Dáte si buritto, tacos nebo chili con carne? Vítejte v mexickém bistru Los Capolitos - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pátek 9. května 2025, svátek má Ctibor, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dáte si buritto, tacos nebo chili con carne? Vítejte v mexickém bistru Los Capolitos

Tipy a názory

10.6.2020

Barbora Sísová

Chcete si dát kvalitní jídlo z čerstvých surovin, které je zároveň rychlé a neudělá vám díru do peněženky? To a mnohé další nabízí mexické bistro Los Capolitos, které můžete nově navštívit v ulici Pavelčákova. Přímo před vámi sympatická obsluha během chvilky připraví skvělé burrito, quesadillu nebo třeba tacos. Záleží jen na vás, zda si tyto dobroty vychutnáte přímo v bistru, nebo si je odnesete domů.

Na místě, kde po dlouhá léta bývala Dési, můžete od prosince narazit na nové bistro, chlebíčky zde však rozhodně nenajdete. To naznačuje i Mexičan, který si hoví ve výloze bistra. A přesvědčí vás o tom i vůně mexického koření, která okamžitě naladí vaše chuťové buňky.  „Vybírat si můžete v podstatě z pěti hlavních variant - burrito, quesadillu, tacos, mexického talíře nebo chilli con carne. U prvních čtyř variant si můžete vybrat, zda chcete, aby uvnitř bylo grilované kuřecí nebo trhané hovězí či vepřové maso, velmi oblíbená je také vegetariánská varianta,“ popisuje majitel olomoucké frančízy Los Capolitos Michal Liška.

Foto: Los Capolitos

Los Capolitos myslí  i na vegetariány a bezlepkáře. „Skoro všechna jídla připravujeme také ve vegetariánské, případně veganské variantě, bez masa je i většina polévek. Těch děláme šest a pravidelně se střídají, takže každý den můžete ochutnat jednu z nich. Těšit se můžete na tomatovou, kukuřičnou, fazolovou, dýňovou, čočkovou a aztéckou (silný slepičí vývar, který jako jediný obsahuje maso). Všechny polévky jsou také bez lepku.“ Bez lepku je také chili con carne nebo mexický talíř.  Kromě hlavního jídla můžete vše zahájit předkrmem - nachos se salsou a zakončit velmi oblíbeným dezertem, kterým je banán s čokoládou v tortille.  

Los Capolitos

Pavelčákova 21

Po-ne: 11:00-21:00

Facebook , Instagram, Web 

Všechna jídla se připravují přímo před vámi  z čerstvých surovin, podle autentických mexických receptů  Mexické jídlo je lehké a vyvážené, obsahuje spoustu čerstvé zeleniny a luštěnin. „Spousta lidí se ptá, jak moc je jídlo ostré. A někteří se dokonce bojí jídlo kvůli ostrosti vůbec vyzkoušet. Pro vysvětlení -  bát se rozhodně nemusíte, v základu totiž není ostré žádné jídlo, jeho ostrost určuje až salsa či případné přidání papriček jalapenos nebo jedné z našich speciálních chilli omáček,“ popisuje majitel.  Na výběr máte čtyři druhy salsy, od úplně neostré svěží rajčatové, přes střední salsu verde až po ostrou a zauzenou ostrou. „Z našich chilli omáček pak rozhodně pro gurmány doporučujeme Gringo’s Death, u které název mluví sám za sebe. Neměli bychom zapomenout ani na mexickou pochoutku guacamole z čerstvých avokád,“ dodává Liška.

Foto: Daniel Mazáč

Všechny mexické dobroty sympatická obsluha připraví přímo před vámi. 

Foto: Daniel Mazáč

Kromě skvělého mexického jídla můžete ochutnat i mexické limonády Jarritos, které jsou slazeny třtinovým cukrem. Na výběr máte z nejrůznějších příchutí i barev – vyzkoušet můžete například colu, limetku, grep, mandarinku, mango či guavu. Na výběr je i spousta dalších limonád netradičních chutí, včetně domácích limonád z vlastních sirupů -  ochutnat můžete bezinkovou, ibiškovou nebo zázvorovou „ Specialitu máme i pro milovníky piva. Pivovar Hasič z Bruntálu pro nás vaří svrchně kvašenou jedenáctku se špetkou habanero papriček, takže je chuť ovocná, ale zároveň lehce pikantní. A samozřejmě v našem chlaďáku nesmí chybět ani tradiční mexické pivo Corona,“ popisuje Liška.

Ochutnat můžete mexické limonády Jarittos, které jsou slazené třtinovým cukrem.

Specialitou podniku je svrchně kvašená jedenáctka se špetkou habanero papriček z pivovaru Hasič .

Foto: Daniel Mazáč

Mexické bistro Los Capolitos bylo v Olomouci otevřeno symbolicky v pátek třináctého (prosince), majitel však doufá, že toto datum přinese jenom štěstí. “Zatím máme samé pozitivní odezvy a těší nás i množství lidí, jenž si k nám najde cestu. A zdaleka to nejsou jen studenti či turisté, ale i spousta místních všech věkových kategorií – od dětí až po seniory,“ popisuje majitel. 

Buritto – velmi komplexní jídlo, skládající se z tortilly, luštenin, masa, čerstvé zeleniny a salsy.

Quesadilla – pšeničná tortilla naplněná masem či fazolemi a zapečená s dvěma druhy sýrů, servírovaná se salsou a smetanou.

Tacos  - svěží jídlo velmi typické pro Mexiko. Menší kukuřičné tortilly s masem, čerstvou zeleninou a salsou.

Los Capolitos má pět poboček na Moravě a ve Slezsku a chystá se brzy otevřít další v Brně a dalších městech. Ta nejnovější vznikla právě v Olomouci. Zakladateli jsou bratři Jan a Michal Kapolkovi (proto Los Capolitos), kteří se do mexické kuchyně přímo zamilovali pří cestách po USA a Mexiku.  Se vznikem konceptu jim pomáhal i švagr s letitými zkušenostmi z mexické gastronomie a další známí. První pobočku otevřeli před pěti lety ve Frýdku - Místku a od té doby se celý koncept velmi posunul. Majitelem olomoucké franšízy je Michal Liška, který má letité zkušenosti jako obchodní manažer ve firmě s mexickými produkty. 

Bistro je otevřeno každý den od 11:00 do 21:00, jídlo můžete sníst buď na místě, nebo si jej vzít s sebou. Pokud v pracovní době nemůžete opustit kancelář nebo se vám doma prostě jenom nechce vařit, můžete si tyto mexické delikatesy objednat také domů.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Barbora Sísová