Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vychutnejte si kávu i s dítětem. Víme, které kavárny mají skvělé dětské koutky

Tipy a názory

11.10.2017

Autor: Barbora Sísová

Být mámou je mnohdy velmi těžké, zvlášť když idylické letní počasí, kdy vaše ratolest tráví celé dny na zahradě, dětském hřišti či u bazénku, vystřídají podzimní plískanice. Déšť, chladné počasí, brzké stmívání a všudypřítomné kaluže se stávají noční můrou každé maminky. Ale nebojte, v Olomouci naštěstí existuje spousta míst, kam se můžete se svými dětmi před nepřízní počasí schovat. Tentokrát jsme pro vás vypátrali několik kaváren, kde si můžete nejen oddychnout při šálku dobré kávy, ale hlavně zabavit své děti, aniž byste museli platit vstup do dětského koutku. A chybět nebudou ani sladké dobroty.  

Vzhledem k tomu, že můj syn je pořádný divočák, který nedokáže jen tak sedět u stolu a čekat, až maminka dopije kávu, byly pro mě klasické kavárny už od začátku mateřství tabu. Mohla jsem jen tiše závidět všem těm maminkám, kterým děťátko nehnutě leží v kočárku a vydrží si zaujatě hrát s chrastítkem, zatímco jeho máma se svou kamarádkou probírá všechna ta veledůležitá témata, jako je kvalita plenek, čištění skvrn nebo jak zhubnout přebytečná kila, která se na jejich těle po porodu usadila. Mé dítě to tam zkrátka nebavilo a někdy to dávalo dost hlasitě najevo. Situace se však změnila v momentě, kdy se začal hýbat a objevovat svět. V ten moment jsem i já musela začít objevovat svět, a to ze zatím zcela nepoznané perspektivy. Už pro mě přestalo být rozhodující, kde mají nejlepší kávu v Olomouci nebo kde je nejlepší kuchař, hlavním kritériem spokojenosti se stalo naprosto jiné měřítko, a to kde mají dětský koutek. Musím přiznat, že výsledky svého bádání jsem byla mile překvapena a rozhodla se, že si je přece nemůžu nechat jen pro sebe a rozšířím obzory také dalším olomouckým maminkám.

Caffe Opera

Adresa: Horní náměstí 21
Otevírací doba: pondělí–sobota: 8:00–23:00,  neděle: 10:00–21:00 

Více informací: www.opera-caffe.cz

Asi nejznámější baby friendly kavárnou je Caffe Opera na Horním náměstí. Pokud jste vevnitř ještě nebyli, můžete mít zpočátku problém pochopit, proč jejímu kouzlu propadlo tolik matek. Na terásce i v přední části restaurace totiž sedí zamilované páry, pracovní kolektivy nebo letité kamarádky, avšak dětský koutek nikde. Tajemství se vám poodhalí až v momentě, kdy postupujete stále dál a dál, až projdete dveřmi, za nimiž se skrývá kouzelná říše dětí. Pro ty nejmenší je zde velký bazének plný balonků, ve kterém se mohou vyřádit už i plazící se batolata. Starší děti se zabaví prolézáním velké opičí dráhy, které vévodí velké množství zábavných překážek, skluzavka končící v bazénku plném balonků nebo malý domeček. K dispozici je samozřejmě hned několik dětských židliček, přebalovací pult nebo speciální záchod určený pouze pro děti a jejich doprovod. A na své si zde přijdou i vaše chuťové buňky. Káva, která se zde podává, je originální směsí několika druhů vyhlášené pražírny kávy a nese název přímo Caffe Opera, tedy je svým druhem jedinečná. A ke kávě můžete zakousnout palačinku nebo některý z dortů, které se vyrábí přímo na místě. Výběr je vskutku nadstandardní.

Foto: Barbora Sísová
Foto: Barbora Sísová
Foto: Barbora Sísová

Café na Zábradlí

Adresa: 28. října 9
Otevírací doba: pondělí–pátek: 8:00–18:00, sobota–neděle: zavřeno
Více informací: www.cafenazabradli.cz

Téměř za rohem se nachází další z kaváren, která je pro rodiče s dětmi velmi příjemná. Najdete ji naproti Galerii Moritz a menší nevýhodou může být to, že nahoru musíte výtahem, kočár se tam však bez problémů vleze, jen musíte být kvůli těsnějším prostorům trochu opatrnější při manipulaci. Stejně jako v Opeře i tady je pro děti připravena speciální místnost, která odděluje děti od ostatních hostů kavárny. Působí velmi příjemným a útulným dojmem, téměř jako byste seděli na návštěvě u kamarádky. Vaše dítě tu má k dispozici kuchyňku, počítadlo, kočárek s panenkou, čtenářský koutek se spoustou knih a několik krabic plných hraček, kde si na své přijdou jak děvčata, tak kluci. Součástí místnosti je přebalovací pult i záchod. Pro někoho výhodou, pro jiného nevýhodou může být menší prostor. Na jednu stranu máte děti pěkně pod dohledem, na stranu druhou při větším množství dětí se místnost stává poněkud těsnou. Je třeba zout si boty, tak si dejte pozor, abyste nevyrazili na kávu v děravých ponožkách. :-) A než odejdete, nezapomeňte po svých dětech hračky pěkně uklidit.

Foto: Barbora Sísová
Foto: Barbora Sísová

Cukrárna Sladký Méďa

Adresa: Mošnerova 1318/14A
Otevírací doba: pondělí–neděle: 9:00–19:00
Kontakt: www.sladkymeda.cz

Další zajímavý podnik se sice nachází trochu dál od centra města, ale garantuji vám, že pokud se jej rozhodnete navštívit, určitě nebudete litovat. A to nejen kvůli jejich senzačním domácím zákuskům a dortům, ale především kvůli velkému hracímu koutku, kde si vyhrají jak menší, tak větší děti. K dispozici tu mají svůj stoleček se židličkami, kde můžou prcci společně hodovat, a až dojedí, čeká je velké množství hraček. Pozornost především starších dětí pak zaujme velká prolézací konstrukce, kde mohou prostřednictvím nejrůznějších schůdků vylézt ke skluzavce a sjet dolů do kuliček. A rodiče tak mají dlouhý klid na pokec u kávy. Tatínci jistě ocení, že v nabídce je i točené plzeňské pivo. Navíc když počasí přeje, je k dispozici rozlehlá zahrádka s pískovištěm, skluzavkou a houpačkami, takže vy můžete v klidu chytat bronz, zatímco vaše děti se skvěle baví. Opět nechybí jídelní židličky a přebalovací pult.

Foto: Barbora Sísová
Foto: Barbora Sísová

Naše Café

Adresa: Dolní náměstí 173/15 
Otevírací doba: pondělí–pátek: 7:30–19:00, sobota: 8:00–19:00, neděle: 13:30–19:00 
Více informací: nasecafe.cz

Kavárna Naše Café je má citová záležitost ještě z dob, kdy jsem chodila do práce, a jelikož nabízí i bezkofeinovou kávu, chodila jsem sem velice ráda jak v těhotenství, tak při procházkách s kočárkem s čerstvým novorozencem. Matkami oblíbená je především zahrádka, kde se díky neohraničenému prostoru vejde velké množství kočárků. Na podzim a v zimě je zde pro prcky připravený malý stoleček, kde si mohou hrát nebo kreslit.   

Sebio Cafe

Adresa: 1. máje 40
Otevírací doba: pondělí: 9:00–18:00, úterý–pátek: 8:07–18:00, sobota: 9:00–18:00, neděle: zavřeno
Více informací: facebook

Velmi útulná je také rok otevřená kavárna Sebio Café, která se nachází na momentálně poněkud rozkopané ulici 1. máje. Maminky si zde mohou vychutnat skvělou kávu z pražírny La Bohéme Café, které tu mají na výběr hned několik druhů. Stejně tak si mohou zvolit i způsob přípravy, od klasického espressa, po alternativní drip nebo aeropress Pro kojící či těhotné maminky je v nabídce také bezkofeinová káva, čaje Harney and Sons nebo třeba domácí limonáda. Luxusní jsou i domácí dezerty, pokud nechcete mít výčitky, můžete vyzkoušet například zdravou chia svačinku, jestli občas rádi zhřešíte, pak doporučujeme bezkonkurenční tiramissu. Zajít sem můžete také na snídani. A to nejdůležitější, pro děti je zde oddělený dětský koutek – velký koberec plný nejrůznějších hraček, kde si mohou vyhrát s kostkami, pokladnou nebo telefonem. 

Kavárna V lese

Adresa: Žerotínovo náměstí 152/3, Olomouc
Otevírací doba: pondělí–pátek: 9:00–20:00, sobota–neděle: 10:00–20:00
Více informací: kavarnavlese

Mé srdce si získala nově otevřená kavárna na Žerotínově náměstí s poetickým názvem V lese. A stejně poetické je také prostředí. Mladé majitelky se rozhodly využít díru na trhu a otevřít si trendy kavárnu inspirovanou přírodou. Pro děti je tu obrovské množství krásných dřevěných hraček, které by doma chtěla mít snad každá maminka, i velmi sympatické odpočinkové zóny. Před vstupem do kavárny je třeba přezout se do přezůvek nebo si nasadit návleky. V kavárně se platí vstup do herničky 50 korun za celý den. Můžete se sem vrátit i opakovaně. (Jelikož se jedná o novinku, rozhodli jsme se, že ji v příštím článku představíme trochu podrobněji a už teď vám můžeme prozradit, že se máte skutečně na co těšit.)    

Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka

Placené dětské koutky, kam můžete zajít na kávu

A jelikož i maminky se občas chtějí nechat rozmazlovat a dopřát si i nějaký dobrý oběd, příští měsíc vás vezmeme na průzkum olomouckých restaurací, kam se rozhodně nemusíte bát přijít s dítětem. A oběd si zde může vychutnat i celá rodina, například při rodinných oslavách.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Barbora Sísová