Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Koronavirus: Není třeba panikařit a hromadit zásoby, stačí opatrnost a zdravý rozum

Zprávy z regionu

26.2.2020 aktualizováno 26.2.2020 12:15

Autor: Zuzana Doleželová

V Evropě se dál šíří nový typ koronaviru. Největší nárůst nakažených hlásí Itálie. Jejich počet i přes přísná opatření, zahrnující izolaci postižených vesniček i měst, rušení kulturních i sportovních akcí, zavírání škol a institucí, rapidně stoupá. Právě Itálie je oblíbenou destinací českých turistů, a tak lze bez nadsázky říct, že se hrozba zavlečení koronaviru na naše území skutečně zvětšila. První nakažené hlásí navíc Rakousko, Švýcarsko nebo Chorvatsko. Přesto by však lidé u nás neměli propadat panice a nepodloženým zprávám. Jaká opatření chystá Olomoucký kraj? A jak se chovat po návratu z míst, kde se koronavirus objevil?

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Situace v Itálii se během víkendu rapidně zhoršila. Několik vesnic a měst se ocitlo v totální izolaci, školy i veřejné instituce jsou zavřené, obchody zejí prázdnotou, ruší se sportovní utkání i kulturní události. O dva dny dříve skončil i věhlasný karneval v Benátkách. V regionu se objevily případy nákazy, v samotném městě na laguně jsou rovněž potvrzeni první nakažení. Právě Benátky jsou oblíbeným cílem turistů z celého světa. Momentálně zde pobývá i řada Čechů, mezi nimi i Olomoučan Jiří s manželkou. "Situace o víkendu byla poněkud nepřehledná. Turistů je tu opravdu spousta, někteří chodí po ulicích v rouškách. Ale chybí nám jakékoliv oficiální informace o míře závažnosti. Vše se dočítáme pouze z webu," potvrdil Jiří s tím, že o dřívějším návratu do České republiky s manželkou neuvažovali. "Na letišti jsou podle našich informací zvýšená bezpečnostní opatření, my jsme si pořídili speciální roušky," uvedl.

V Olomouci zasedal krizový štáb

Ve středu 26. února od ranních hodin zasedal krajský krizový štáb, který kvůli šíření koronaviru svolal hejtman Ladislav Okleštěk. "V žádném případě nechceme šířit paniku. Současnou situaci ale nemůžeme podceňovat. Členové štábu si předají informace, které jsou v tuto chvíli k dispozici, a dohodnou se na dalším postupu," uvedl již v úterý před plánovanou schůzkou hejtman.

Kromě pracovníků složek integrovaného záchranného systému, armády a krajské hygienické stanice se jednání zúčastnili také zástupci infekčního oddělení prostějovské nemocnice.

"V první řadě chci všechny obyvatele kraje požádat, aby zbytečně nepodléhali panice. Výskyt koronaviru v České republice zatím nebyl potvrzen," řekl hejtman těsně po jednání a dodal: "Nejdůležitější je, aby lidé, kteří se domnívají, že mohou být koronavirem nakaženi, telefonicky kontaktovali svého obvodního lékaře a o této skutečnosti ho informovali. Lékař jim poradí, co mají dělat dál."

Hejtmanství navíc v současné době pracuje na zajištění dostatečného množství ochranných pomůcek, které v případě potřeby rozdá složkám integrovaného záchranného systému, aby mohly účinně pomáhat. "Už v lednu jsem také prověřil, jak je na situaci připraveno jediné infekční oddělení v kraji, které sídlí v prostějovské nemocnici. Byl jsem ujištěn, že lůžek je tu dost a kapacitu lze ještě rozšířit," doplnil hejtman.

Jak by se lidé měli chovat po návratu z lokalit zasažených koronavirem?

Pokud víte, že jste cestovali na místo, kde byla potvrzena nákaza, měli byste být vůči okolí ohleduplní. Jestliže to jde, zůstaňte 14 dní doma v izolaci.

Pokud během 14 dnů po návratu domů nepozorujete příznaky, jako jsou kašel, dušnost či horečka, není třeba činit žádné další kroky. Jestliže se však příznaky objeví, kontaktujte vašeho lékaře, a to nejlépe telefonicky. Následovat by měly testy na koronavirus a hospitalizace na infekčním oddělení.

"Prozatím jsme neřešili žádnou událost spojenou s koronavirem. V této problematice jsme připraveni plně spolupracovat s infekčním oddělením prostějovské nemocnice," uvedl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Jak by měla vypadat domácí karanténa?

Člověk by neměl vycházet ven mezi ostatní, s členy domácnosti by neměl být v přímém kontaktu. Ideálně by měl obývat takovou část domácnosti, kde bude zcela sám. Jídlo a pití by mu mělo být přinášeno, v žádném případě by neměl chodit do obchodu.

Člověk, který chce být ohleduplný ke svému okolí, by měl v případě návratu z centra nákazy zůstat doma preventivně. Pokud je situace v dané lokalitě vážnější, k nařízení domácí karantény může přistoupit krajská hygienická stanice. Člověk se jí pak musí ze zákona podrobit, protože jde o veřejný zájem.

Pokud se dotčený ocitne v domácí karanténě, měl by jej zaměstnavatel omluvit, není třeba si tak brát dovolenou.

Doporučení ministerstev

Protože počet případů v Itálii a dalších zemích roste, svolal na čtvrtek 27. února ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Ústřední epidemiologickou komisi. Pokud to bude vyžadovat situace a počet případů bude nadále významně růst, dle jeho slov na to bude ministerstvo zdravotnictví adekvátně reagovat.

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat na sever Itálie a do oblastí, které se potýkají s rozšířením koronaviru. Pokud už do zahraničí lidé odcestují, měli by se registrovat v aplikaci Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD). 

Lidé by neměli zbytečně panikařit, dělat zásoby a podléhat často nepodloženým zprávám, které kolují po sociálních sítích. Na místě je však opatrnost. Pokud budou opatření v České republice nezbytná, lidé se o nich včas dozvědí.