Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Knihy jsem začala psát v devíti letech, říká spisovatelka Michaela Dopitová

Rozhovory

13.3.2023

Lenka Šťastná

Co jste dělali v devíti letech? Michaela Dopitová v tomto věku začala psát první knihy a snila o tom, že jednou svá vydaná díla najde na pultech knihkupectví. To se jí o řadu let později povedlo a v říjnu vydala svou první knihu Křídla vážky. Společně jsme si povídali nejen o tom, jak je složité v dnešní době najít pro začínajícího autora vydavatele, ale i o tom, co ji k psaní vedlo a jaké má plány do budoucna. Přečtěte si rozhovor s touto mladou spisovatelkou, o které ještě pravděpodobně hodně uslyšíme...

V říjnu se na pultech knihkupectví objevila kniha Křídla vážky, která spadá do kategorie Young Adult Contemporary, tedy literatura pro mladé. Děj příběhu se odehrává na střední škole, v maturitním ročníku… Dá se říct, že se do Vaší první knihy promítlo prostředí, ve kterém jste se při psaní zrovna pohybovala, nebo je to žánr, kterému byste se chtěla věnovat i v budoucnu? 
Určitě bych se chtěla tomuto žánru věnovat i v budoucnu, baví mě nejvíc. Nejčastěji jej čtu a zároveň ráda vymýšlím příběhy z tohoto prostředí, takže se rozhodně nechystám posouvat někam jinam mimo tento žánr. A určitě mě při psaní nějakým způsobem ovlivnilo prostředí, protože já jsem vyrostla v Olomouci a pak jsem odešla do Prahy na vysokou školu, kde jsem zjistila, že místní často nerozumí našim zcela běžným výrazům a přijdou jim zvláštní. Člověk by řekl, že v dnešní době je tahle "jazyková bariéra" dávno pasé, ale není tomu tak, naopak se člověk nestačí divit, u kolika výrazů v běžné konverzaci narazí. Takže tohle se jednoznačně promítlo přímo do knihy, kde hlavní hrdinka pochází z Prahy, přestěhuje se do blízkosti Olomouce a dochází k několika nedorozuměním na základě toho, že někdo použije typicky moravské slovo a ona neví, co to znamená.

Křídla vážky

Kniha vypráví příběh Eleny, která se na novém místě seznamuje s novými přáteli a hlavně s Tadeášem. "Elena dokončuje poslední ročník gymnázia, kvůli neshodám s otcem se ale na poslední část školního roku odstěhuje na vesnici poblíž Olomouce. Díky novým kamarádům se seznámí s partou místních kluků, o kterých se povídá, že dívky sbírají jako trofeje. Eleně se nechce věřit, že mezi ně patří i Tadeáš – sympatický spolužák, který stejně jako ona miluje knihy a skvěle se s ním povídá. Jaká je však jeho skutečná tvář? Má věřit klepům, nebo tomu, co jí Tadeáš říká?"

Volila jste záměrně střet Olomouce a Prahy, nebo jste uvažovala i o něčem jiném?
Uvažovala jsem o Brně nebo Ostravě, ale tím, že jsem tam nevyrostla a neznám jejich zcela typické nářečí a mluvu, tak bych si musela dělat rešerši, hodně toho zjišťovat a ani bych nevěděla, jestli by byl výsledek uvěřitelný pro někoho, kdo se tam narodil. Takže jsem si říkala, že bude přirozenější, když zůstanu u prostředí, které znám, a ve kterém se pohybuji od malička. 

Inspirovala jste se při psaní vlastními příběhy nebo příběhy blízkých? Může se v postavách někdo z Vašeho okolí najít?
To určitě ne, já musím přiznat, že tohle nemám ráda. Nebo minimálně u mé prvotiny jsem se toho bála, takže celý příběh je kompletně smyšlený. Nejsou tam skoro žádná reálná místa, jen výjimečně se objeví nějaké konkrétní místo z Olomouce. Celý příběh se odehrává ve fiktivním městě poblíž a všechny postavy jsou smyšlené a ani nemůžu říct, že bych se někým z blízkých, byť jen vzdáleně, inspirovala. 

Na konci knihy je vidět, že jste si nechala otevřená vrátka pro případné pokračování. Jak to s ním vypadá? Chtěla byste příběh dále rozvíjet?
Když jsem ho vymýšlela, tak to bylo plánované jako duologie. Jenže když jste začínající autor, tak nakladatelé nevidí rádi, když přijdete s vícedílnou sérií, protože neví, jestli se chytnete. První díl jsem tedy psala tak, aby mohl fungovat i samostatně v případě, že bych nedostala možnost vydat pokračování. Ale jak říkáte, ta zadní vrátka tam jsou a dalo by se krásně navázat druhým dílem. Už se mi i ozvalo hodně čtenářů, že by chtěli další díl. Já o něm určitě přemýšlím, chtěla bych ho napsat a samozřejmě se uvidí, jestli ho nakladatel bude chtít. Ale nějakou cestou bych ho ke čtenářům určitě chtěla dostat. 

Michaela Dopitová má 24 let a pochází z Olomouce, kde vystudovala Gymnázium Čajkovského. V současné době studuje výzkumnou psychologii na Univerzitě Karlově a kromě rozepsané knihy má v hlavě i několik dalších projektů.

Foto: Jan Procházka

Jak dlouho jste tuto knihu psala?
To je trošku složitější, protože já jsem první verzi napsala už na střední, když mi bylo zhruba šestnáct. Tenkrát jsem to psala asi dva roky a potom přišla velká řada oprav, přepisování a první pokusy o vydání knihy jsem zkoušela už asi v roce 2018. Pak jsem si od knihy dala pauzu, začala s něčím jiným, následně jsem se k ní vrátila, poškrtala spoustu věcí, přepsala, a tak pořád dokola. No a finální redakční úpravy trvaly asi tři čtvrtě roku.

S kým jste své psaní konzultovala, když jste se vlastně už v šestnácti letech rozhodla, že tuto knihu budete psát, a že ji chcete dotáhnout do zdárného konce?
Na střední jsem to konzultovala jednak s kamarádkami, ale také jsem zhruba od svých třinácti let publikovala různé příběhy na internetu, takže tam jsem měla už nějakou skupinu čtenářů, kteří mi psali a dávali zpětnou vazbu. To pro mě byl takový hnací motor, abych v tom pokračovala a příběh dále zdokonalovala.

Vy jste mi říkala, že jste knihy začala psát už ve svých devíti letech a doufala jste, že jednou spatříte své vydané dílo v knihkupectví. To se Vám povedlo a já se musím zeptat, co Vás v těch devíti letech přimělo k psaní knih a jak je možné, že jste u toho vydržela?
Já jsem tenkrát četla Harryho Pottera, který mě naprosto pohltil. Četla jsem ho snad od doby, kdy jsem se naučila pořádně číst, ale právě v devíti letech jsem celou sérii dočetla a tehdy ve mě byla velká prázdná díra, když jsem si uvědomila, že pokračování nebude. Tenkrát nebyl ani žádný další příběh z toho kouzelnického světa. Tak jsem se rozhodla, že si napíšu vlastní pokračování (smích). Takže jsem začala psát fanfikce na Harryho Pottera, a to mě začalo ohromně bavit, z psaní se stal můj koníček a podařilo se mi u něj zůstat. Postupem času jsem přešla na Young Adult Contemporary a jak už jsem říkala, tak u tohoto žánru jsem zůstala. 

Máte momentálně něco dalšího rozepsaného?
Mám. Ale ještě nevím, jestli to nakladatel bude chtít, nebo jestli se to bude líbit. Tentokrát je to mírně do fantasy, ale zatím bych nechtěla šířit podrobnosti a nechám si to pro sebe. A uvidíme, až to ukážu svému redaktorovi, tak se na mě snad usměje štěstí a budu moct čtenářům prozradit víc.

Vy už jste něco trošku naznačila, ale jak je vlastně v dnešní době složité pro začínajícího autora najít vydavatele?
Je to celkem náročné. Musíte obepisovat nakladatele a doufat, že si vás někdo všimne, a že si vaše dílo přečte. Ale tím to nekončí. Když už si to nějaký redaktor přečte a líbí se mu to, tak to ještě nemusí znamenat, že se jim budete hodit do edičního plánu. Je to velmi komplikovaná cesta a upřímně pořád nevím, jak je možné, že jsem tady, a že tu knihu mám (smích). Je to asi i hodně o štěstí, ale na druhou stranu, dnes už existuje spousta možností nebo i soutěží, které podporují začínající autory. Nakladatelství Fragment, u něhož vyšla Křídla vážky, například každoročně pořádá Hvězdu inkoustu, do které jsem se párkrát sama hlásila, a kterou moc doporučuju zkusit. Jak ale říkám, kniha mi sice vyšla v říjnu, ale pořád tomu nemůžu uvěřit. Zkoušela jsem to celkem pět let. Pět let mi trvalo, než jsem od nakladatele dostala to schvalovací "ANO".

Foto: Jan Procházka

Už jsme se dozvěděli, jaké žánry píšete, ale teď prozraďte, jaké nejraději čtete? Jsou to ty samé nebo se liší?
V zásadě je to to samé, co píšu. Takže literatura pro mladé a fantasy. Myslím si, že autor, který píše detektivky, tak nemůže napsat dobrou detektivku, pokud je sám nečte. Je to zkrátka hodně provázané.

Jaký je Váš spisovatelský vzor, máte někoho?
Řekla bych, že Lenka Lanczová. Tu jsem začala číst, když mi bylo třináct a přečetla jsem téměř všechny její knihy. Myslím, že i její styl psaní mě ovlivnil nejvíc. Takže ta jednoznačně.

Jaké další zájmy kromě literatury máte?
Hodně kreslím. Vždycky jsem kreslila tužkou a poslední dobou jsem začala s digitální kresbou. Dá se tedy říct, že všechno výtvarné a tvořivé mě baví. 

Když tak hodně kreslíte, neuvažujete nad tím, že pokud Vám vyjde další kniha, tak si k ní uděláte ilustraci obálky sama?
Uvažovala jsem o tom, ale myslím si, že ještě nejsem na té úrovni, kdy bych to zvládla. Ale bylo by určitě hezké se třeba jednou dostat i k ilustrování obálek.

V současné době studujete v Praze psychologii. Jak se Vám daří skloubit náročné studium a psaní knih? Je pro vás psaní něco, čím se snažíte odpočinout si od studia?
Já nestuduji klasickou jednooborovou psychologii, ale výzkumnou psychologii, což je magisterský obor na Karlově univerzitě a řekla bych, že to časově určitě není tak náročné, jako klasická psychologie. Nemáme tolik praxí, takže zatím zvládám. Musím ale přiznat, že psaní je pro mě primární a já vlastně tak dlouho studuji jen proto, abych mohla psát (smích). Studium mi totiž dává více času na psaní, než kdybych každý den musela od pondělí do pátku chodit do práce. To bych měla zcela určitě méně času na psaní. Nicméně psychologie mě velmi baví, přestože se jí v budoucnu nejspíš věnovat nechci. Myslím si ale, že je to užitečný obor, a ty znalosti snad využiji i ve svých knihách.

Studium se Vám ale pomalu chýlí ke konci, příští rok budete končit. Do toho máte rozjeté nějaké spisovatelské projekty… tak se Vás musím na závěr zeptat, kde se vidíte za deset let?
Úplně ideální scénář je, že bych za deset let chtěla mít více knih na kontě a chtěla bych pracovat zcela určitě v oblasti knih. Ideálně někde v nakladatelství, knihkupectví, nebo kdekoliv, kde přijdu do styku s knihami. A to je z mých profesních plánů vše, co mám. Tak uvidíme, jak se je bude dařit realizovat.

Za poskytnutí prostor pro rozhovor i pro focení děkujeme Hotelu Theresian