Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Inspirujte se: knihy, které udělají radost pod stromečkem

Tipy a názory

12.12.2019

Zuzana Doleželová

Milujete ten pocit, když si sami, ničím nerušeni, sednete do křesla, uvaříte si kávu, čaj, nebo si dáte dvojku vína a vezmete si do ruky knížku? I v dnešní době jsou knihy skvělým vánočním dárkem. Pojďme se podívat, jakými zajímavými tituly můžete letos udělat radost pod stromečkem...

Tipy knihkupectví KOSMAS

Ostružnická 14

Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka
Petr Čornej
711 Kč
Více zde
Velká Žižkova biografie z dílny respektovaného znalce husitské doby představuje nepřemoženého hejtmana v netradičním světle. Příběh nejslavnějšího českého vojevůdce se odehrává na pozadí barvitého dějinného panoramatu, jež pomáhá porozumět Žižkovu vnitřnímu světu a motivaci jeho činů.

Žižkův nový životopis vychází u příležitosti 600. výročí výbuchu husitské revoluce a napravuje bilanci české historiografie, jež po husitské tetralogii Františka Šmahela nepřišla s fundovaným vědeckým dílem na toto vzrušující téma již čtvrt století. Čtenář dostává do rukou druhou nejrozsáhlejší práci o Žižkovi, navazující na téměř devadesát let staré monumentální dílo Josefa Pekaře, jehož výsledky s využitím nejnovějších badatelských poznatků doplňuje, koriguje i překonává.

Jako v nebi, jenže jinak: Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy
Aleš Palán, foto Johana Pošová
447 Kč
Více zde
Samotáři nežijí jen na Šumavě. Aleš Palán, autor bestselleru Raději zešílet v divočině, přináší setkání s dalšími solitéry žijícími stranou civilizace. Rok a půl za nimi jezdil do odlehlých oblastí od Chodska po Bílé Karpaty, od Jizerských hor po Beskydy.

V knize Jako v nebi, jenže jinak najdeme rozhovor se ženou, která na horské samotě pár kilometrů od slovenských hranic žije v podstatě celý dlouhý život. Setkáme se s chlapíkem, který před dvaceti lety koupil staré vojenské auto a v něm se od té doby skrývá mezi jihočeskými rybníky. Nahlédneme dokonce do poustevny jediného současného poustevníka, františkána bratra Anděla.

Tiché roky
Alena Mornštajnová
314 Kč
Více zde
Nový román Aleny Mornštajnové. Jedná se o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky.

Bohdana je uzavřená dívka žijící jen s mrzoutským otcem a dobrosrdečnou, leč poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě a tajemství, které jí nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v léčebně oslovila Blanko? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. Ale jak se říká: Chcete-li Boha rozesmát, povězte mu o svých plánech. A tak se v jednom okamžiku oba příběhy slijí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo.

Sto devětadevadesát schodů
Michel Faber
223 Kč
Více zde
Co udělá člověk sužovaný hrůznými nočními můrami? Siân se rozhodne, že musí na čerstvý vzduch, a tak se nechá zaměstnat na archeologických vykopávkách ve whitbyském opatství. Tam také narazí na záhadný zločin z dávné minulosti, na muže s velkýma rukama, křehký rukopis v láhvi a fešáckého psa jménem Hadrián. Faberova oslňující novela nás vezme po sto devětadevadesáti schodech ve Whitby, které spojují 21. století s troskami minulosti. Je to thriller, romance, historický/duchařský román, nebo snad meditace nad povahou upřímnosti? Od každého trochu. Tak jako Utažení šroubu od Henryho Jamese ten elegantní prozaický útvar mistrovsky využívá dvojznačnosti, funguje na mnoha úrovních a je podnětný, osobitý a působivý.

Kvintet Courage, patrně sedmé nejproslulejší seriózní vokální těleso na světě, dostane dva týdny na to, aby v belgické vilce nacvičilo obludně komplikovanou skladbu Partitum mutante. Dá se ale vůbec zazpívat? Je podstatné, že její autor je maniak proslulý zejména tím, že na milánském letišti u výdeje zavazadel napadl svou manželku lodičkou s jehlovým podpatkem? Dokáže kvintet zvládnout sexuální tenze mezi svými členy a značné povahové rozdíly mezi jednotlivými interprety? A co ten nelidský hlas, který se ozývá z lesa v noci? Esoterický svět avantgardní klasické hudby je poněkud nepravděpodobný rámec pro vzácně silný příběh.

Prašina - Černý merkurit
Vojtěch Matocha
260 Kč
Více zde
Dobrodružná kniha pro děti a mládež.

Prašinu sevřel mráz, neobydlené ulice jsou zaváté sněhem. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město. Přesto se zdá, že jejich přátelství slábne. Na koho se ještě mohou spolehnout, když i oni dva před sebou mají tajnosti?

Pod ocelovým nebem se odehraje strhující příběh, který vyvede z omylu všechny, kdo si mysleli, že na Prašině může nastat klid.

Působivé ilustrace odhalí nová zákoutí a tajné stezky křižující záhadnou pražskou čtvrť.

Rozinka: Novela o osudu a naději
Kamila Holásková
224 Kč
Více zde
Sedmá kniha olomoucké psycholožky a spisovatelky Kamily Holáskové.

Julie pracuje jako pečovatelka v domově pro seniory, má pár let po maturitě a moc neví, jak naložit se životem. Svého přítele Davida má sice ráda, ale už to, že dost pije, je příčinou mnoha neshod.

V rámci svojí práce vyslechne Julie spoustu příběhů lidí, kteří byli leckdy vystaveni i těm nejtěžším výzvám. Nelehké osudy jejích "svěřenců" jí vlastně nakonec pomáhají v nasměrování vlastního života. Přičemž největší radostí i oporou se pro ni stává černý mopslík jménem Rozinka…

Tipy knihkupectví ANAG

Ostružnická 8

Můj malý IKIGAI deník – Objevování japonského tajemství dlouhého, šťastného a naplněného života
Amanda Kudo
289 Kč
Více zde
Povedete-li si tento praktický Ikigai deník, budete schopni odemknout tajemství zdraví a štěstí. Můžete jíst zdravě, být neustále aktivní a udržovat hladinu stresu pod kontrolou, ale stále budete přehlížet velkou část rovnice zdraví a štěstí. Alespoň to tvrdí odborníci, kteří se zabývají životy nejdéle žijících lidí na světě. Tím klíčovým kouskem, který většině lidí chybí k nalezení úplného štěstí a zdraví, je znalost a ocenění vlastního IKIGAI neboli "důvodu pro bytí". Tento deník je právě tím, co potřebujete k objevení smysluplného účelu bytí, díky čemuž se váš život bude schopen prodloužit až o 7 let!

Deník Ikigai obsahuje na 120 stránek otázek k zamyšlení, tvůrčí cvičení a trochu inspirací, které vás dovedou k vašemu jedinečnému ikigai. Díky němu pochopíte to, co milujete, v čem vynikáte, jak vidíte svět a co můžete změnit. Jen každodenní momenty strávené s tímto deníkem vám pomohou odhalit váš cíl a zvýšit vaši radost.

Obličejová jóga pro začátečníky a mírně pokročilé
Světlana Mihulová
329 Kč
Více zde
Kniha Obličejová jóga pro začátečníky a mírně pokročilé je jedinečnou publikací, která nemá v této oblasti konkurenci nejen v České republice, ale i v zahraničí. Obsahuje unikátní počet cviků. Autorka, terapeutka, lektorka a trenérka Světlana Mihulová vytvořila tréninkové plány na základě dlouholetých zkušeností s pozorováním účinků obličejové jógy u stovek klientů. V knize je kladen důraz na správné technické provedení cviků, aktivaci svalů a mozku. Naleznete zde také řadu doporučení a kontraindikací. Publikace si klade za cíl, aby byl čtenář schopen provádět všechny cviky technicky správně a dokázal je zařadit do každodenního života tak, aby se staly součástí péče o sebe a nebyly časově příliš náročné.

Tato kniha vás krok za krokem provede základy obličejové jógy a sérií speciálních cviků, jejichž úkolem bude omlazení pleti o 5 až 15 let. Kniha je bez nadsázky špičkovým studijním materiálem pro každého, kdo se bude chtít o obličejové józe dozvědět více. Může působit jako prevence mnoha nemocí včetně mozkové mrtvice. Díky správně prováděnému souboru cviků může mít každý jedinec krásnou a mladistvě vypadající pleť bez vrásek. Obličeji se navrátí jasné kontury a pleť se znovu stane pevnější, elastičtější a zářivější.

Léčivá příroda – Jak může šinrin joku, uzemnění, pobyt venku nebo jen otevřené okno uzdravovat
Alice Peck
329 Kč
Více zde
Odhalte kouzlo a účinnou moc venkovních procházek a trávení času v přírodě. Budete překvapeni, když zjistíte, jak může koupání v lesních studánkách či potocích nebo i pouhé procházky v parcích poskytovat jednoduchý a účinný způsob zlepšení zdraví a mít příznivý vliv na vnitřní pohodu. To, co všichni intuitivně víme, je dnes již vědecky ověřená pravda: už jen to, že vyjdeme ven, je pro nás dobré. Bylo prokázáno, že procházky a trávení času venku mají pozitivní vliv na obrovskou řadu onemocnění a zdravotních potíží, od cukrovky až po depresi, úzkost či arteriosklerózu.

Tato praktická kniha plná vědecky ověřených faktů vám naznačí, že k uzdravení těla i duše nepotřebujete spoustu dní dovolené ani složitá technická zařízení. Pokud se odpoledne půjdete projít parkem, omočíte se v moři nebo se bosýma nohama zaboříte do bahna, může vám to změnit život. Každá kapitola kombinuje krátké příběhy lidí a doporučenou literaturu spolu s nejnovějšími lékařskými a vědeckými objevy, které dokládají léčivou moc přírody.

Pacient
Sebastian Fitzek
359 Kč
Více zde
Před rokem zmizel malý Max Berkhoff. Pouze viník ví, co se s ním stalo. Problém je, že je zavřený na přísně střeženém oddělení psychiatrie a mlčí. Maxův otec zná jen jeden způsob, jak konečně získat jistotu: musí se stát sám pacientem.

Již se přiznal ke dvěma otřesným dětským vraždám a dovedl berlínskou policii ke krutě znetvořeným tělům, teď však mentálně vyšinutý vězeň na radu své právničky mlčí. Policie si je jistá, že je také únoscem šestiletého Maxe, který beze stopy zmizel. Vyšetřovatelé však nemají spolehlivé důkazy, pouze ty nepřímé. A pak dostane zoufalý otec šílený nápad. Nechá se zavřít na přísně hlídané křídlo psychiatrie jako falešný pacient s fiktivním lékařským záznamem. Jedině tak se přiblíží k vrahovi dětí a může ho donutit, aby se přiznal…

 

Čokoláda každý den – Více než 85 receptů na čistě rostlinné sladkosti z raw kakaa pro podporu vašeho zdraví a pohody
Bennett Coffey, Kyleen Keenan
349 Kč
Více zde
Soubor sladkých, převážně veganských čokoládových pochoutek od zakladatelek organizace Not Your Sugar Mamas. Myslíte si, že milujete čokoládu… Ale víte, jak moc ji ve skutečnosti milujete? Autorky této knihy vám ukážou, co je čokoláda skutečně zač: je výborná a neuvěřitelně bohatá na antioxidanty, vitaminy a živiny. V jejich skvělých receptech nenajdete rafinované cukry, mléko ani lepek, které bývají běžně obsaženy v tradičních čokoládových pochoutkách, a namísto toho se spoléhají na raw kakao a kvalitní, nezpracované ingredience, díky nimž se budete cítit dobře. Díky kombinaci raw kakaa s organickými a přírodními sladidly, nasycenými tuky a superpotravinami jako maca a lukuma jsou tyto sladkosti nabité zdravím a jsou stejně dobré jako jejich tradiční protějšky.

Kniha je plná tipů a triků pro "dešifrování" etiket a certifikátů čokolád. Je to pomocník pro zásobení spíže superpotravinami a přináší více než 85 receptů pro výborné a neodolatelné sladkosti, jako jsou čokoládové donuty s javorovým sirupem, mexické čokoládové mléko z kešu ořechů či jablečné nachos. 

Tipy nakladatelství Pavel Dobrovský - BETA

Horní náměstí 5

Vánoce ve skle
Christine Eggerová
303 Kč
Více zde

Originální sladkosti k Vánocům bez dlouhých příprav

Recepty na moučníky, krémy nebo nákypy ve skle, které najdete v této knize, jsou skvěle variabilní a především – jsou rychle hotové.

Jak začátečníci, tak i zkušení mistři cukráři v ní najdou ty pravé recepty na ideální "sladkou tečku" za báječným slavnostním menu. Kromě toho kniha přináší i několik tipů, jak ze sladkého pokušení udělat úžasný vánoční dárek.

 

 

Momofuku
David Chang
559 Kč
Více zde
Momofuku představuje na poli kuchařek ojedinělý koncept, neboť se v ní prolínají skvělé recepty a osobní příběh jejich tvůrce – šéfkuchaře Davida Changa.

Kniha obsahuje na 150 receptů, které kombinují prvky asijské kuchyně s ryze americkými i evropskými surovinami a pokrmy. Stálicí v receptech představují nudle ramen, které Chang doslova připravuje na 100+1 způsob, a různě upravené vepřové maso. Celou knihou se vine láska a vášeň Davida Changa k jídlu a vaření, kterou se tvůrci podařilo vtělit do knihy a snad tím i "nakazit" případného čtenáře.

Kniha je doplněna celobarevnými fotografiemi nejen pokrmů, ale i momentek z života profesionálního kuchaře a jeho podniků. Na čtenáře tak bude působit nejen paleta chutí a vůní, ale bude mít i pocit, že je doslova na dotek od životem kypící restaurace.

Filmový klub osamělých srdcí
David M. Barnett
295 Kč
Více zde
V duchu předešlého bestselleru Major Tom a modrý anděl nás ve svém druhém románu David M. Barnett seznamuje s neobvyklými postavami, které je těžké si nezamilovat.

V této knize sledujeme osud dvacetileté Jenny, která se během studií rozhodne ubytovat se na Sunset Promenade, z finančních důvodů. Pak ale zjišťuje, že jde o soukromý pečovatelský dům, který nabízí levné bydlení studentům, a její noví spolubydlící jsou o něco starší, než očekávala. Nejprve dochází k mezigeneračním střetům, když ale Jenny uspořádá v domě filmovou noc, ukáže se, že mají společného mnohem více, než si myslí.

 

 

 

Jak oškubat mafiány a zůstat naživu
William Boyle
279 Kč
Více zde
Román.

Pytel peněz, vdova po mafiánovi, její vnučka a vysloužilá pornohvězda na útěku před psychopatem s kladivem.

Drsný a zároveň svěží černý humor, originální příběh plný nečekaných zvratů a ironických komentářů – tahle knížka potěší fanoušky Quentina Tarantina a vůbec všechny, kteří si potrpí na čtenářskou jízdu plnou krve, násilí, bláznivých nápadů a vtipu.

 

 

 

 

Doktor Spánek
Stephen King
383 Kč
Více zde
Stephen King navazuje na svůj slavný román Osvícení.

Čtyřicet let po hrůzných událostech v hotelu Overlook se, nyní už dospělý, Dan Torrance usilovně snaží zapomenout na staré démony i děsivé zážitky z dětství a vymanit se ze závislostí na alkoholu. Pracuje v hospicu, kde jako "doktor Spánek" doprovází umírající na jejich poslední cestě.

Jeho snahu o nalezení klidu v duši však naruší dvanáctiletá Ambra, stejně tajuplně nadaná dívka, která potřebuje jeho pomoc. A tak se Dan znovu vrhá do nemilosrdného souboje na život a na smrt.