Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Krajský úřad i radnice se rozzáří modře. Zapojí se tím do kampaně upozorňující na život lidí s autismem

Zprávy z regionu

2.4.2021

Autor: red

Česko svítí modře. Tak zní název kampaně, jež upozorňuje na život lidí s poruchami autistického spektra. I v letošním roce se ke kampani připojí jak Olomoucký kraj, tak město Olomouc. Budova krajského úřadu se v noci z 2. na 3. dubna rozsvítí modře, olomoucká radnice zůstane touto barvou zářit přes celé Velikonoce.

Foto: Jan Andreáš a archiv krajského úřadu

Jsou jiní, ale na první pohled je nepoznáte. S vrozenou poruchou zpracovávání informací a propojení jednotlivých oblastí mozku, tedy s autismem, se v České republice ročně rodí kolem sta tisíc dětí. U tisícovky z nich se projeví ve vývoji porucha autistického spektra. Povědomí o tomto postižení se již od roku 2014 snaží zvyšovat osvětová akce Česko svítí modře. Modrá je totiž barvou komunikace, která pro autisty představuje asi největší problém.

"Již od začátku se k této osvětě připojujeme a ani letos nebude modrá v Olomouci chybět. V pátek 2. dubna nasvítíme radnici modře a necháme ji takto zářit přes celé Velikonoce," říká náměstkyně primátora Markéta Záleská. V roce 2007 vyhlásila OSN 2. duben jako Světový den zvýšení povědomí o autismu (WAAD). Ačkoli osvětová akce, kterou pořádá Platforma Naděje pro Autismus, mívá standardně mnohem větší rozměry, už druhým rokem, kvůli protiepidemickým opatřením, bohužel probíhá pouze v omezené podobě. 

"Olomoucký kraj se otázkou autismu nezabývá pouze tak, že se připojí k symbolické kampani. Máme například pracovní skupinu, která problematiku autismu řeší – tvoří ji odborníci z oblasti školství, zdravotnictví a sociálních věcí. Na začátku letošního roku jsme navíc otevřeli novou pobytovou službu pro osoby s poruchou autistického spektra, která funguje prostřednictvím centra Klíč," uvedl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sociálních věcí.

Lidé s autismem a jejich blízcí se snaží být v rámci svých možností a schopností platnou součástí společnosti i v tomto pro všechny těžkém a frustrujícím období. Opatření přijatá vládou ČR k omezení šíření koronaviru jako například uzavření škol, omezení pohybu na veřejnosti, nošení ochranných pomůcek, omezování provozu sociálních služeb aj. přinášejí do jejich životů zásadní a okamžité změny, na které se však z důvodu svého stavu nejsou vždy schopni hned na 100% adaptovat. "Aktuálně se lidé s autismem stávají terčem útoků na veřejnosti i přes to, že se také na ně vztahuje výjimka stran povinnosti používat předepsané ochranné prostředky jako respirátory nebo roušky. Přinucením jejich použití má ale za následek závažné zdravotní a psychické následky v podobě regresu, vyvolání epileptického záchvatu, paniky. Proto i my chceme prostřednictvím kampaně pomoci tento stav narovnat," dodává náměstkyně Záleská.