Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kde si užít léto? Vydejte se do přírody, k vodě, za zábavou a vyzkoušet můžete i plavbu, rybolov či jiné aktivity

Tipy a názory

7.6.2022 aktualizováno 10.6.2022 11:46

Lenka Šimková

Léto, slunečné počasí a čas dovolených konečně klepe na dveře. Pokud uvažujete, kam se vydat na víkend, na prázdniny, nebo třeba jen kam zajít odpoledne po práci užít si sluníčko, čerstvý vzduch a nějakou tu zábavu, podívejte se na náš přehled zajímavých lokalit, které v okolí i v samotném centru Olomouce stojí v létě za to...

ZÁBAVA V CENTRU MĚSTA

PLAVBY OLOMOUC
Plavby:
 na základě rezervace
Kontakt: www.plavbyolomouc.cz 
Plavby po Moravě vstoupily již do své osmé sezony. V souvislosti se stavbou protipovodňových opatření se i nadále využívá jiná trasa plavby se zázemím v přístavišti U Vodníka. Přes léto se můžete těšit na poznávací plavby, příměstské tábory, ale také rozlučky se svobodou, firemní akce a jiné oslavy. ;)

OLOŠLAP
Jízdy Ološlapem:
 je třeba rezervace
Kontakt: www.oloslap.cz 
A hned další skvělý tip od již zmíněného provozovatele! Jestli toužíte po netradičním zážitku v centru města, nebo chcete vaše přátele seznámit s historickým centrem, oslavit narozeniny či se rozloučit se svobodou, pak je Ološlap skvělou volbou. Slouží také jako pojízdný pivní bar. Během jízdy tak můžete sledovat krásy města za doprovodu hudby a osvěžit se pivem z pivovaru Chomout. A na výběr máte ze dvou skvělých Ološlapů!

OLODVOREK
Adresa: Dolní náměstí č. 34, Olomouc
Otevírací doba: PO-ČT 16:00-22:00, PÁ 14:00-23:00, SO 14:00-23:00, NE 14:00-20:00
Olodvorek je živým místem pro kulturu a setkávání se s přáteli v centru města Olomouce. Čekají vás zde koncerty, vernisáže, divadelní představení, přednášky a jiné aktivity. Kompletní program najdete na facebooku nebo na webu.

Ololoď Marie Terezie

Olodvorek

Foto: Plavby Olomouc

AQUAPARK OLOMOUC
Adresa:
 Kafkova 526/21
Otevírací doba: vnitřní areál po-ne 09:00-21:00; venkovní areál 10:00-18:00, od července 9:00-19:00
Kontakt: www.aqua-olomouc.cz 
Tento nevšední areál vodních atrakcí a relaxace návštěvníkům nabízí zajímavé adrenalinové a relaxační zážitky, odpočinkové zóny, masáže a solária v rámci jednoho komplexního provozu tvořeného vnitřní bazénovou halou a venkovním areálem s travnatými rekreačními plochami, kde si můžete vychutnávat sluneční paprsky, nebo si na hřišti zahrát plážový volejbal. Velmi oblíbený je také tobogán a skluzavka. Pokud nehodláte trávit slunné dny někde u rybníka, aquapark je fajn tipem na dobré koupání přímo ve městě, navíc nabízí spoustu vyžití pro děti.

RESORT KRÁSNÁ MORAVA
Adresa:
 Jarmily Glazarové
Kontakt: www.krasnamorava.cz 
Areál na březích Mlýnského potoka je úžasným místem v blízkosti centra Olomouce. Nabízí ubytování, půjčovnu sportovních potřeb i prostor pro spoustu zábavy. Můžete tu přespat při sjíždění řeky, je možné tady grilovat, pořádat firemní akce i rodinné oslavy. Přestože je resort uprostřed přírody, nechybí tu kompletní zázemí včetně WC a sprch, elektrických zásuvek a dalších služeb. Taková oáza ve městě. Navíc když si vezmete, že vám tu půjčí loďku a vy si můžete užít skvělý den s rodinou nebo s přáteli...

KAPRODROM
Adresa:
 za ulicí Andělská, Olomouc
Otevírací doba: denně 08:00-20:00
Kontakt: www.kaprodromklub.cz 
Ideální tip pro celou rodinu. Tady zažijete nejen vzrušující chvíle při rybolovu, ale najdete tu i klid a odpočinek v přírodním areálu kousek od centra. Pro nejmenší je zde lanové centrum, pískoviště a spousta dalších atrakcí. Dobré jídlo si můžete dát v restauraci, kde se pro vás připravují čerstvé ryby a jiné grilované speciality. A i když třeba nerybaříte, můžete využít koupání, pramice, houpačky, stolní fotbálek a další.

Aquapark Olomouc

Foto: Jan Procházka

VETERAN ARENA
Adresa: 
Sladovní 103/3
Otevírací doba: 
ÚT-NE 10:00-17:00
Kontakt: 
www.veteranarena.cz 
Muzeum historických automobilů je jedno z největších, veřejně přístupných muzeí svého druhu v České republice. Srdcem sbírky jsou automobily československé předválečné výroby, zejména Tatra, Wikov, "Zetka", Praga, Aero a Škoda. A na letošní sezonu je připravena řada novinek. Už teď se můžeme těšit na rozšíření sbírky Indian a nově tu také uvidíte stroje ČZ. Ideální místo pro milovníky aut, motorek a historie...

PEVNOST POZNÁNÍ
Adresa: 17. listopadu 7 (areál Korunní pevnůstky)
Otevírací doba: PO-PÁ 09:00-17:00; SO, NE 09:00-18:00
Kontakt: www.pevnostpoznani.cz 
Pevnost poznání je interaktivním univerzitním muzeem, kde si zábavu najdou nejen děti, ale také dospělí. V muzeu je k vidění několik zajímavých expozic. Koná se tu řada poutavých akcí, děti mohou navštěvovat nejrůznější kroužky a příměstské tábory, které jsou zde pořádány. V současné době je ještě stále uzavřené planetárium. Pro veškeré informace o nejnovějších událostech či akcích sledujte web.

MINIGOLF OLOMOUC
Adresa: areál LOKO, 17. listopadu 3
Otevírací doba: červen: pondělí-pátek 13:00-20:00; červenec-srpen: pondělí-pátek 10:00-20:00; sobota, neděle, svátky 10:00-20:00
Kontakt: www.minigolfolomouc.cz 
Minigolf se pyšní tím, že je atrakcí pro všechny od jednoho roku do stovky. Pokud si chcete užít s rodinou či partou přátel zábavu na čerstvém vzduchu, ale zároveň máte soutěžního ducha, určitě sem zajděte. 

PAINTBALL GAME OLOMOUC
Adresa: Tř. Míru 1
Otevírací doba: dle rezervace
Kontakt: www.pgo.cz 
Tip pro všechny, kteří milují adrenalin. Paintballový areál je vybudován v prostorách Tereziánské pevnosti postavené v roce 1854. Díky dispozici pevnosti si můžete zahrát uvnitř ve dvou patrech, z čehož přízemí je kompletně nasvíceno. Dále si můžete zahrát venku na hřišti z vojenských beden nebo na travnatém hřišti s nafukovacími překážkami. Zábava zaručena.

Jump Family Olomouc

Krokodýlek

Foto: Jump Family Olomouc, Jan Procházka

KROKODÝLEK OLOMOUC
Adresa: Florykova 556
Otevírací doba: NE-ČT 10:00-19:00, PÁ-SO 10:00-20:00
Kontakt: www.krokodylek-olomouc.cz 
Krokodýlek je největší zábavní park v kraji. Nabízí přes 35 úžasných atrakcí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Můžete se těšit na pětipatrovou prolézací klec, lanové centrum, bazén s lodičkami, motorkovou dráhu, sedm metrů vysokou horolezeckou stěnu a mnoho dalšího. Přes léto zde pořádají příměstské tábory a taky zde můžete nechat pro vaši ratolest připravit narozeninovou oslavu. Součástí je i restaurace orientovaná na italskou kuchyni. Skvělý tip, když je venku nevlídno...

JUMP ACADEMY OLOMOUC
Adresa: Olomoucká 1715/90, Olympia Olomouc
Otevírací doba: denně 09:00-21:00 (poslední vstup ve 20:00)
Kontakt: www.jumpacademy.cz/olomouc 
Jump Academy Olomouc je trampolínové centrum pro děti a dospělé. Přijďte si zaskákat, trampolíny na vás čekají! Zažijte spoustu zábavy a tréninku. Jump aréna nabízí hned několik druhů atrakcí, ty jsou vyrobené z kvalitních materiálů a díky vysokým bezpečnostním standardům splňují ty největší požadavky na bezpečnost. Jump park je charakteristický i tím, že na účastníky dohlíží animátoři a trenéři. A dá se tu uspořádat i narozeninová oslava, nebudou chybět ani letní příměstské tábory.

JUMP FAMILY OLOMOUC
Adresa: Pražská 255/41, Olomouc City
Otevírací doba: Po-Pá 12:00-19:00, So, Ne + svátky 9:00-19:00
Kontakt: www.jumpfamily.cz/olomouc 
Skočte do jump arény v Olomouci a prožijte nekonečné množství zábavy. Čeká na vás hřiště snů plné trampolín i jiných atrakcí pro celou rodinu, včetně nejmenších. Nezáleží na tom, kolik toho umíte. Kvalifikovaní trenéři vám rádi pomohou s prvními skoky i náročnějšími triky. Přijďte se sem vyskákat ze všedních starostí, zlepšit fyzičku nebo zničit ratolesti... A opět, pokud nemáte pro děti plán na prázdniny, tak příměstské tábory to jistí.. ;)

Žirafy patří k ikonám olomoucké zoo

KAM NA VÝLET V OKOLÍ

ZOO OLOMOUC
Adresa:
 Darwinova 29, Svatý Kopeček
Otevírací doba: denně 09:00-18:00
Kontakt: www.zoo-olomouc.cz 
Zoo na Svatém Kopečku je oblíbeným cílem výletů zejména rodin s dětmi. Místní zoologická zahrada patří k těm nejhezčím. Rozprostírá se v příjemném, zalesněném prostředí a v současnosti chová téměř 1800 kusů celkem 380 druhů zvířat. Nabízí možnost prohlídky vzácných druhů živočichů v šesti pavilonech a mnoha dalších výbězích a expozicích, okružní jízdu vláčkem nebo unikátní, 32 metrů vysokou vyhlídkovou věž (nic pro slabé nátury). Velkou výhodou je občerstvení takřka na každém rohu. Ráj pro děti i dospělé... :)
DOPORUČENÍ: Pokud se sem chystáte o víkendu, připravte se, že je tu přes léto opravdu hodně lidí a nemusí se vám podařit zaparkovat. Doporučujeme proto použít autobusovou dopravu, linka č. 11 jede z Hlavního nádraží a zastaví vám kousek od vchodu do zoo.

LANOVÝ PARK VEVERÁK
Adresa: 100 m za východem ze ZOO
Otevírací doba: červen víkendy 10:00-18:00; červenec, srpen denně 09:00-18:00
Kontakt: www.veverak-kopecek.cz 
Lanový park se nachází 100 metrů od východu ze ZOO za dětským hřištěm. Nabízí celkem 47 překážek rozdělených do tří tras (DĚTSKÁ, JUNIOR, ZÁKLADNÍ) určených nejširší veřejnosti – dětem od 100 cm výšky, mládeži, dospělým, jednotlivcům i kolektivům, sportovním klubům, zájmovým kroužkům a všem, kteří chtějí zažít nevšední dobrodružství v korunách stromů. Nově vybudovaná DĚTSKÁ trasa je vybavena speciálním systémem jištění a je určena pro děti již od 100 cm. Zábava zaručena :)

RESORT HRUBÁ VODA
Adresa: Hrubá Voda
Kontakt: www.hrubavoda.cz 
Asi 22 kilometrů od Olomouce, v údolí řeky Bystřice pod strmými kopci Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku, najdete areál, kde je snad všechno, co potřebujete k dokonalé relaxaci. Je tu bobová dráha, dětské hřiště, minigolf, lukostřelecká aréna, disc-golf, víceúčelové hřiště, speciální Kamzíkova stezka mezi stromy, saunový svět, privátní wellness i ubytování a spoustu dalšího... Dají se odtud také pořádat zajímavé výlety do okolí.

Resort Hrubá Voda

Arboretum Bílá Lhota

Foto: Jan Procházka

ARBORETUM BÍLÁ LHOTA
Adresa: Arboretum, Bílá Lhota
Kontakt: www.arboretumbilalhota.cz
O tom, že je olomoucká botanická zahrada i s přilehlým rozáriem úchvatná, není pochyb. Už jste ale navštívili arboretum v Bílé Lhotě? Ne nadarmo se totiž říká, že jde o jednu z nejkrásnějších zahrad v kraji. ;) Rozkládá na ploše necelých třech hektarů a právem se pyšní titulem Národní přírodní památka. Najdete zde na tři sta různých druhů dřevin z celého světa, mezi nimi i mnoho vzácných a sbírkových dřevin. 

DOUBRAVSKÝ DVŮR
Adresa: Nový Dvůr 243, Červenka
Kontakt: www.doubravskydvur.cz 
Statek Doubravský Dvůr se nachází nedaleko Litovle a navazuje na více než 400 let starou tradici zemědělského hospodaření. Od roku 2013 je součástí statku, na němž se chovají krávy holštýnského plemene, minimlékárna s vlastní prodejnou. Vzniklo tu i příjemné zázemí pro návštěvníky v nově zrekonstruované sýpce, kde si můžete vychutnat něco dobrého na zub. A rozhodně doporučujeme zchladit se naprosto luxusní domácí zmrzlinou! Lze domluvit i prohlídka statku - a to jak zážitková pro děti, školní výlety, tak komentovaná prohlídka pro dospělé. 

LEVANDULOVÝ STATEK BEZDĚKOV
Adresa: Bezděkov 6
Kontakt: www.levandulovakavarna.cz/statek 
Levandulový statek se nachází v obci Bezděkov u Úsova. Přímo uprostřed vesnice v budově bývalého obecního úřadu najdete malou Levandulovou expozici, kde si můžete zároveň zakoupit něco v levandulovém krámečku. Návštěva statku je doporučována v první půlce července, kdy je levandule v plném květu. 

Doubravský dvůr

Hanácké muzeum v přírodě

Foto: Jan Procházka, Hanácké muzeum v přírodě

HANÁCKÉ MUZEUM V PŘÍRODĚ
Adresa: Příkazy 54
Kontakt: www.nmvp.cz 
Skanzen láká na běžné komentované prohlídky, dny hliněného stavitelství, interaktivní ukázky tradiční sklizně a výmlatu, kdy si sami návštěvníci mohou vyzkoušet tyto dříve běžné práce, v létě, o Vánocích a Velikonocích se zde konají řemeslné jarmarky nebo vzdělávací programy pro děti prvního stupně základních škol.

LOVECKÁ CHATA
Adresa: Vodní 6, Horka nad Moravou
Kontakt: www.naloveckou.cz 
Lovecká chata v Horce nad Moravou je oblíbeným výletním místem se stylovou restaurací, ubytováním, zázemím pro nejrůznější setkání a společenské akce a širokou nabídkou volnočasových aktivit. A co je fajn - mají tu i jízdárnu, takže se vy i vaše děti můžete povozit na koních.

SLUŇÁKOV
Adresa: Skrbeňská 70, Horka nad Moravou
Kontakt: www.slunakov.cz 
Sluňákov je přesně tím místem, kam se vypravíte, když si chcete odpočinout od civilizace. V moderní nízkoenergetické budově se můžete ubytovat, konají se tu také akce pro celé rodiny, například ekologické večery, tábory, také zajímavé programy či aktivity zaměřené environmentálně.

Hrad Šternberk

Hrad Bouzov

Foto: Jan Procházka

NAVŠTIVTE BLÍZKÉ HRADY, ZÁMKY I JESKYNĚ

STÁTNÍ HRAD ŠTERNBERK
Adresa: Horní náměstí 6, Šternberk
Otevírací doba: záleží na zvoleném okruhu
Kontakt: www.hrad-sternberk.cz 
Státní hrad Šternberk se nachází nedaleko Olomouce a nabízí návštěvníkům zajímavou podívanou. Původně obranné středověké sídlo ze 13. století s dochovanou válcovitou věží a zbytky opevnění hlavního paláce láká nevšední atmosférou. Půvabné kulisy hradu potom tvoří okolní lesopark a dnešní podhradí. 

HRAD BOUZOV
Adresa: Bouzov 8
Otevírací doba: záleží na zvoleném okruhu
Kontakt: www.hrad-bouzov.cz 
Úžasnou podívanou nabízí také Bouzov. Romantický hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století, do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. Velmi často je vyhledávanou lokalitou filmařů, nedávno se zde natáčelo pokračování úspěšné české pohádky Princezna zakletá v čase..

HRAD HELFŠTÝN
Adresa: Hrad Helfštýn, Týn nad Bečvou
Otevírací doba: ÚT-NE 09:00-18:00
Kontakt: www.helfstyn.cz 
Hrad Helfštýn se nachází asi 3 km od Lipníka nad Bečvou a je jedním z nejrozsáhlejších hradů ve střední Evropě. Jeho historie sahá až do 13. století a jde o jednu z nejnavštěvovanějších památek Olomouckého kraje. V srpnu 2020 se návštěvníkům po téměř deseti letech opět zpřístupnilo torzo hradního paláce a díky unikátní rekonstrukci se tak mohou podívat do úrovní hradu, ve kterých se naposledy procházeli Ditrichštejnové. 

Zámek Plumlov

Zámek Čechy pod Kosířem

Foto: Jan Procházka

HRAD SOVINEC
Adresa: Sovinec, okr. Bruntál
Otevírací doba: ÚT-NE 09:00-17:00
Kontakt: www.hradsovinec.cz 
Hrad Sovinec se nachází na jižním okraji masivu Nízkého Jeseníku, asi 13 kilometrů od Rýmařova. Počátky hradu se datují do první poloviny 14. století a ve své nynější podobě představuje unikátně zachovalou stavebně-technickou ukázku barokní vojenské architektury. Nabízí zajímavou podívanou nejen milovníkům historie, ale o víkendech se tu konají skvělé akce pro celé rodiny. Sledujte proto web, ať vám nic neuteče. :)

ZÁMEK ČECHY POD KOSÍŘEM
Adresa: Mánesova 1
Otevírací doba: ÚT-NE, svátky 09:00-17:00, v červenci a srpnu otevřeno i v pondělí
Kontakt: www.zamekcechy.cz 
Klasicistní zámek obklopený parkem o rozloze 21,5 hektaru, který patří k nejcennějším objektům historické zeleně na Moravě, je spjat se šlechtickým rodem Silva-Tarouca. Přítelem hraběcí rodiny byl malíř Josef Mánes, který Čechy pod Kosířem pravidelně navštěvoval a tvořil zde v letech 1849–1870. Zámek nabízí také unikátní filmovou expozici Zdeňka a Jana Svěrákových.

ZÁMEK PLUMLOV
Adresa: Zámecká 99
Otevírací doba: ÚT-NE 10:00-18:00
Kontakt: www.plumlov-zamek.cz 
Plumlovský zámek byl postaven v letech 1680 až 1690 Janem Adamem z Lichtenštejna. Ovšem to, co se nyní majestátně tyčí nad Podhradským rybníkem, je původně jen jedno zámecké křídlo ze čtyř plánovaných. Zámek jako takový nebyl totiž nikdy dokončen. Je zajímavý nejen svou historií, ale návštěvníky potěší také akce, které se tu konají. 

Javoříčské jeskyně

Foto: Martin Koudelka, Správa Javoříčských jeskyní

MLADEČSKÉ JESKYNĚ
Adresa: Mladeč
Otevírací doba: ÚT-NE 09:00-16:30
Kontakt: www.caves.cz 
Mladečské jeskyně se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Podzemní prostory jsou bohatě zdobeny krápníky a sintrovými náteky, jeskyně jsou opravdu krásné. I tady platí, že byste neměli zapomenout na teplé oblečení a pevnou obuv.

JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ
Adresa: Slavětín u Litovle
Otevírací doba: ÚT-NE 09:00-17:00
Kontakt: www.caves.cz 
Podzemní systém Javoříčských jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. Podstatná část jeskyní byla objevena již v roce 1938. Doporučujeme vzít si s sebou teplejší oblečení a pevnou obuv.

PUNKEVNÍ JESKYNĚ + MACOCHA
Adresa: Blansko
Otevírací doba: pondělí 10:00-16:00, ÚT-NE 8:20-16:00
Kontakt: www.caves.cz
Punkevní jeskyně leží v severní části Moravského krasu v kaňonu Pustého žlebu. Od roku 1914 je nedílnou součástí prohlídky Punkevních jeskyní také návštěva dna propasti Macocha, hluboké 138 metrů. Pro velký zájem o prohlídku Punkevních jeskyní doporučujeme si zajistit vstupenku s předstihem online.

Ať už se rozhodnete strávit volný čas kdekoliv, hlavně si ho užijte :)

Přejeme všem krásné léto!