Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kučera: Věřím, že Sigma zase bude nahoře

Sport

24.1.2019

Autor: Petr Pelíšek

Jako kapitán dovedl tým SK Sigma Olomouc k první trofeji v historii klubu, teď se na Hanou vrátil jako trenér Jihlavy. Radim Kučera vyhrál se Sigmou český pohár, i když na Andrově stadionu už nějaký ten rok nepůsobí, stále Modré lavině fandí. Byť tentokrát mu radost moc neudělala, vždyť jeho Jihlavu porazila vysoko pět k nule. „To, že nás Sigma překombinuje a má lepší hráče, to beru, ale ty jednoduché věci, které jsme nezvládli, to mě mrzí daleko více,“ řekl Radim Kučera.

Po přípravném utkání se Sigmou nejspíš nejste moc spokojený?
Každopádně spokojenost tam nebyla. Ale zase my jsme po dvou vítězstvích, vyhráli jsme v Mladé Boleslavi a doma s Vyškovem. Na efekt toho, abych hráče pořád nechválil a také je trošku kritizoval, tohle bylo ideální. Teď při hodnocení dostanou takovou větší čočku. To, že má Sigma kvalitu a je někde jinde než my, to beru. Ale spíš mě mrzí to, že jsme neubránili jednoduché situace, na které jsem navíc hráče upozorňoval, na které jsem apeloval. A to byly třeba míče za obranu. Zahradníček z toho dal gól, další šance po tom měli Chytil nebo Yunis. A přitom to lze poměrně snadno ubránit, my si s tím neporadíme. To, že nás Sigma překombinuje a má lepší hráče, to beru, ale ty jednoduché věci, které jsme nezvládli, to mě mrzí daleko více. Zápas nám moc nevyšel, ale beru kvalitu Sigmy, i to, že jsme nepřijeli se dvěma jedenáctkami. Jak jsme vyhráli v Mladé Boleslavi, tak jsme teď dostali bůra.

Už jste se v Jihlavě zabydlel? Myslíte si, že je boj o postup reálný?
No … Než jsem se rozkoukal, tak byli tři hráči pryč, ale to byly připravené odchody, plánované. To v případě Levina a Fulneka, překvapivé to bylo u Štěpánka, tak se to jevilo tak, že na jaře zůstane. Pak se to ale zlomilo. Kádr teď nějak budujeme, máme rozjednané hráče, kteří momentálně trénují s prvoligovými týmy. Mužstvo mám pracovité, myslím, že chce pracovat. A úkol je držet se v horních patrech, nejlépe postoupit z prvního místa, protože baráž bude velmi těžká. V konfrontaci druhé a první ligy jsou kádry jinak nastavené. Myslím si, že se budeme snažit rvát o špici.

Jihlava vás chtěla na post trenéra už několikrát.
Je to pro mě výzva. Nějak se to vyvíjelo. Předtím, když jsem měl nabídku z Jihlavy, tak to buď nějak nedopadlo, nebo jsem potom šel do Baníku. Teď po Ostravě … Myslím, že žádný trenér není úplně dokonalý. Kdyby každý měl v kariéře úspěšné angažmá, tak nevím, co by ostatní trenéři dělali. Bohužel mi to tam nevyšlo, což mě mrzí. Ale na druhou stranu, teď přišla tato nabídka. Budu se snažit ji využít a udělat vše pro to, abych byl úspěšný.

Bývalý kapitán SK Sigma Olomouc Radim Kučera nyní působí jako hlavní trenér v druholigové Jihlavě.

Foto: Petr Pelíšek

Momentálně jsou oba středeční soupeři na barážových místech – Sigma v první, Jihlava ve druhé lize. Rozdíl ve hře byl ale celkem velký.
Nevěřím tomu, že bychom se mohli potkat. Ne, že my s Jihlavou bychom baráž o postup hrát nemohli. Ale nevěřím tomu, že baráž bude hrát Sigma. Obecně je baráž hodně zajímavá, poznal jsem to v Německu. Myslím, že rozdíl mezi první a druhou ligou je markantní, kvalita je jiná, prvoligové je mají kvalitnější. Ve výhodě jsou vždycky prvoligové týmy.

V realizačním týmu máte asistenta Josefa Muchu. Proč jste si ho vybral?
Hledal jsem i variantu asistenta, což v dnešní době není jednoduché. Měl jsem Pepu na prvním místě. Ale byl v Sigmě, nevěděl jsem, jak by to s ním mohlo být. I Jihlava tlačila na to, abych měl kvalitního asistenta. Protože působím u reprezentace U 20, takže když budu na srazu národního týmu, je nutné, aby měl adekvátní náhradu, což Pepa Mucha určitě splňuje.

Sigma měla galavečer ke stému výročí založení. Jak jste si to užil? Setkat se zase s bývalými spoluhráči a přáteli.
Ten ples by měl podle mě probíhat od pátku do neděle. Protože když potkáte osm set lidí a chcete se s každým pozdravit, tak nemáte šanci. A ještě nedej bůh si s někým dát nějakou skleničku. Potom jdete z plesu unavený jako po zápase s prodloužením.

A co byste popřál Sigmě do další stovky?
Samozřejmě aby nehrála baráž, abychom na sebe nenarazili. A věřím, že se dostane zpátky na vlnu, kterou měli v minulé sezoně. Fotbal je vždycky v nějakých křivkách, jednou se daří, podruhé ne. Ale tým je tady kvalitní, práce Vaška se bude ukazovat dál. Podzim v propojení s Evropskou ligou měli náročný. Šířka kádru, plus k tomu i to, že pro mnoho hráčů to bylo něco hodně nového. Když si to spojíte dohromady, tak z toho asi něco vychází. Zažil jsem to osobně, že není lehké přepnout z pohárů do ligy, pak, když se vypadne, tak se změní tréninkový cyklus. To jsou všechno aspekty, které nahrávaly tomu, že výsledky na podzim nebyly. A věřím, že zase budou zpátky. Věřím, že Sigma zase bude nahoře a zase se jí bude dařit. Jako minulou sezonu, kdy hrála výborně.

Je pro vás Sigma stále srdeční záležitost? Sledujete, jak se jí daří?
Fandím Sigmě. A vždycky sem rád přijedu, vždycky se s každým rád pozdravím a popovídám si. Když můžu, tak to sleduju a Sigmě fandím.

Petr Pelíšeksport@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941