Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Katedrála sv. Václava vystavuje ostatky sv. Pavlíny, patronky města

Zprávy z regionu

7.4.2020

Autor: red

Počínaje dneškem jsou v katedrále sv. Václava vystaveny ostatky sv. Pavlíny, patronky města Olomouce a také ochránkyně před morovou nákazou. Lidé se k ní – při dodržení všech bezpečnostních pravidel – mohou přicházet modlit každý den.

Foto: www.ado.cz

"Už v minulosti se ukázalo, že přímluva svaté Pavlíny pomohla nejen Olomoučanům před zhoubnou nemocí. Chceme se k ní obracet i nyní a prosit, aby Bůh na její přímluvu dal zdraví nemocným, aby zastavil šíření epidemie koronaviru, dal svou pomoc a útěchu všem, na které tato situace a související bezpečnostní opatření těžce doléhají, a také aby posiloval všechny, kdo v této krizi pečují o nemocné i potřebné," uvedl olomoucký pomocný biskup Josef Nuzík.

Kde lze vidět ostatky?

Ostatky sv. Pavlíny ve zdobeném relikviáři jsou od úterý vystaveny na stupních hlavního oltáře v katedrále a lze je dobře vidět od mříže oddělující presbytář od zbytku chrámové lodi. Katedrála je volně přístupná každý den od 7:00 do 19:00. Samozřejmostí přitom je, že návštěvníci dodrží všechna aktuální bezpečnostní opatření: zachovají odstup od ostatních lidí minimálně dva metry, nebudou se zdržovat ve skupinách větších než dvě osoby (s výjimkou rodinných příslušníků) a nezapomenou ani na roušku přes nos a ústa.

Historie

Ke sv. Pavlíně, mučednici z doby Diokleciánova pronásledování křesťanů, se obyvatelé Olomouce modlí už od roku 1623 jako k ochránkyni před morem. "Zachránila je ovšem i před dopadem válečných operací ve Slezsku roku 1633 nebo před dalšími vlnami moru v letech 1633 a 1634," uvedl P. Miroslav Herold z olomoucké jezuitské komunity. Právě v jezuitském kostele Panny Marie Sněžné na dnešním nám. Republiky byly ostatky světice nejprve uchovávány. Jezuité podle P. Herolda sčítali věřící, kteří ke cti sv. Pavlíny pili víno nebo vodu z lampičky, přivezené do Olomouce od hrobu světice v Římě. "Jen od roku 1678 do roku 1771 se z ní napilo více než 194 tisíc osob, přes deset tisíc jich nahlásilo uzdravení a 99 případů známe i s podrobnostmi," dodal.

Ostatky římské mučednice, popravené i s rodiči za to, že se všichni nechali pokřtít, přinesl do Olomouce jezuita P. Mikuláš Lancicius roku 1623 – v době, kdy ve městě zuřil strašlivý mor, který si mezi obyvatelstvem vyžádal přes sedm tisíc obětí. Městská rada uspořádala v říjnu toho roku prosebný průvod s ostatky sv. Pavlíny z jezuitské koleje do kostela sv. Mořice v naději, že světice vyslyší modlitby lidu a vyprosí zažehnání nelítostné epidemie. A z vděčnosti, že se tak stalo, pak rada o dva týdny později vyhlásila sv. Pavlínu patronkou města.

Znovu se Olomoučané ke sv. Pavlíně obraceli ještě v letech 1626, 1633, 1634, 1637, 1675 a 1715. Největší průvod s jejími ostatky se konal právě v roce 1715, za zuřícího moru, na který ještě dnes upomínají dva sloupy – Nejsvětější Trojice na Horním náměstí a morový sloup Panny Marie na Dolním náměstí. Uctít ostatky sv. Pavlíny ovšem mohou lidé i v současnosti, každý rok počátkem června – při slavnostech města Olomouce, kdy se tyto relikvie na počest Pavlínina svátku vezou ve slavnostním průvodu ulicemi města.