Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Maličká miminka v olomoucké nemocnici mají k dispozici speciální pelíšky od Nedoklubka

Zprávy z regionu

20.8.2019

Autor: red

Pět speciálních polohovacích pelíšků pro nejmenší a nejzranitelnější miminka získalo darem od spolku Nedoklubko Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Pelíšky Neobed, které poskytují maličkým pocit bezpečí, zvyšují jejich celkový komfort a významně přispívají ke snížení negativního vnímání prostředí intenzivní péče, přivezla do Olomouce výkonná ředitelka spolku Lucie Žáčková.

Foto: FN Olomouc

"Nedoklubko se před dvěma lety spojilo s Pampers, aby společně podporovali rodiče předčasně narozených dětí a neonatologická centra. Vloni na podzim proběhla kampaň ve vybraných řetězcích za mediální podpory Agentury Plus Production Prague. Výsledkem je dar pro všech dvanáct perinatologických center v České republice v hodnotě více než tři sta tisíc korun," uvedla Lucie Žáčková, která během srpna postupně perinatologická centra navštěvuje a dary předává. V Olomouci stejně jako v dalších centrech tak mohou využívat čtyři nové pelíšky pro jedno miminko a jeden pro dvojčátka. Kromě toho Lucie přivezla i drobné dárky pro rodiče, omalovánky pro větší děti a časopisy.

Autorkou polohovacího pelíšku Neobed je neonatologická sestra Eva Řežábková, která působí v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. Pelíšky jsou výsledkem její snahy o zkvalitnění ošetřovatelské péče o nezralé a extrémně nezralé novorozence. Cílem bylo vytvořit pro tyto děti pomůcku, díky které je možno zajistit optimální polohování.

Na Novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc se miminka do pelíšků Neobed choulí již od roku 2010. Bylo tak prvním pracovištěm na Moravě, které novinku zařadilo do každodenní praxe. Využití pelíšků je přitom jen jedním z mnoha příkladů vstřícného a partnerského přístupu k dětem a rodičům a otevřeného přístupu k jejich přáním a požadavkům, tedy kvalit, jimiž je olomoucké novorozenecké oddělení známé nejen v Olomouckém kraji. Jako první pracoviště svého druhu u nás například zavedlo "novorozeneckou televizi", tedy kamery nad inkubátory, díky kterým mohou rodiče nepřetržitě sledovat své miminko.