Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kostel sv. Mořice se dočká nové fasády, opravovat se budou také Englerovy varhany. Přispět můžete i vy

Zprávy z regionu

28.2.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Při opravě kostela sv. Mořice bude obnovena celá fasáda včetně kamenných prvků, budou očištěny vitráže a dány nové sítě. V jižní věži vznikne zajímavý výstavní prostor se schodištěm. Velkou a náročnou opravou projdou i slavné Englerovy varhany. Na rozsáhlou rekonstrukci můžete přispět i vy.

Foto: Zuzana Doleželová

Projekt rekonstrukce zahrnuje stavební a restaurátorskou obnovu konstrukcí celého obvodového pláště kostela a stavební a restaurátorskou obnovu vnitřních prostor jižní středověké věže, vložení chybějících podlahových konstrukcí věže a její následné zpřístupnění veřejnosti. Oblíbená vyhlídka bude upravena tak, aby se zabránilo dalším nešťastným událostem. Život skokem z věže tu totiž v nedávné minulosti ukončilo několik lidí. Vzniknout by také mělo muzeum varhanářství a expozice o chrámu sv. Mořice. Součástí oprav bude rozsáhlá rekonstrukce Englerových varhan, která by měla vyjít na desítky milionů korun. "11. března by mělo být ukončeno výběrové řízení. Poté budou posouzeny nabídky a bude jasné, kdo se této náročné rekonstrukce zhostí," prozradil regenschori chrámu sv. Mořice Karel Martínek. 

Veškeré opravy budou po celou dobu nepřetržitě zaznamenávány. Z těchto záznamů vzniknou krátké časosběrné dokumenty, které návštěvníci uvidí v budované expozici v prostorách jižní věže.

Celková hodnota rekonstrukcí je vyčíslena na 123 milionů korun, z dotačního programu bude poskytnuto 116,850 milionů, tedy 95 %. Farnost musí zajistit zbývající částku 6,150 milionů. Na tuto částku může přispět kdokoliv. "Děkuji za poskytnuté dotace Evropské unii, Ministerstvu pro místní rozvoj a také městu Olomouc, zaštiťujícímu program ITI. Jména dárců uchováme ve varhanách v 'Seznamu dárců'. Prosím o vaši štědrost a velkorysost v této velké opravě. Svůj dar můžete složit přímo na faře, nebo vložit i se jménem do určené pokladničky v kostele. Díky za jakýkoli finanční dar," uvedl František Hanáček, probošt u sv. Mořice. Více informací o možnosti finančních příspěvků naleznete zde.

Práce by měly být ukončeny v roce 2021. Provoz kostela není omezen, rekonstrukce se však dotkne Mezinárodního varhanního festivalu, který bude přesunut do jiných olomouckých kostelů.

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jedním z největších nástrojů v Evropě. Nyní je čeká rozsáhlá rekonstrukce

Foto: Jan Procházka

Englerovy varhany

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci a celém regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, který jej na objednávku mořického probošta Francesca Gianniniho vytvořil v letech 1740 až 1745. V původní podobě se varhany dochovaly až do poloviny 20. století, kdy proběhla velká rekonstrukce. počet píšťal byl rozšířen z počtu 2361 na 8054. Rekonstrukci provedla firma Rieger-Kloss z Krnova pod vedením Antonína Schindlera. S 95 rejstříky jsou varhany jedněmi z největších v celé Evropě. U příležitosti dokončení rekonstrukce byl v roce 1969 založen Mezinárodní varhanní festival. Během 50 let se tu vystřídaly ty největší osobnosti světového varhanního umění. Od roku 2011 je dramaturgem festivalu vynikající varhaník, skladatel, improvizátor a pedagog Karel Martínek.