Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 10.3 °C

Kraj chystá revoluci ve veřejné dopravě. Mikrobusy by mohly jezdit na objednávku dle aktuální potřeby

Zprávy z regionu

29.3.2024

Autor: red

Pokud se to povede, půjde o jednu z největších změn ve veřejné dopravě Olomouckého kraje. Hejtmanství teď připravuje studii projektu Operativní veřejné dopravy. Zjednodušeně jde o to, že malé mikrobusy by mohly během krátké doby dojíždět do některých částí kraje na objednávku, tak, jak je lidé budou zrovna potřebovat. Služba využívá moderní technologie včetně umělé inteligence.

Ilustrační foto

"Zatím proběhlo první jednání a představení projektu operativní veřejné dopravy, která už v některých oblastech Česka funguje. Nechali jsme si zpracovat studii, zda by se takový systém hodil i pro náš kraj. Pokud ano, rádi bychom ho realizovali," uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Služba nabízí řadu výhod – lepší dostupnost lidem v odlehlých částech regionu nebo nižší náklady na provoz. Velké a často i poloprázdné autobusy s pevnými trasami by totiž mohly vystřídat menší a úspornější mikrobusy s dynamickými trasami. Současně systém umožňuje zpřístupnit veřejnou dopravu lidem s pohybovým omezením a zajistit jejich dopravu na místo dle potřeby. Lidé by si je objednali například přes aplikaci v mobilním telefonu. Systém veřejné operativní dopravy už ve zkušebním režimu zavedl například Pardubický kraj.

"V případě, že se tato služba ukáže pro náš kraj jako vhodná, vytipujeme místa, kde bychom realizovali první pilotní projekty. Pokud by se systém osvědčil, stal by se pevnou součástí veřejné dopravy v Olomouckém kraji," doplnil Petr Lysek, radní Olomouckého kraj pro SMART technologie a investice.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip