Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Legendární hodinky, ikonické sklo, betonové dekorace i elektrický kajak. V Envelopě začala výstava českých designových značek

Zprávy z regionu

15.2.2023

Jan Procházka

Od středy až do soboty je v prostorách Envelopa Office Center k vidění výstava, která představuje přední tuzemské značky pracující s designem. K vidění jsou nejen ty zavedené, pořadatelé dali prostor i nastupující generaci. Uvidíte tak špičkové sklo, hodinky, obuv či unikátní elektrický kajak.

“Snažíme se do veřejného prostoru přinášet zajímavé architektonické prvky. Ať už je to celá budova Envelopa Office Center, její interiéry, kavárna, restaurace… A řekli jsme si, že prostor atria je zajímavý a hodil by se pro designovou výstavu. V regionu navíc žádná podobná výstava není,” vysvětluje Pavel Vysloužil ze společnosti Redstone, které patří nejen nová budova Envelopy, ale i sousední Šantovka. A právě v ní se už více než rok koná akce Šantovka Star(t)s. “Nabízelo se krásné spojení. Ukažme to nejzajímavější z českého designu a současně pozvěme i nastupující generaci, z níž máme právě díky startupové akci z Šantovky mnoho adeptů,” doplňuje Vysloužil. Součástí výstavy je i výlet do historie. K vidění jsou tu obaly od cukrovinek olomoucké Zory. “To je takový třetí pilíř naší filozofie: ukázat, jak se design dělal před sto lety,” prozrazuje Vysloužil.

Elektrický kajak Emogi, boty Vasky a hračky Antonie a Emma.

Foto: Jan Procházka

Na přípravě výstavy spolupracovali pořadatelé i se studenty. “Univerzita Palackého má nový obor průmyslový design, tady se ta spolupráce sama nabízela a jsme za ni rádi. A s přípravou nám pomohli i studenti oboru aranžérství Střední školy obchodu a služeb,” pochvaluje si Pavel Vysloužil.

Hodinky Prim, ikonické sklo Pilsner Urquell, dekorativní osvětlovací skulptura od Šípka & Špalka a socha Jana Dostála.

Foto: Jan Procházka

K vidění jsou legendární hodinky Prim, jejichž tradice pokračuje díky společnosti Elton hodinářská, designové sklo pivovaru Pilsner Urquell, či česká značka bot Vasky. Interiéru už od otevření budovy dominuje jedinečný osvětlovací objekt značky Lasvit, nyní k němu přibyla i originální osvětlovací dekorativní skulptura od mladé sklářské firmy Šípek a Špalek. Už před budovou zaujmou i originální kovové sochy olomouckého sochaře Jana Dostála, jeho dílo je pak k vidění i uvnitř. “Až výstava skončí, sochy tu zůstanou a přibudou k nim další. Navážeme totiž od středy 22. února samostatnou výstavou Jana Dostála. Jeho díla jsou totiž často hodně velká a tak se těžko hledá interiér, kde by bylo možno je vystavit. Jsme rádi, že tento snad nejrychleji stoupající současný sochař, může využít naše prostory,” láká Pavel Vysloužil.

Výstava českých značek je k vidění až do soboty. Pořadatelé už počítají s dalšími ročníky.