Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Láska je věda! Pevnost poznání láká na akci, do níž se zamilujete

Zprávy z regionu

16.1.2019 aktualizováno 4.2.2019 14:45

Autor: zd

Víkend plný lásky zasáhne 16. a 17. února celé interaktivní popularizační centrum. Dozvíte se, že i když se den svatého Valentýna může zdát čistě komerčním svátkem, opak je pravdou. Tento den má totiž bohatou a slavnou historii plnou neobyčejných příběhů a projevů lásky...

Ilustrační foto

Foto: Pevnost poznání

V expozici, která se věnuje historii, návštěvníkům prozradí, kdy byla poslána první valentýnka a přímo na místě si jednu můžete vyrobit podle starých vzorů. Jinde si zase složíte důmyslný hlavolam srdce a podle unikátního algoritmu zjistíte, zda se k sobě skutečně hodíte. A pokud někdo nenašel pravou lásku, bude mít příležitost právě během tohoto víkendu. Tehdy se dozví, co na něj v budoucnu v milostném životě čeká. 

Program nabídne i planetárium, a sice netradiční pozorování noční oblohy. Lektoři představí mezihvězdnou náklonnost mýtických rozměrů. Ve výtvarné dílně se bude mluvit o hormonu lásky oxytocinu a ti zručnější si vyrobí malý dárek. V expozici Živá voda zase biologové ukáží neuvěřitelné cesty lásky. Dozvíte se, podle čeho si zvířata vybírají ideálního partnera a jak velké úsilí musí vynaložit k jeho nalezení a také získání. Představí také rostliny, které se používají jako afrodiziakum a mají stimulující vliv na lidskou aktivitu, krevní oběh, dobrou náladu či euforii. Chybět nebude ani malá ochutnávka nápojů lásky. Animátoři lákají na poutavé chemické pokusy. Laboratoř rozkvete chromatografickými květy. Část svého programu odhalí formou videoprojekce také vzdělávací festival Academia film Olomouc (AFO), který se letos koná od 23. do 28. dubna.

Povídání o lásce zvířecí bude mít také v neděli 17. února zoolog Evžen Tošenovský. Každá přednáška potrvá 15 až 20 minut.

Rozpis přednášek Evžena Tošenovského

Ryby (11:00)
Obojživelníci (12:00)
Plazi (13:00)
Ptáci (14:00)
Netopýři (15:00)
Primáti (16:00)
Primáti (17:30) – speciální verze přednášky pro dospělé, prodloužená na 45 minut

AKTIVITY PRO CELOU RODINU BUDOU V SOBOTU 16. A V NEDĚLI 17. ÚNORA V KAŽDÉ EXPOZICI PEVNOSTI POZNÁNÍ, A TO V RÁMCI BĚŽNÉHO VSTUPNÉHO DO MUZEA.