Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nádherné kytice, kterými vykouzlíte úsměv na tváři. Vítejte v Květinách Bouzov

Tipy a názory

15.10.2019

Zuzana Doleželová

Poctivý přístup, rodinná tradice, krásné a čerstvé květiny, jež dlouho vydrží, zajímavé kytice, které potěší oko i duši... To přesně charakterizuje maličký obchůdek Květiny Bouzov na třídě 1. máje. I když v Olomouci funguje teprve od června, Alžbětu Beranovou a její maminku možná znáte z tržnice, kde o víkendech prodávají vlastnoručně vypěstované kytičky z Bouzova. A protože zájem o ně byl veliký, rozhodly se otevřít si vlastní podnik v centru Olomouce. A rozhodně mají co nabídnout!

KVĚTINY BOUZOV

1. máje 12
Po-Pá: 08:00-18:00
So: 09:00-12:00
Tel.: 731 684 094
alzbeta@kvetinybouzov.com
Facebook

Když usměvavá Alžběta Beranová začne hovořit o květinách, víte, že je to člověk na správném místě. Tahle sympatická mladá dáma vyrostla v rodině, kde se kytičky pěstují od roku 1992. Není tedy divu, že jejich kráse a vůni nakonec propadla. Slovo nakonec je dosti příhodné, protože její láska ke květinám nebyla něčím automatickým, s čím se do rodiny květinářů už narodíte. Stejně tak jako její tři sourozenci i ona se v životě chtěla vydat po vlastní ose. "Vždy mě bavilo kreslit, něco vytvářet rukama, a tak jsem toužila jít na uměleckou školu. Jenže tady v okolí žádná nebyla, a tak jsem skončila na gymnáziu," vypráví s úsměvem spolumajitelka Květin Bouzov. Po malé odbočce ke geodezii a kartografii si uvědomila, že práce s květinami ji vlastně naplňuje a byla by škoda, kdyby nikdo z rodiny nepokračoval v tom, co její rodiče poctivě vybudovali. "Došlo mi, že floristika je velmi kreativní práce a že díky ní si vlastně tak trochu plním ty umělecké ambice," vysvětluje Alžběta, která současně studuje na zemědělské škole.

Květiny Bouzov jsou rodinná firma, která zajišťuje kompletní květinový servis...

Foto: Jan Procházka

Květiny Bouzov

"Nápad otevřít si vlastní květinářství vznikl asi před dvěma lety. Čekali jsme strašně dlouho, než jsme objevili prostor, který se nám líbí a odpovídá našemu vkusu. Ten se nakonec naskytl, a tak nás naši zákazníci najdou od června na třídě 1. máje," popisuje s úsměvem Alžběta Beranová.

Její rodiče si vždy zakládali na čerstvosti a kytičkách z vlastní produkce. S květinami jezdili o víkendech na tržnici a sklízeli s nimi úspěchy. "Byli to vlastně všichni ti lidé, kteří k nám s radostí chodili nakupovat. To oni nám vnukli myšlenku, abychom provozovali květinářství," vysvětluje Alžběta.

Od zakázkového květinářství k vlastnímu obchůdku

"Lidé byli spokojení, na tržnici si chodili nechat vázat kytice, ale také nám často říkali, že by nás potřebovali i v týdnu," směje se Alžběta. A v červnu letošního roku se přání zákazníkům splnilo. "Velmi nás zaujal prostor, v nichž se dříve nacházel antikvariát. Klenuté stropy, vzdušná místnost, která není úplně typická... Ideální místo pro naše květinářství, jež je vlastně také tak trochu netradiční," vysvětluje a dodává: "Nábytek jsme sháněli, kde se dalo. Posezení máme ze staré hasičárny, botník od babičky, lustr kdysi dostal děda. Vše jsme opravili, natřeli a myslím, že to do celého konceptu květinářství skvěle zapadá."

Vedle květin tu můžete koupit ručně dělané vázy od skláře ze Svitav nebo keramiku z Holandska. A v zimě tady samozřejmě najdete i vánoční dekorace.

Foto: Jan Procházka

Čerstvost na prvním místě

V sezoně v květinářství snad nenarazíte na květinu, kterou by si Beranovi na Bouzově sami nevypěstovali. "Vím, jak jsou květiny staré i jak dlouho vydrží. Nejezdí přes půl světa. Když vám řeknu, že lilie vykvete, opravdu vykvete. Za každou květinu se můžu zaručit, protože znám její původ a mám s ní zkušenosti. Ukázalo se, že zákazníci přesně toto oceňují," říká Alžběta. 

Na jaře tu najdete tulipány, narcisy, modřence a menší cibuloviny, pivoňky a další, v létě pak slunečnice, hledíky, cínie, samozřejmě růže, statice, hlaváčky, kartámus, na podzim je okouzlující okrasné zelí, chryzantémy, oblíbené jsou papričky. "Většinou je to tak, že si je koupí žena v kytici, manžel si je pak přidá do guláše," směje se Alžběta. V zimě nakupuje květiny v Holandsku. "Snažím se je ale brát z burzy, tedy přímo od pěstitelů. Tím se eliminují velkoobchody a květiny k nám doputují čerstvější," vysvětluje.

Podzimní květiny, dekorace a věnce - to je něco, co Alžbětu Beranovou nesmírně baví...

Foto: Jan Procházka

Alžběta miluje podzimní kytice pro jejich rozmanitost a barevnost. "Je pravda, že takové vážu asi nejraději. Nádherně se pracuje se slunečnicemi, s modrými astrami... Když přidáte temně červené tóny, to je krása," usmívá se. Stejně tak ráda vyrábí jarní, podzimní nebo adventní věnce. "S nimi si totiž můžete skvěle vyhrát," vysvětluje. Také se jí líbí trend lučních květin. "Jemné, kulaté kytice z lučních květin jsou kouzelné. Momentálně jsou v módě nejen jako svatební, ale hodně žádané jsou rovněž k promocím," říká Alžběta.

Do květinářství můžete přijít s jasnou představou, a nebo to můžete nechat na Alžbětě. Ona vám uváže originální kytici, na kterou jinde nenarazíte.

Foto: Jan Procházka

Před Vánocemi chystá Alžběta Beranová přátelské posezení, kam si lidé budou moci přijít popovídat a u toho si vyrobí třeba svícen nebo věnec podle své fantazie či přání. "Ráda bych uspořádala takovou akci, kde bude lidem dobře, a ještě to třeba propojila s nějakým dobrým skutkem. Uvidíme," prozrazuje závěrem.

Pokud si potrpíte na poctivý lidský přístup, originalitu a zároveň jestli je vám sympatické, že se v Květinách Bouzov používají převážně kytičky z domácí produkce, určitě sem zavítejte. A nechte si klidně poradit. Rozhodně neodejdete zklamaní. ;)