Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Exhejtman Okleštěk: Novému vedení nebudu házet klacky pod nohy

VOLBY 2020

31.10.2020

Pavel Vysloužil

Hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) dovedl hnutí k vítězství v krajských volbách. Nakonec však nenašel koaličního partnera pro vládnutí a jde s SPD do opozice. Proč? V dvojrozhovoru Okleštěk - Suchánek jsme hledali odpověď nejen na tuto otázku. Zatímco odstupující hejtman za sebou vidí kus dobře odvedené práce, jeho nástupce mluví o nejvíce zadluženém regionu v zemi, který je na chvostu řady statistik. A nechá Okleštěk nové hlavě kraje na hejtmanském stole svoji literární prvotinu?

Jak se vám daří, pane Oklešťku? Jak zvládáte nemoc covid – 19, kterou jste před časem onemocněl? Co byste jako šéf krizového štábu kraje i člověk, který nemoc prodělal, vzkázal obyvatelům regionu v souvislosti s vrcholící epidemií?
Mám naštěstí lehčí průběh nemoci. Ale určitě není o co stát. Navíc kromě nemoci se musíte jako rodina vyrovnat s karanténou, což přináší řadu problémů. 
Ohledně vzkazu za krizový štáb bych rád ujistil obyvatele Olomouckého kraje, že jsme v rukou špičkových profesionálů. Ředitelé nemocnic, záchranka, hasiči, policisté, vojáci i hygienici odvádějí skvělou práci, obdivuju třeba to, jak vždy myslí o několik kroků dopředu. 

Na pozici hejtmana jste v roce 2017 nastoupil v hektické době po odvolaném kolegovi za ANO Oto Koštovi. Současné předání funkcí se odehrává v ještě pohnutějším čase. Je reálné předat hladce hejtmanství v době nejtěžší krize, kdy se nemůže na regulérním jednání sejít zastupitelstvo, krajský úřad je de facto zavřený a polovina zaměstnanců v izolaci, karanténě nebo doma s dětmi?
Situace samozřejmě není ideální, ale na druhou stranu - změní se pouze pár politiků. Krajský úřad má 500 zkušených zaměstnanců, kteří ví, co mají dělat, a na které se můžeme spolehnout. Už během jarní krize krajský úřad dokázal bezvadně fungovat, opatření byla nastavena tak, aby v omezeném režimu úřad zajistil všechny své služby. Čím méně do toho bude úředníkům nová politická reprezentace mluvit, tím lépe. 

A je krizové řízení kraje spolu se složkami Integrovaného záchranného systému či nemocnic natolik silné a kompetentní, aby zvládlo předání politické moci bez otřesů, které by pocítili občané?
Ano, jak už jsem řekl, jsme v rukou špičkových profesionálů. Navíc na základě dohody s novým hejtmanem a členy krizového štábu zůstanu po nějakou dobu dál členem krizového řízení, takže kontinuita bude zachována.

Hejtman Suchánek: Nebojím se řídit kraj ani v pandemické krizi

Olomoucký kraj je nejzadluženější kraj České republiky. Potýkáme se s epidemií COVID-19 a v minulých týdnech několik míst v našem kraji zasáhly bleskové povodně. Do toho je 67 % úseků silnic třetích tříd v havarijním stavu. Sportovní dotace plynou největším klubům a na děti a mládež v zájmových kroužcích a klubech se nedostává...

Přečtěte si celý rozhovor s novým hejtmanem »

Vaše hnutí v krajských volbách zvítězilo a dosáhlo jednoho z nejlepších výsledků v zemi. Vy sám jste často zdůrazňoval dobrou spolupráci a shodu s opozicí u řešení zásadních témat krajské politiky. Čím si vysvětlujete, že jste nenašli ani u koaličních ani u opozičních stran dostatek partnerů, kteří by chtěli s ANO vládnout?
Tady neměla logika nebo racionální myšlení žádné místo. Od začátku šlo všem ostatním stranám jenom o to, aby odstavily hnutí ANO. To byla jediná motivace, jediný cíl. Sedm stran se muselo spojit, aby dokázaly obejít vítěze. Je to podraz na voliče, ale uznávám, že i to je demokracie. Přitom programově i lidsky by si některé ze stran víc sedly s námi. Ale jak říkali jejich zástupci: „Máme příkaz z Prahy, že s vámi nemůžeme“.

Ještě před vypuknutím druhé vlny pandemie koronaviru bylo ANO co se týče krajských voleb na koni. Myslíte, že vás do opozice poslala vládní politika v této oblasti a spojení s ČSSD, která nakonec nepřesáhla hranici pěti procent?
I přesto, že je ANO ve vládě a musí zvládat nejtěžší krizi za desítky let, tak jsme v Olomouckém kraji dosáhli historického volebního úspěchu. Daleko většího než v jiných krajích. Nelze to vnímat jinak než jako ocenění naší dosavadní práce na hejtmanství. Bohužel obcházení vítěze je neférový postup, který ale není ničím novým, například v 90. letech to velmi kritizoval Václav Havel.

Programové prohlášení krajské vlády z roku 2016 je kombinací obecných proklamací na daná témata s několika konkrétními sliby. Těch bylo nejvíc v kapitole doprava. Mimo jiné – zahájení stavby východní tangenty (obchvat Olomouce od Šternberka), nebo dostavbě D1 u Přerova a vyřešení složité dopravní situace ve městě. První slib se naplnit nepodařilo, stavbu D1 zablokoval před pár dny Krajský soud v Ostravě. Máte vysvětlení, proč se s těmito problémy dá těžko pohnout?
Každý, kdo dneska projede Přerovem, vidí, že se všude staví. Zatímco 30 let se jen mluvilo, hnutí ANO všechny strategické dopravní stavby v Přerově a okolí přivedlo k realizaci. Do pár let bude řada z nich dokončena. Bohužel dostavbu dálnice D1 stále blokuje pár ekologických šílenců, to je věc legislativy, na které Sněmovna také teď pracuje.

Olomoucký kraj byl za vašeho působení hodnocen serverem Hlídač státu jako region s nejmenším rizikem korupce v ČR. Přesto vám političtí odpůrci i média vyčítali, že agenturu dotovanou krajským úřadem vede vaše dcera a za minulé volební období kraj poslal miliony korun za propagaci prostějovské marketingové společnosti TK Plus Miroslava Černoška. Jak jdou tyto věci dohromady?
To se musíte zeptat těch kritiků. Víte, opozice a někteří novináři, kteří píší proti hnutí ANO, se celé čtyři roky snažili objevit na kraji nějakou kauzu, na „NĚCO“ přijít. Nic neobjevili. Protože ani nemohli. Tak se holt chytali těchto malicherných prkotin, které vlastně ani nikoho nezajímaly. Jsem hrdý, že za celé čtyři roky nebylo naše vedení spojeno s žádným problémem. A letos v létě proběhl velmi sofistikovaný průzkum míry korupce, a náš krajský úřad skončil ze všech úřadů v celé ČR na 1. místě. Proto se teď musím pousmát, když nová koalice křičí, že Olomoucký kraj konečně začne být transparentní.

Foto: Jan Procházka

K výčtu svých povolání – starosta, poslanec, hejtman, podnikatel, zemědělec – jste před nedávnem přidal další – spisovatel. Knížka Velké vize v malé knize vyvolala ohlas i několik kontroverzních reakcí – oponenti vás napadali za to, že je naprosto nereálná a že je vaším osobním PR materiálem. Na druhou stranu – vy tam píšete, že za 20 let budeme spoustu věcí vnímat jinak. Přibalíte ji mezi koncepční materiály a protokoly pro nového hejtmana?
Proč ne, to je dobrý nápad. (smích) Třeba si ji pan Suchánek přečte, i když teď bude mít jiné starosti. Ale pokud té knize dá šanci, myslím, že určitě aspoň pár věcí by ho mohlo zaujmout a inspirovat.

Odcházíte z pozice hlavy kraje vyrovnaný a s pocitem dobře vykonané práce, nebo spíš s tím, že jste nestačil dokončit rozdělané věci?
Za poslední čtyři roky jsme odvedli na hejtmanství obrovský kus práce. Výsledky a čísla mluví jasně. Krajský úřad a jeho styl práce se změnil k lepšímu. Jsem na všechny mé spolupracovníky hrdý. Lidé v demokratických volbách rozhodli, že máme v této naší práci pokračovat. Dopadlo to ale jinak. Uvidíme, jak se s touto velkou zodpovědností a tíhou dnešní doby popere nová sedmikoalice. Jak už jsem zmínil, já budu dál našemu kraji pomáhat a určitě nebudu novému vedení házet klacky pod nohy.