Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Keltská kamenná hlava poprvé v Olomouci! Vlastivědné muzeum láká na další unikátní výstavu

Kultura

14.1.2020

Autor: Zuzana Doleželová

Olomoučané už brzy budou moci obdivovat jednu z nejvýznamnějších archeologických památek - kamennou hlavu Kelta, jež je datována do 3. století před naším letopočtem a byla náhodně objevena v roce 1943 u Mšeckých Žehrovic. Po výstavě Věstonické venuše se tak v krátké době jedná o další unikátní výstavu, kterou pořádá Vlastivědné muzeum. Kamenná plastika zde bude k vidění od 11. do 23. února.

Unikátní nález z roku 1943
Kamenná plastika byla nalezena 19. května roku 1943 Josefem Šlajchrtem v pískovně v těsné blízkosti významné keltské archeologické lokality asi půl kilometru od Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku. "Nedaleko místa objevu kamenné hlavy se rozkládal ohrazený areál interpretovaný jako privátní dvorec obývaný vysoce postaveným členem keltské společnosti," konstatoval kurátor olomoucké výstavy Lukáš Hlubek. Hlava je datována do 3. století před naším letopočtem. Na českém území jde o jedinečný doklad keltské monumentální plastiky a i v celoevropském měřítku se jedná o naprosto výjimečný nález keltského umění. Realistická skulptura je vysoká asi 25 centimetrů, je vyrobena z opuky a údajně zobrazuje keltského druida nebo jinou vysoce postavenou osobu. Plastika byla rozbita na několik dílů, z nichž se podařilo najít čtyři největší. Ve stejném místě byly objeveny zbytky po ohništi, úlomky keramických nádob, kosti, švartnové náramky (švartna je matně černá druhohorní usazenina, která vznikla z organického bahna (sapropel) - pozn. red.) a velký zvířecí zub.

Originál je v Národním muzeu v Praze, vystavovány bývají kopie
Originál keltské hlavy je uložen v Národním muzeu v Praze. Pro svou unikátnost je tento předmět k vidění pouze výjimečně. "Naposledy byla hlava vystavena roku 2018 na Keltské výstavě Národního muzea, ale jinak ji Národní muzeum zapůjčuje velice sporadicky, a to i do zahraničí. Dokonce v expozicích Národního muzea není vystaven její originál, ale pouze kopie," vysvětlil Antonín Valenta a doplnil: "Jedná se o jeden z nejvzácnějších exponátů sbírek Národního muzea a o nejdražší a nejznámější archeologický nález České republiky."

Originál keltské hlavy bude k vidění od 11. do 23. února
Vlastivědné muzeum v Olomouci vystaví vzácnou kamennou plastiku od 11. do 23. února. Stejně jako u Věstonické venuše půjde o olomouckou premiéru. "Přestože keltská kamenná hlava není v českých zemích natolik známá jako Věstonická venuše, spíše je proslavena v zahraničí, tak věříme, že návštěvníky zaujme podobně jako výstava Věstonické venuše. Dle našich informací keltská výstava nebyla v Olomouckém kraji realizována velice dlouhou dobu, pokud zde vůbec kdy v historii proběhla… V dané výstavě budou moci návštěvníci zhlédnout také další velice zajímavé a ceněné keltské exponáty ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci," uvedl Antonín Valenta. "Kromě hlavy Kelta budou k vidění zbraně, ukázky keramiky, mince, šperky a jiné předměty denní potřeby z mladší doby železné, výstavní panely seznámí návštěvníky s etnikem Keltů, a to prostřednictvím zmínek antických dějepisců a poznatků současného archeologického bádání," doplnil kurátor Hlubek.

Výstava bude podléhat přísným bezpečnostním opatřením, srovnatelným s těmi, která doprovázela výstavu Věstonické venuše. Za vstupenku zaplatí dospělí 80 korun, studenti, senioři, ZTP + doprovod, děti 6-15 let pak 40 korun, pro školy je vstupné stanoveno na 50 korun. Pokud budete chtít navštívit výstavu kamenné keltské hlavy a současně s tím i stálé expozice Vlastivědného muzea, zaplatíte 100 korun.