Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Malá slavnostní mše velkého operního skladatele, aneb zahájení Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci

Kultura

21.9.2020

Autor: red

I přes nepříznivou situaci posledních měsíců zahájil Podzimní festival duchovní hudby v průběhu nedělního večera letošní 27. ročník, a to v plné kráse i rozsahu se svou nezaměnitelnou atmosférou. Pod klenbami dómu sv. Václava se rozezněla komorní, avšak zároveň ohromující Petite Messe Solennele (Malá slavnostní mše) skladatele Gioacchina Rossiniho v původní verzi určené pro dvanáct hlasů (čtyři sólové a sbor o osmi hlasech) s doprovodem dvou klavírů a harmonia.

Foto: Musica Viva

Rossiniho duchovní hudba sice bývá lehce skryta ve stínu velkých operních děl. Ve skutečnosti je ale nedílnou a významnou součástí jeho životního díla. Ukazuje svým způsobem jinou perspektivu při pohledu na skladatelovu tvorbu i osobnost. Právě Malá slavnostní mše je jedinečným dílem, které vzniklo ze silných vnitřních podnětů a vypořádává se s celou řadou nelehkých životních otázek. A právě tato nálada a škála silných emocí se bezpochyby promítala celým koncertem v rámci interpretace pod vedením dirigenta Paola Gatto. Ten také svým přístupem dokázal v akusticky specifických prostorách katedrály dynamicky vymodelovat hudbu do naprostých detailů. Provedl posluchače cestou jemné a lyrické melodiky stejně tak jako silnými a velkolepými momenty.

Nelze opomenout vynikající sólisty, kteří propůjčili svůj hlas textům mše - Patricie Janečková (soprán), Monika Jägerová (alt), Aleksander Kruczek (tenor), a David Szendiuch (bas). Svůj um prokázali nejen ve chvílích virtuózních árií. Společně s Českým filharmonickým sborem Brno vytvořili jedinečný hudební dialog plný kontrastů i vzájemného souznění. Stejně tak tomu bylo i v oblasti instrumentální, o kterou se postarali Michal Bárta (klavír), Lukáš Michel (klavír) a Jakub David Smešný (harmonium), a to ať už v rámci doprovodu nebo sólových výstupů.

Foto: Musica Viva

Tímto koncertem se tedy festival dočkal úchvatného zahájení a doufejme, že bude i dále pokračovat ve znamení výjimečnosti hudby, uměleckých výstupů, prostředí i podpory posluchačů. Další koncert se uskuteční v pondělí 28. září v Arcibiskupském paláci. Vystoupí hobojista Martin Daněk společně s Pražskými komorními sólisty v čele s houslistou Janem Mráčkem. S malou změnou programu zazní skladby J. Suka, R. Vanghana Williamse a P. I. Čajkovského.