Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kraj se připravuje na očkování veřejnosti proti covidu-19. První senioři mohou dostat vakcínu už během víkendu

Zprávy z regionu

13.1.2021 aktualizováno 15.1.2021 08:36

Lenka Šimková

Koncem roku dorazily do Olomouckého kraje první dávky vakcíny, která byla určena primárně zdravotníkům, od minulého pátku se postupně začalo i s očkováním v zařízeních sociálních služeb. Už za dva dny by však mělo dojít ke spuštění centrálního rezervačního systému, kdy se k očkování budou moci přihlásit i ostatní senioři, kteří spadají do věkové kategorie 80+. Pro širší veřejnost se pak systém otevře 1. února. Jak bude registrace probíhat, kde se mohu nechat očkovat a kdy je čas na druhou dávku vakcíny?

Jednoduchý návod k registraci očkování

Olomoucký kraj pro všechny zájemce o očkování proti covid-19 z řad seniorů nad osmdesát let připravil jednoduchý a přehledný manuál s jasnými instrukcemi, jak se v systému registrovat. Hejtmanství jej uveřejnilo na svých webových stránkách a podívat se na něj můžete zde →

PŘEDNOSTNÍ OČKOVÁNÍ

Očkování proti covidu-19 je dobrovolné a mezi prvními, kteří měli šanci se nechat naočkovat i bez nutnosti registrace v centrálním systému, byli zdravotníci a lidé v domovech pro seniory. V celém Olomouckém kraji je aktuálně proti covidu-19 naočkováno necelých pět tisíc osob. "Primárně byli od začátku očkováni zdravotníci v nemocnicích, kteří pečují o pacienty s covidem, zpracovávají biologický materiál, případně ti, se kterými se počítá pro posílení personálu na covidových jednotkách. Další skupinou, která je z hlediska očkování prioritní, jsou klienti a zaměstnanci v zařízeních sociální péče, u kterých začalo očkování díky mobilním týmům v pátek 8. ledna. Z toho celkového čísla naočkovaných osob v kraji je pak sedm set osob právě z těchto zařízení. Zhruba dvě třetiny jsou klienti a třetina zaměstnanci. Očekáváme, že by se nám mohlo podařit očkovat denně v průměru sto osob v těchto zařízeních," uvedla krajská koordinátorka očkování Jarmila Kohoutová.

Další přednostní skupinou, která už však bude muset využít centrální rezervační systém, jsou senioři ve věku osmdesát let a výše, kteří nepobývají v žádném zdravotnickém či sociálním zařízení. Od stejného dne se budou moci k očkování hlásit i ostatní zdravotníci, kteří nepracují primárně na covidových odděleních. Podle rozhodnutí Vlády ČR dojde ke spuštění centrálního rezervačního systému v pátek 15. ledna na stejné adrese, kde se zatím dá hlásit k antigennímu testování. Seniory, kteří nejsou technicky zdatní, aby se sami zvládli zaregistrovat, může k očkování přihlásit přes tento sytém někdo z rodiny či praktický lékař, případně mohou zavolat na linku 1221, kde jim s registrací pomohou.

Rezervační systém bude v daném období otevřen vždy pro určitou skupinu. Senioři ve věku osmdesát let a více mají přednostní vstup, ale v žádném případě se jim systém 1. února neuzavře. "Naopak v tento den dojde k rozšíření systému a rezervovat se k očkování budou moci lidé starší 65 let. Následně, až budou přicházet další dávky vakcín, tak podle toho se bude systém dále otevírat pro stále širší skupinu obyvatel. Rozhodně to ale neznamená, že když se přihlásím 15. února, tak že budu naočkovaná v nejbližším období. Systém slouží ke zjišťování poptávky a primárně se budou očkovat rizikové skupiny. Pro širší veřejnost se počítá s očkováním až někdy po dubnu," vysvětlila fungování centrálního rezervačního systému Jarmila Kohoutová.

Foto: Jan Procházka

KDE BUDE OČKOVÁNÍ PROBÍHAT?

Jako první zařízení v Olomouckém kraji začne veřejnost na základě centrálního rezervačního systému očkovat Fakultní nemocnice. "Jsme připraveni očkovat první pacienty už během tohoto víkendu. Pokud se tedy v pátek 15. ledna přihlásí senioři přes centrální registrační systém, tak jsme schopni je hned od soboty začít očkovat," sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher a doplnil, že v prvních dnech bude očkování probíhat na Klinice pracovního lékařství, v příštím týdnu by pak mělo být připraveno očkovací centrum v budově K.

"V první fázi bude očkování probíhat pouze v nemocnicích. Od pondělí 18. ledna bude očkování probíhat ve všech osmi nemocnicích v kraji. Do budoucna bychom chtěli zřídit očkovací centrum v každé obci s rozšířenou působností, kterých je v kraji celkem třináct. V tuto chvíli jednáme se starosty jednotlivých obcí a zjišťujeme, kde by taková centra mohla vzniknout," informoval o plánech hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Jasno o tom, kde očkovací centra vzniknou, by podle něj mělo být koncem ledna a spuštění těchto center vidí reálně začátkem března, tedy v době, kdy by mělo dojít k očkování širší veřejnosti. V centrálním registračním systému by pak zájemce měl vidět všechna místa v kraji, ve kterých se může nechat naočkovat.

U praktických lékařů očkování zatím možné nebude. Je to dáno vysokými nároky na transport a skladování vakcíny. "Co se týká vakcín od Pfizeru i od Moderny, kterou také očekáváme, tak tyto vakcíny bohužel nebudou distribuovány k praktickým lékařům. Pokud by došlo ke schválení vakcíny AstraZenecy, tak díky ní by se do očkování mohli zapojit i praktičtí lékaři. Samozřejmě jsou vyvíjeny i další očkovací látky, které mají nižší požadavky na skladovací teplotu, takže v momentě, kdy se k nám nějaké takové dostanou, tak se do očkování zapojí i praktičtí lékaři," doplnila k očkování Kohoutová.

"Na našich webových stránkách www.krajpomaha.cz se chystáme otevřít speciální stránku, která se bude věnovat očkování. Předpokládám, že v průběhu příštího týdne bychom tento web mohli spustit a nabídnout jej veřejnosti tak, aby veškeré informace k očkování v kraji nalezli přehledně na jednom místě," uvedl hejtman Josef Suchánek.

Foto: Jan Procházka

CO K OČKOVÁNÍ POTŘEBUJI?

Před samotným očkováním se zájemce musí zaregistrovat a rezervovat si termín v centrálním očkovacím systému. Samotný termín mu systém přidělí na základě věku, zdravotního stavu a také toho, zda nepatří do některé z prioritních skupin. V daném termínu se pak zájemce dostaví na příslušné místo s občanským průkazem, kde se s ním sepíše krátká anamnéza a následně jej bude čekat samotné očkování. "Co se týká seniorů, kteří se budou očkovat v nejbližších dnech a týdnech, tak by samozřejmě bylo ideální, kdyby s sebou měli sepsanou jejich zdravotní anamnézu. Samozřejmě tohle nemůžeme vyžadovat od praktických lékařů a ještě více je tak zatěžovat. Budeme však potřebovat vědět, s čím se člověk léčí, případně jaké prášky v této souvislosti bere," připomněla Kohoutová. V zásadě by tedy seniorům mělo stačit, když si doma na papírek opíší z krabiček seznam léků, které pravidelně užívají, a ten pak předloží před očkováním.

KDY JE ČAS NA DRUHOU DÁVKU VAKCÍNY?

Očkování proti covidu-19 se skládá ze dvou vakcín. Tu druhou by člověk měl obdržet v horizontu 21 až 35 dnů od podání první dávky. Při samotné rezervaci v systému by tedy měl zájemce získat hned dva termíny, ve kterých se bude očkovat. "Tu logistiku očkování samozřejmě musí hlídat systém. Musíme počítat s tím, že dávky, které kraj obdrží, budeme muset postupem času dělit na dvě skupiny, a to tak, aby vždy vyšly druhé dávky vakcín pro již naočkované osoby a aby se nemohlo stát, že člověk bude potřebovat druhou dávku vakcíny, ale ta nebude. Tím, že jsme v kraji začali očkovat 31. prosince 2020, tak v příštím týdnu už bude docházet k aplikaci druhé dávky zdravotníkům, kteří podstoupili očkování mezi prvními," objasnil hejtman Suchánek.

OČKOVACÍ STRATEGIE

O samotné očkovací strategii vláda už několikrát jednala a další jednání jsou v plánu. Je tedy pravděpodobné, že do budoucna se může ještě ledacos změnit, jasné však zůstává, že od 15. ledna od osmi hodin ráno se může k očkování přihlásit skupina seniorů nad osmdesát let, kteří mají dle vlády přiděleno nejvyšší skóre 13. Zdravotníci se mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného hlásit dál přes zdravotnická zařízení, registrace pro ně začne 18. ledna nebo nejpozději 22. ledna 2021. Pro širší veřejnost se rezervace v systému otevře od 1. února, přičemž vždy platí, že na základě dat, která uvedete při registraci, vám bude přiděleno systémem skóre, na základě kterého obdržíte termín samotného očkování.