Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kulturní komise zve veřejnost na projednávání grantů

Zprávy z regionu

4.2.2019

Autor: red

Pokud vás zajímá, co se děje v oblasti kultury v Olomouci, přijďte na jednání kulturní komise, která zasedá 7. a 14. února. Prezentaci projektů, které mají ambici získat z městského rozpočtu podporu 200 tisíc korun a vyšší, může sledovat každý. Kulturní komise, jako poradní orgán Rady města Olomouce, letos proces posuzování grantů otvírá veřejnosti.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Prezentace projektů a významných kulturních akcí podporovaných městem Olomouc proběhne v zasedací místnosti odboru dopravy a územního rozvoje v 5. patře budovy magistrátu v Hynaisově ulici. "Jde o výrazný posun k otevřené radnici a krok správným směrem. Prezentacím může být přítomen kromě členů komise i jakýkoli občan města Olomouce," uvedl náměstek primátora pro kulturu Pavel Hekela.  

Město Olomouc v roce 2019 rozdělí na kulturních grantech částku 15 milionů korun. Žádostí o granty se sešlo celkem 170 a členové kulturní komise se rozhodli, že o 34 žádostech dosahujících částky 200 tisíc korun a více budou rozhodovat až na základě veřejných prezentací. "Chceme, aby veřejnost měla možnost prezentace vidět a mít tak přehled o tom, kdo se uchází o peníze z městského rozpočtu a kolik mu bude nakonec přiděleno," řekl předseda Kulturní komise Rady města Olomouce Robert Runták. "Dotace se musí přidělovat transparentně a na základě předem daných kritérií. Budu moc rád, když kulturní život ve městě bude bohatý a rozmanitý," vysvětlil.

"Navazujeme tímto krokem i na předchozí roky, kdy jsme na veřejné prezentace zvali vždy více než dvacet institucí a organizátorů. Jsem přesvědčen, že mají svůj význam, neboť právě touto formou mohou autoři svůj projekt blíže představit, sdělit svou představu o budoucnosti i případné problémy při organizaci," sdělil tajemník kulturní komise Radim Schubert.

Kulturní komise Rady města Olomouce je poradním a iniciativním orgánem, vyjadřuje se k problematice kulturního života ve městě, dává stanoviska k situaci v jednotlivých kulturních organizacích a zařízeních města Olomouce a finanční komisi k požadavkům na rozpočet. Komise předkládá Radě města Olomouce návrhy na poskytnutí finančních příspěvků z rozpočtu pro kulturní subjekty, organizování festivalů, přehlídek a jiných kulturních akcí. Kulturní komise pracuje od 28. ledna letošního roku v novém složení. Více zde.