Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Litovelský Josef slaví první narozeniny. Hořkého ležáku se vyčepovalo více než půldruhého milionu půllitrů

Zprávy z regionu

20.3.2023

Autor: red

Hořký ležák Josef 11,5 % uvedl pivovar Litovel na trh v březnu 2022. Původní myšlenku, čepovat ležák jen v restauracích, ovšem rychle přebil enormní zájem zákazníků. Litovel proto začala Josefa 11,5 % koncem roku 2022 nabízet i v lahvích. Výstav za rok 2022 překonal hranici 7 tisíc hektolitrů a letošní čísla zatím naznačují, že by jej pivovar měl významně překročit.

Světlý hořký ležák Litovel Josef 11,5% je uvařený na počest zakladatele litovelského pivovaru, Josefa Svozila. Sládek Petr Kostelecký ho uvařil podle tradičních postupů s dvojitou dávkou chmele na závěr chmelovaru, díky které dosáhl výrazně lahodné hořkosti. Na svůj svátek si s ním teď může připít všech 211 317 českých Josefů, kteří oslavili 19. března jmeniny.

Tradice vaření piva v Litovli je dlouhá a pivovarské řemeslo se dědí z generace na generaci. Stejně tak to bylo i u Josefa 11,5 %. "Inspirace pro přípravu tohoto exkluzivního piva se zrodila při výběru chmele přímo na chmelnici. Uvařili jsme světlý ležák s dvojitou dávkou chmele na závěr chmelovaru, která nám zajistila výrazně lahodnou hořkost, a má 32 jednotek hořkosti IBU, tedy přesně tolik, kolik let měl Josef Svozil při založení první chmelnice," říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel a dodává: "Český milovník piva je náročný a stoupající obliba Josefa 11,5 % jednoznačně potvrzuje, že poctivá jedenáctka přesně vystihla požadavky našich zákazníků."

Hořký ležák Josef 11,5% je v dokonalé harmonii pivovarského řemesla a těch nejlepších surovin – chmel z tršické oblasti, slad z úrodné Hané a voda z chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Vyniká plnou chutí, zářivou zlatou barvou s bohatou pěnou a vyladěnou hořkostí. Jeho vůně čerstvě načesaného chmele a harmonicky sladěné chuti pivovar docílil díky dvojité dávce tršického chmele na závěr chmelovaru a dobou zrání v ležáckých tancích 40 dní.

Zákazníci i štamgasti si ho mohou vychutnat ve více než 400 restauracích a pivnicích především na střední Moravě, nebo si jej koupit lahvový ve vybraných obchodech.