Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kočička Ola, Olomoucký stroj času, staré pověsti i výstup na věž. Vyrazte i s dětmi za zábavou a poznáním do ulic

Tipy a názory

13.7.2021

Lenka Šimková

Letní prázdniny jsou v plném proudu a spousta rodičů si láme hlavu nad tím, jak zabavit své ratolesti. Za skvělou zábavou však nemusíte jezdit nikam daleko, stačí jen vyjít do ulic a vzít si s sebou papír a tužku, případně mobilní telefon. Máme pro vás tipy na zajímavé hledačky a hry, při kterých se s dětmi zaručeně zabavíte. ;)

S kočičkou Olou po Olomouci

Oblíbená hra s kočičkou Olou má již v Olomouci několikaletou tradici a nabízí rodinám s dětmi prohlídku města bez průvodce, ale zato s detektivním nádechem. Hra je určena dětem už od 4 let, ale zapojit se mohou malí i velcí. Zkrátka všichni, kdo mají chuť netradičně poznat Olomouc a také si zasoutěžit. Cílem hry je získat všechny symboly z deseti stanovišť do mapy. Pokud se vám to podaří, čeká na vás malá odměna v informačním centru v podloubí radnice. Kromě symbolů na vás u stanovišť s kočičkou Olou čeká také zajímavé povídání o místě, kde se nacházíte.

Délka trasy je zhruba 3,5 kilometru a mapu si lze vyzvednout na těchto místech: Informační centrum Olomouc, Pevnost poznání, Botanická zahrada, Arcibiskupský palác, Vlastivědné muzeum.

Hry zaměřené na historii Olomouce

Dalším zpestřením procházek po městě pak můžou být mobilní hry zaměřené na historii Olomouce. Můžete tak s dětmi cestovat po stopách malého Mozarta v Olomouci, pomoci Michalovi nalézt a složit tajnou špiónskou mapu, nebo se vydejte do středověké Olomouce. To vše díky mobilní aplikaci.

Mozart v karanténě
Jedenáctiletý Wolfgang Amadeus Mozart prchá s rodiči z Vídně před epidemií černých neštovic. Marně. Přežije to?
Tato hra je určená především dětem od 6 do 13 let, ale pobaví i dospělé.
Délka trasy je necelé dva kilometry a trvá zhruba hodinu.
Android: stáhnout zdarma →
iOS: stáhnout zdarma →

Geofun - výletní hry
Geofun je geolokační aplikace, která zábavnou formou příběhů seznámí uivatele se zajímavými místy, turistickými cíly, utajenými historkami či místními rodáky. A v Olomouci na vás čekají hned tři rozličné hry: Záchrana olomoucké pevnosti, Olomouc Jana Sarkandra a Olomoucký stroj času.
Android: stáhnout zdarma →
iOS: stáhnout zdarma →

Hry po stažení fungují offline, tedy není nutné mít internetové připojení, stačí přijít se zapnutou aplikací na místo startu hry a celé dobrodružství může začít. A obě aplikace se vám může hodit i na zpestření výletů v jiných koutech republiky. ;)

Foto: Zuzana Doleželová

Olomoucká hledačka

Olomouckou hledačku si pro letošní rok připravilo pro zájemce Vlastivědné muzeum. Jejím tématem je soubor barokních kašen, který se nachází v historickém centru města a pro úspěšné hledače má muzeum nachystaný malý dárek. 

Pokud se chcete do hledačky zapojit, tak si na recepci Vlastivědného muzea vyzvednete pracovní list (případně si jej můžete vytisknout) a podle mapy se vydáte na procházku po barokních kašnách. U každé kašny se dozvíte informace o jejím původu a doplníte si odpověď na otázku do pracovního listu. S vyplněnou tajenkou se pak můžete vrátit zpět do Vlastivědného muzea, kde za správné odpovědi získáte malý dárek. Kašny jsou seřazeny chronologicky – od nejstarší po nejmladší, takže budete chodit tam a zpět přes centrum města a nakonec nachodíte zhruba 2,4 km. Pokud si ale chcete cestu zkrátit, kašny lze navštívit v libovolném pořadí. ;)

Rodinné léto s Vlastivědným muzeem

Kromě výše zmíněné hledačky si Vlastivědné muzeum připravilo i řadu edukačních programů pro děti od 5 do 12 let. Ty budou během letních prázdnin probíhat každý pátek od 10 do 11:30, a to jak v expozicích Vlastivědného muzea, tak i v ulicích města. Už tento pátek vás tak čeká třeba dobrodružná cesta po starém městě olomouckém, kde se dozvíte spoustu pověstí, hádanek, šifer i starých olomouckých znamení. V průběhu léta můžete také odhalit tajemství muzea, seznámíte se s muzejním pohádkovým bobrem, vyzkoušíte si, jak se dříve na Hané žilo a spoustu dalšího.

Více podrobností o letním programu Vlastivědného muzea se dočtete tady →

Foto: Jan Procházka

Turistický vláček i vyhlídka z věží

Pro malé děti může být zpestření i projížďka turistickým vláčkem, který jezdí z Dolního náměstí každý čtvrtek až do 9. září. Nastoupit do něj můžete na Dolním náměstí před lékárnou, a to v těchto časech: 9:30, 11:00, 13:30 a 15:00. Jízdenka stojí padesát korun.

Po delší době jsou opět přístupné i dvě oblíbené vyhlídkové věže. Podívat se na město z výšky tak můžete jak z ochozu radniční věže, tak také z nově opravené vyhlídky na kostele sv. Mořice. Na radniční věž je výstup třikrát denně (v 10:00, 13:00 a 15:00) a je zcela zdarma. Na věž kostela sv. Mořice se můžete vypravit kdykoli mezi devátou ranní a šestou hodinou odpoledne, v případě nepříznivého počasí bude věž uzavřená. 

Poklady Arcibiskupství olomouckého

Také arcibiskupství olomoucké připravilo na prázdniny soutěžní hru v podobě hledání kešek. Tady už se ale budete muset vydat i za hranice města, protože celkem sedm kešek s QR kódy je rozmístěno po přírodních i kulturních památkách napříč Moravou. Konkrétně se jedná o tyto kulturní a přírodní památky – Arcibiskupský palác v Olomouci, Arcibiskupský zámek v Kroměříži, poutní areál Velehrad, vrchol Zlatý Chlum ve Zlatohorské vrchovině v Jeseníkách, Velké mechové jezírko v NPR Rejvíz v Jeseníkách, vrchol Kelčského Javorníku v Hostýnsko-vsetínské hornatině a vrchol Svatý Hostýn v Hostýnských vrších.

Po nalezení čtyř kešek a správném zodpovězení kvízových otázek vztahujících se k danému místu získávají soutěžící vstup zdarma na jednu z těchto památek – Arcibiskupský palác v Olomouci, Arcibiskupský zámek v Kroměříži nebo Poutní areál Velehrad.

Pravidla soutěže a další informace naleznete zde →