Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Káva vždy chutná nejlépe čerstvě umletá, říká barista a majitel pražírny a obchodu s kávovary Petr Rajt

Rozhovory

5.12.2019

Pavel Vysloužil

Vůně čerstvě umleté kávy může mnohým z nás přivodit takzvaný Pavlovův reflex, kdy opojné aroma vyvolá spojení s nadcházející příjemnou událostí. To nás čeká, pokud si otevřeme balíček dobře ošetřené již pomleté kávy, nebo samozřejmě vždy, kdy si zrno před přípravou pomeleme. Jak ale poznat, která káva je opravdu dobrá?

Samozřejmě ta, která je čerstvě upražená v pražírně ve vašem okolí. Její historii si můžete lehce dohledat a ověřit. Výbornou kávu můžete dostat i od tradičních velkých značek, ať už ve speciálních obchodech nebo supermarketech. Dnešní obaly dokážou kávu uchovat čerstvou díky dusíku či vakuu, po otevření balíčku ale obecně aroma poměrně rychle vyprchá. I když je na obalu dvouletá záruka, déle skladovanou kávu bych nedoporučil. Ze zrna se postupně uvolňují oleje a další látky a ztrácí na kvalitě i chuti. Je to podobné, jako když dostanete starší čokoládu a ta je pokryta šedavým povlakem.

Dáváte tedy přednost zrnu před pomletou kávou? A co ti, kteří doma mlýnek nemají?

Určitě, pokud to jde a máte možnost kávu umlít, budete vždy o level výš. Právě proto jsme k nabídce čerstvě pražené kávy letos přidali i prodej a servis kávovarů s mlýnky. Nabízíme jednodušší stroje pro domácnost i propracované mašiny pro kanceláře či gastro. Švýcarská značka Jura je pověstná kvalitou a jednoduchostí obsluhy, kdy se dají různé druhy kávových specialit zvládnout stisknutím jednoho tlačítka. Zákazníci, kteří z nějakých důvodů berou kávu mletou, by se měli držet minimálně dvou zásad – nakupovat po menších množstvích a skladovat v dózách bez přístupu světla.

Kyselá, nebo hořká káva?

Sto lidí, sto chutí. Kdo vyhledává ovocnější a kyselejší chuti, měl by dát přednost světleji praženým kávám – zejména arabicám. Kdo preferuje větší hořkost, toho potěší směsi arabicy a robusty, nebo dokonce samotná robusta. Tato odrůda obsahuje dvakrát víc kofeinu než její sestra, a tak jí mohou dávat přednost ti, co potřebují více nabudit. Obecně se ovocnější kávy mají více rády s alternativními přípravami jako jsou filtr, aeropress či french press.

Petr Rajt působí na trhu s kávou v olomouckém regionu bezmála deset let. V současné době praží kávová zrna v Lošově na konečné linky č. 11 a v prodejně na Hanáckého pluku prodává švýcarské kávovary Jura. Jeho firma Sacer Gape patří k lídrům kávového cateringu v regionu a svoje zkušenosti předává také v baristických kurzech.

www.prazimekavu.cz, www.kavovaryolomouc.cz