÍŘEM
Adresa:
Mánesova 1
Otevírací doba: září Út-Ne 09:00-17:00; říjen 09:00-16:00 (víkendy a státní svátky); od listopadu zámek uzavřen, zpřístupněn pouze park, a to od 06:00 do 22:00 denně
Kontakt: www.zamekcechy.cz
Klasicistní zámek obklopený parkem o rozloze 21,5 hektaru, který patří k nejcennějším objektům historické zeleně na Moravě, je spjat se šlechtickým rodem Silva-Tarouca. Přítelem hraběcí rodiny byl malíř Josef Mánes, který Čechy pod Kosířem pravidelně navštěvoval a tvořil zde v letech 1849–1870. Zámek stojí za návštěvu!

Zámek Čechy pod Kosířem

Foto: Archiv zámku

MLADEČSKÉ JESKYNĚ
Adresa:
Mladeč
Otevírací doba: září Út-Ne 09:00-16:30; říjen Út-Ne 09:00-15:00; listopad Po-Pá vstupy v 10:00 a ve 13:00
Kontakt: www.caves.cz
Mladečské jeskyně se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Podzemní prostory jsou bohatě zdobeny krápníky a sintrovými náteky, jeskyně jsou opravdu krásné. I tady platí, že byste neměli zapomenout na teplé oblečení a pevnou obuv.

JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ
Adresa:
Slavětín u Litovle
Otevírací doba: září Út-Ne 09:00-17:00; říjen Út-Ne 09:00-15:00; listopad Po-Pá vstup v 10:00 a ve 13:00
Kontakt: www.caves.cz
Podzemní systém Javoříčských jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. Podstatná část jeskyní byla objevena již v roce 1938. Doporučujeme vzít si s sebou teplejší oblečení a pevnou obuv.

Javoříčské jeskyně

Foto: Martin Koudelka, Správa Javoříčských jeskyní

Krásné podzimní dny všem! :)