Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Konec komplikací se blíží! Wolkerova ulice se otevře už 10. prosince

Zprávy z regionu

5.12.2019 aktualizováno 9.12.2019 20:50

Autor: Zuzana Doleželová

Dlouhé kolony, stovky naštvaných řidičů denně. Taková byla realita pro všechny, kterým oprava kolejového křížení ve Wolkerově ulici na více než měsíc zkomplikovala cestu do práce a z práce. Kvůli rekonstrukci nejezdí ani vlaky do Senice na Hané a tramvaje na Novou Ulici. To by však mělo skončit a provoz by měl být plně obnoven v úterý 10. prosince. Oproti předpokladům uzavírka dokonce skončila o pár hodin dřív.

Momentálně panuje na stavbě čilý ruch, 10. prosince už tudy ale opět projedete.

Práce na opravě kolejového a tramvajového křížení ve Wolkerově ulici začaly v pondělí 4. listopadu a zastavily i vlaky do Senice na Hané a tramvaje na Novou Ulici. Výrazně se také dotkly automobilové dopravy, když se kromě Wolkerovy ulice pro řidiče uzavřela ulice Štítného.

"Důvodem úplné uzavírky pro silniční i tramvajovou dopravu je oprava křížení tramvajové a železniční trati v ulici Wolkerova. V rámci výluky provede Správa železniční dopravní cesty výměnu kolejového křížení tramvajové a železniční trati v místě železničního přejezdu," uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Zejména v ranní a odpolední špičce se v okolních ulicích od prvního dne uzavírky začaly tvořit dlouhé kolony. "Je lepší teď autem ani nevyjíždět, protože to čekání vás jenom naštve, každý je nervózní, každý hned troubí, na to nemám nervy," uvedla řidička Věra, která se z centra Olomouce každý den vypravuje za prací do Prostějova. "Ale už to brzy skončí, to už vydržíme," dodala s úsměvem.

Stop tramvajím i vlakům

Kvůli opravám se uzavřela i trať vedoucí k Fakultní nemocnici Olomouc, kam směřuje řada lidí k lékaři, a končící na Nové Ulici. Tramvaje však plně nahradily autobusy s označením X, pouze zastávka Wolkerova není obsluhována.

Na Novou Ulici se pohodlně dostanete autobusem, který zastavuje v bezprostřední blízkosti tramvajové trati.

Potíže čekaly také na všechny, kteří cestují z hlavního nádraží do Senice na Hané. Vlaky však nahradily autobusy, pouze zastávka Olomouc – Smetanovy sady zůstala bez obsluhy.

Blíží se konec komplikací

Dopravní komplikace by měly ustat 10. prosince. V těchto dnech ještě na místě stavby panuje čilý ruch, opravy by však podle Hynka Schilbergera, ředitele divize kolejových staveb z firmy Inženýrské a dopravní stavby Olomouc a. s., jež má rekonstrukci na starosti, měly být dokončeny k plánovanému datu, tedy k 9. prosinci. "Práce postupují podle schváleného harmonogramu. V pátek se budou pokládat pryžové konstrukce, poté se položí asfaltové konstrukce. Vše se tedy stihne do 9. prosince, jak bylo avizováno, a doprava se do Wolkerovy ulice vrátí 10. prosince," potvrdil. "Víme, že rekonstrukce poněkud nešťastně zasáhla do období adventu, kdy ve městě přibývá lidí i aut, navíc k ní přibyly i další opravy v jiných částech Olomouce, ale věříme, že se už brzy dopravní situace zlepší," dodal závěrem Schilberger.

Oproti původním předpokladům se Wolkerova a Štítného ulice znovu otevřely dopravě už v pondělí ve večerních hodinách. Tramvajový provoz bude podle mluvčí dopravního podniku obnoven v úterý, kdy již všechny tramvaje vyjedou dle jízdních řádů.