Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 15.5 °C

Kapela Moonpark vydala singl a zve na křest debutového alba

Kultura

21.3.2024

roc

Blinding Fire – tak zní název singlu, který před pár dny zveřejnila olomoucká rocková kapela Moonpark jako ochutnávku chystaného alba Good Spirit. To nabídne dvanáct autorských skladeb a spatří světlo světa na Zelený čtvrtek 28. března v Bounty Rock Cafe.

Moonpark je olomoucká kapela, která vznikla v roce 2020 a hraje klasický melodický rock. Jejich tvorba zahrnuje anglicky zpívané songy, jaké v České republice jen tak neuslyšíte. Michal Koláček (zpěv), Jiří Doležel (kytara), Petr Kolář (baskytara) a Ivo Zvejška (bicí) měli příležitost dvakrát zazářit jako předkapela Leona, bratra slavného Jimiho Hendrixe, a zahrát si v anglickém Bedfordu. Poté, co několikrát naplnili olomoucký klub Bounty Rock Cafe, se v roce 2023 pustili do nahrávání debutového alba pod vedením amerického producenta Dereka Saxenmeyera. A podle všeho to byla skvělá volba. „Při nahrávání desky je strašně důležité, s kým ji točíte. Ten člověk vám musí sednout, musíte se dokázat naprosto uvolnit a zahrát nebo zazpívat svůj part tak, aby zněl co nejlépe a byl plný emocí, a musíte být schopni uvažovat co nejvíce tvůrčím způsobem. Derek mezi nás od první minuty zapadl tak, že jsme ani nepoznali, že tam je,“ říká Jiří Doležel. Přípravy, skládání hudby a psaní textů trvalo téměř dva roky. Ve Faust Records v Praze pak celá kapela strávila devět dní.

Jako ochutnávku chystaného alba vypustila kapela singl Blinding Fire. Klip točil renomovaný režisér Radim Věžník a hlavní roli si v něm zahrál zpěvák Michal Koláček. Během několika málo hodin od zveřejnění nasbíral tisíce zhlédnutí a pozitivní ohlasy. „Moc si toho vážíme, je to skvělá zpětná vazba, která člověka před křtem alba potěší,“ říká Jiří Doležel.

Křest desky Good Spirit se uskuteční ve čtvrtek 28. března ve 20:00 v Bounty Rock Cafe. Celý večer odstartuje česko-bosenská kapela No Barriers, která se pohybuje mezi žánry rocku, popu, blues, alternativy i jazzu.

Vstupenky na akci pořídíte za 199 Kč. Více zde →

Atmosféra, co se těžko popisuje slovy

"Deska se točila ve výborné atmosféře a nálada ve studiu i mimo něj byla celou dobu parádní. Každý jsme hráli na maximum, přitom nenuceně a s pozitivní energií," říká o natáčení Petr Kolář. Právě neuvěřitelná energie během natáčení je tím, na co muzikanti velmi rádi vzpomínají. „Energie, která nás poháněla, se nedá popsat. Atmosféra byla elektrizující, těch devět dní nikdy nevymažeme z hlavy,“ shodují se. Derek Saxenmeyer, jako rodilý mluvčí, byl také neocenitelnou pomocí při nahrávání zpěvů a výrazně přispěl k pohodové atmosféře ve studiu. „Byla to radost, pro všechny. Pro mě osobně bylo natáčení velkým skokem do neznáma. Měl jsem v hlavě myšlenky, zda vše zahraju dobře, jestli něco neudělat jinak a podobně, ale po setkání s Derekem jsem pochopil, že na výsledku se nejvíc projeví, když vše zahraju právě s onou radostí a lehkostí,“ uvádí Ivo Zvejška.
Po intenzivním nahrávání přišlo na řadu kolečko dalších dotoček. Samotná nahrávka tak vznikala téměř rok, aby byla zvukově maximálně vyprecizovaná. Po procesu společného ladění finálního mixu putovala do vyhlášeného londýnského studia Fluid Mastering, které má za sebou taková jména, jako jsou Jethro Tull, Deep Purple, Judas Priest nebo třeba Mötorhead. O mastering se postaral přímo majitel studia Tim Debney. Booklet navrhla Anita Vacková.

Křest alba Good Spirit proběhne 28. března v Bounty Rock Cafe

„Tato deska představuje kus života každého z nás. Není to jen kupa skvělé muziky, ale všeho a všech, co ji obklopují,“ popisuje Petr Kolář. A onu pověstnou chemii, která mezi muzikanty panuje, se snažili do alba beze zbytku otisknout. I proto je pro ně jejich prvotina srdeční záležitostí. „Každá skladba je jedinečná. A ať se naše další tvorba bude ubírat jakýmkoliv směrem, pro album Good Spirit budu mít vždy slabost nejen pro jeho hudební stránku, ale především pro to všechno, co jej utvářelo,“ tvrdí Michal Koláček.

„Přijďte si s námi užít rockový večer do Bounty. Moc se na vás těšíme. Bude to jízda,“ láká závěrem Jiří Doležel.