Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Léto bude patřit baroku. Podívejte se, jaké akce můžete navštívit

Kultura

26.6.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Od 7. do 28. července bude v Olomouci probíhat již 7. ročník letních večerů hudebního divadla - Olomoucké barokní slavnosti. Kromě skvělých oper a prohlídek památek se letos návštěvníci mohou těšit také na doprovodný program s názvem BarokOlomouc na Horním náměstí.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

BarokOlomouc
"Barokní stopa v Olomouci je výrazná, co se týče architektury, umění či církevního a univerzitního působení. Letos poprvé se odehraje v rámci Olomouckých barokních slavností doprovodný program na Horním náměstí, který rámuje jejich zahájení a závěr. Chceme tím vytvořit pomyslnou předehru k příštímu roku, kdy chceme oživovat centrum města po celý červenec," uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská. "V průběhu příštího roku si navíc budeme připomínat dvacáté výročí zapsání barokního Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam památek UNESCO," doplnila vedoucí odboru cestovního ruchu a sportu Karin Vykydalová.

Město v rámci akce BarokOlomouc letos pořádá tři letní večery - 12., 26. a 27. července, a to s hudbou, tancem, filmovým promítáním či pouličním uměním. "Návštěvnicky velmi lákavé bude promítání filmu Favoritka, které se uskuteční v pátek 26. července od 21:30, nebo také vystoupení vítězky Superstar Terezy Maškové v sobotu 27. července ve 21:15," doplnila Vykydalová. Na své si přijdou i děti, které se můžou těšit na loutkové divadlo a tvořivé dílny. Atmosféru večerů na Horním náměstí podtrhne květinová výzdoba a barevné nasvícení památek. Nebude chybět ani lokální občerstvení. Doprovodný program je pro všechny zdarma.

Olomoucké barokní slavnosti
Slavnosti budou letos trvat 24 večerů s šesti různými inscenacemi. Pět z těchto představení vzniklo nově přímo pro festival a zazní ve svých novodobých premiérách. "Návštěvníci zhlédnou díla často neprávem pozapomenutých barokních mistrů Karla Ditterse z Dittersdorfu, Johanna Heinricha Schmelzera, Pietra Andrey Zianiho a Františka Antonína Míči. Pravidelnou a oceňovanou součástí slavností bývá uvádění neobarokních oper vzniklých zhudebněním historických libret současnými autory. Z nich bude letos v premiéře uvedena opera Tomáše Hanzlíka Piramo a Tisbe," řekl za pořadatele slavností Karel Valenta. Ze dvou oper věnovaných olomouckému biskupovi Wolfgangu Hannibalovi ze Schrattenbachu se zachovala pouze libreta. Novodobé neobarokní zhudebnění opery Piramo e Tisbe z roku 1712 současným olomouckým autorem zpracovává tragický příběh mladých milenců, kterým lásku odpírají rodiče. 

Novinkou letošního festivalu bude podle Valenty umístění jednoho představení do více prostor konviktu – atria, chodeb a Kaple Božího Těla. "Jde o jediné dochované Míčovo oratorium Zpívané rozjímání. V první části večera zazní také novodobá premiéra Koncertu pro cembalo Josefa Antonína Štěpána, na němž se jako sólista představí olomoucký klavírista a cembalista Martin Smutný," uvedl.

V jednoaktové Dittersově serenatě z roku 1775 Il Tribunale di Giove přednášejí bohové Apolón, Minerva, Mars a Štěstěna s podporou svých sborů jednotlivě odlišné koncepty řízení Evropské unie. Uvedení této novodobé premiéry je skvělou příležitostí připomenout si skladatele, jenž byl za svého života velmi uznáván a jehož skladba je zařazena i do katalogu 100 nejvýznamnějších děl evropské hudby prestižní společnosti Deutsche Grammophon. V novodobých světových premiérách zazní také dvě barokní serenaty s mezinárodním obsazením – sólisté jsou z University of North Texas, režisérem Rocc – šéf opery SND v Lublani, uměleckou vedoucí Veronika Manová. 

Představení se konají v arkádovém atriu bývalého jezuitského konviktu na unikátní replice barokní scény nazvané Theatrum Schrattenbach. Rozebíratelná divadelní scéna kombinuje zadní prospekt s bočními kulisami pro dosažení dojmu perspektivy při zkráceném prostoru. Scénografie bude letos obohacena o řadu nových výměn. Představení jsou zpívaná v italském, německém a latinském jazyce a budou opatřena projekcí českých titulků. Orchestr důsledně užívá historických hudebních nástrojů a ve vokální složce vystupují speciálně školení pěvci. 

Podrobné informace k Olomouckým barokním slavnostem naleznete ZDE. Kompletní program je uveřejněn na webu, stejně tak informace o vstupném či speciálních pobytových balíčcích.