Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kombinace výjimečné atmosféry a současné gastronomie. Takové je nové bistro & bar Konvikt

Zprávy z regionu

10.9.2018

Autor: Lenka Šimková

V Univerzitní ulici se koncem srpna otevřelo zcela nové bistro & bar Konvikt a jeho návštěvu byste si určitě neměli nechat ujít. Hned na první pohled vás nadchne jedinečná atmosféra, na ten druhý vás mile potěší pestrá nabídka pokrmů, která se navíc pravidelně obměňuje.

Foto: Jan Andreáš

Na místě bývalé restaurace Konvikt, která ukončila svou činnost v prosinci loňského roku, vyrostlo zbrusu nové bistro & bar se stejným názvem. Ovšem lokalita a název je to jediné, co tyto dva podniky spojuje. V nově otevřeném Konviktu na vás již při vstupu dýchne unikátní atmosféra. "Koncept je založen na samotné podstatě budovy bývalého jezuitského konviktu - tedy sakrálního prostředí s vlastní kaplí a zašlými freskami na chodbách. Při rekonstrukci jsme vycházeli právě z charakteru budovy a smísili ho v duchu postmoderny se současnými prvky," uvedl provozní Radim Měsíc. Samotná rekonstrukce Konviktu trvala dva měsíce, ale na návrhu a celkovém konceptu pracovali dohromady s architektkou Denisou Strmiskovou přes půl roku. Při přestavbě došlo k vybourání starého baru a byl vytvořen nový, uprostřed kterého dohlíží na provoz bistra ze svého výklenku socha Panny Marie, u stropu se nad návštěvníky rozsvítí svatozář a do toho úchvatné dřevěné židle, stoly a pohodlná křesílka pro komfort návštěvníků... 

"Naprosto zásadní je pro nás souznění čtyř věcí: maximálního pohodlí, současné image, skvělé kávy a čerstvých kvalitních surovin. Kromě kvality nám u dodavatelů záleží také na osobních zkušenostech a lidském přístupu. V nabídce tak u nás najdete pivo z Minipivovaru Kosíř, víno z vinařství Hrdina & dcera a kávu máme od pražské pražírny Project Fox, se kterou jsme velmi spokojení," dodal Měsíc.

Foto: Jan Andreáš
Foto: Jan Andreáš
Foto: Jan Andreáš

Do bistra & baru Konvikt můžete vyrazit po celý den. Je otevřeno od pondělí do soboty, od osmi do půlnoci. Ráno se určitě zastavte na prvotřídní kávu a lahodnou snídani. Takové lívance s pomerančovým sirupem a šlehačkou vůbec nezní špatně. A pokud nejste příliš na sladké snídaně, tak rozhodně nemusíte smutnit. Na výběr je vždy sladká i slaná varianta, takže si můžete dát třeba míchaná vejce na másle s pažitkou a k nim domácí chléb. V poledne přijde vhod krémová polévka a lehčí zdravý oběd jako salát nebo třeba hummus talíř s grilovanou zeleninou a opět s domácím pečivem. V nabídce obědů se však objevuje také hovězí guláš nebo bůček s dýňovým pyré. Je dobré sledovat stránku Facebooku Konviktu Olomouc, kde najdete vždy aktuální nabídku menu. Pokud jste přes den zaneprázdnění pracovními povinnostmi, tak můžete do Konviktu vyrazit i později. Večer u piva či vína si pak můžete zpříjemnit nakládanými sýry, bruschettou nebo jinými chuťovkami. 

"Chtěli bychom dosud uzavřený prostor Konviktu proměnit v přirozeně dýchající komfortní zónu, která se bude jen těžko opouštět. Jen v září se u nás zákazníci mohou těšit na první koncert a do budoucna chystáme mnohem více kulturních akcí, ovšem ty zatím nebudu prozrazovat. Co ale můžu prozradit, je, že se podílíme na knižním veletrhu LITR, který bude letos probíhat právě na Konviktu," doplnil provozní Měsíc.

Míchaná vajíčka s pažitkou a domácí chléb Míchaná vajíčka s pažitkou a domácí chléb Foto: Facebook Konvikt Olomouc
Krém z máslové dýně Krém z máslové dýně Foto: Facebook Konvikt Olomouc

Autor článkuLenka Šimkovásimkova@olomouc.cz

Lenka Šimková