Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Krajské volby 2020: Které osobnosti se také ucházejí o vaše hlasy?

VOLBY 2020

22.9.2020

Pavel Vysloužil

První říjnový víkend opět půjdeme k volbám do zastupitelstev krajů. V tom našem můžeme vybírat z 665 kandidátů, které poslalo do politického kolbiště 15 stran a volebních uskupení. Prostudovali jsme kandidátní listiny a vybrali osobnosti, které nám přišly z různých důvodů zajímavé, nebo jména, která dosud na regionální politické scéně často neznějí.

Trocha statistiky

Nejmladší kandidát – Martin Hejnar (18 let) Trikolóra
Nejstarší kandidát – Milan Hrubý (87 let) Koruna Česká
Počet žen na kandidátkách – 172
Počet mužů na kandidátkách – 493
Průměrný věk kandidátů – 50 let
Nejčastější jméno - Dvořák/ová (7), Horák (6)
Nejvíce titulů - 4 – Radka Filipčíková (TOP 09) a Michal Malacka (STAN)

Dalibor Horák, Ivo Mareš, Jiří Zemánek, Yvona Kubjátová, Josef Nekl nebo Ivo Slavotínek. To jsou jména, která vám možná zní povědomě, protože je znáte z kandidátních listin všech možných voleb za posledních deset i více let. Mezi nimi hraje prim nejdéle kandidující místní politik Alexander Černý z KSČM, který od roku 1994 vede až na výjimky všechny kandidátky – ať jsou volby sněmovní, krajské nebo obecní. Tentokrát poprvé nechal první krajskou pozici mladším a sleduje dění z 50. místa.

Zatímco Černý nepřetržitě nastupuje v dresu s rudými třešněmi, jiní politici už mají za sebou několik přestupů. Například Alena Adamíková z ANO 2011 kandidovala za Nezávislé a ODS, Jiří Kudláček z ODA naopak za ANO a Volbu OK, Dominika Kovaříková se postupně přesunula od levicových Zelených přes Občany pro Olomouc až k pravicové TOP 09, jejíž barvy hájí nyní. Rekordmanem je pravděpodobně šéf regionálního fotbalového svazu Stanislav Kaláb z SPD, který dříve kopal za KSČM, SPOZ (Strana práv občanů Zemanovci) i SDL (Strana demokratické levice).

Matadoři i (v politice) neokoukané tváře.
Komunista Alexander Černý (vlevo) od roku 1994 vede v dresu s rudými třešněmi až na výjimky všechny kandidátky. Tentokrát poprvé nechal první krajskou pozici mladším a sleduje dění z 50. místa. To Dominika Kovaříková (druhá zleva) se postupně přesunula od levicových Zelených přes Občany pro Olomouc až k pravicové TOP 09, jejíž barvy hájí nyní. Do politiky se na kandidátce STAN rozhodl vstoupit i zakladatel Levandulového statku Lukáš Drlík (druhý zprava) a trenér olomouckých volejbalistek Jiří Teplý (Patrioti olomouckého kraje + ČSSD)

Foto: Jan Procházka

Političtí matadoři na straně jedné, neotřelá jména na straně druhé. U Rozumných hitmakera Petra Hanniga kandiduje šumperský astrolog Antonín Baudyš, jehož otec stejného jména byl ministrem obrany v první Klausově vládě v 90. letech. U Trikolóry zase najdeme jméno Holibka, které je v Olomouci svázáno s lékařkou profesí. Synovec věhlasného ortopeda, student Kristián Holibka, mimo jiné reprezentuje ČR ve vodním pólu. 

Když jsme u sportu, můžeme zmínit také úspěšného volejbalového trenéra Jiřího Teplého či bývalou reprezentační házenkářku Lucii Fabíkovou (oba Patrioti olomouckého kraje + ČSSD). První ligu házené válel také Vladimír Holan. Senior se jménem poety kandiduje za ANO v Přerově. Mladé olomoucké sportovce - lyžaře, z nichž to někteří dotáhli až do reprezentace, trénují v Hlubočkách Bohuslav Coufal a Michal Stojmenov. Jejich jména nepřehlédnete na kandidátce Soukromníků a ODA. 

Nejznámějšího prostějovského optometra Radka Wagnera najdete na kandidátce ODS, populárního olomouckého obvoďáka Ivana Foltýna u POK. Zakladatel Levandulového statku Lukáš Drlík kandiduje za STAN. Pokud vám leží na srdci ochrana zvířat, dejte hlas Larise Zankerové z Demokratické strany zelených – Za práva zvířat. Jediným problémem by mohlo být, že má bydliště mimo Olomoucký kraj, což volební legislativa netoleruje. Je dobré si zapamatovat také jméno šéfa pohřební služby Pavla Makového (Koruna Česká), protože jednou se může hodit.

Dobrá paměť je důležitá také pro ty, kteří chtějí volit osoby se jmény Dvořák nebo Horák. Obě příjmení se vyskytují napříč kandidátkami (Dvořák 7x, Horák 6x) a ve dvou případech mají i stejné jméno.

Pokud vás nezaujal žádný z výše zmíněných kandidátů, můžete vybírat z více než šesti stovek jiných. I když nemáme volební povinnost, můžeme vhozením volebního lístku částečně ovlivnit věci veřejné. Krajské volby jsou i přes pandemii koronaviru  naplánovány na 2. a 3. října.