Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kamínky, výstřihy, dlouhé rukávy i křehká nevinnost. Inspirujte se trendy ve svatebních šatech

Tipy a názory

19.2.2020

Zuzana Doleželová

Romantická víla, svůdná kráska nebo blyštivá královna. I tak můžete vypadat během vašeho vysněného dne D. Na výběru svatebních šatů záleží každé ženě. Předpokládáme, že si je oblečeme pouze jednou v životě, a tak toužíme po tom, aby nám to v nich opravdu hodně slušelo. Tenhle den si pamatujeme navždy, i zvolené šaty by tak měly být nezapomenutelné...

I když se většinou svatby konají až v letních měsících, nenechte se zmást - s přípravami je třeba začít dostatečně dopředu. Pokud už se vám na ruce leskne prstýnek a máte datum i místo svatby, je čas poohlédnout se po těch pravých svatebních šatech, v nichž hodláte strávit jeden z nejhezčích dnů. Právě teď mají svatební salony pořád ještě velký výběr a je tak velká pravděpodobnost, že najdete ty, které jste si vysnily. A pokud uvažujete, že si necháte šaty ušít na míru, pak máte prostor pro výběr látek, konzultaci s návrhářem či švadlenou a sérii zkoušek, bez nichž se celý proces neobejde.

A jaké šaty zvolit? Mezi nevěstami stále vede bílá, v popředí zájmu stojí boho styl a romantické krajky, ale objevuje se i pár dalších trendů, a to jak pro odvážnější nevěsty, tak i pro ty konzervativnější. Ať už si vyberete jakékoliv šaty, především se v nich však musíte cítit skvěle. Protože den D vás přece čeká jen jednou za život (alespoň se to tak říká)!

Kamínky a třpytky
I plesová sezona se odehrává v třpytivém duchu, kdy vládnou nejen flitry, ale také kamínky, jež v umělém osvětlení září do dáli. A tento trend se již naplno usadil i v kolekcích svatebních šatů. Kdy jindy si užít trochu toho lesku, než v tak důležitý moment, kdy si každá žena chce připadat jako královna! Ale pozor, při výběru šatů byste neměly zapomínat na to, že všeho moc škodí. Jemné krajky a hedvábí by se pod aplikacemi štrasu, kamínků či třpytek neměly ztrácet.

Odhalená ramena
Jedním ze svatebních trendů jsou také odhalená ramena. Pokud patříte mezi štíhlejší ženy, tento styl vám bude velmi lichotit. Šaty bez ramínek nebo se spadlými rukávy působí velmi něžně a zároveň žensky. Takové šaty bývají jinak jednoduché, skvěle je doplňuje jak hluboký, tak střídmý výstřih, dobře vypadají se splývavou, minimalistickou sukní, ale také s klasickým princeznovským střihem.

Caxa

Váš Den

Váš Den

Caxa

Velké výstřihy pro odvážné
Ani odvážný výstřih není v trendech svatebních šatů žádnou novinkou, přesto stál až dosud spíše na okraji zájmu budoucích nevěst. Jenže pokud je výstřih vhodně zvolený, nepůsobí vůbec vulgárně a prvoplánově a už vůbec nehrozí, že by z něj vykouklo něco, co má zůstat skryto. Pokud si troufnete, může končit i těsně nad pupíkem. Jestli jsou šaty kvalitně navrženy a ušity, nic se nebude krabatit a šaty budou sedět přesně tak, jak mají. Když sáhnete po krajkovém modelu, je pravděpodobné, že výstřih bude zakryt tělovou síťkou. Takové šaty jsou už samy o sobě dost zdobné a výstřih je tím hlavním, co má upoutat pozornost - tady není třeba ani bohatého zdobení, ani příliš velkoryse střižené sukně. Naopak jednoduché šaty s výstřihem si přímo říkají o nějaký doplněk v podobě pár kamínků a ani bohatší sukně není v tomto případě na škodu. 

Dlouhé zdobné rukávy
Pokud nemáte svatbu v létě, nebo si jen přejete zakrýt povislejší paže, není od věci sáhnout po svatební róbě s dlouhými rukávy. Jednak vás takové šaty zahřejí, jednak vypadají fakt dobře. Hitem jsou transparentní rukávy, rukávy zdobené kanýry, krajkové rukávy a v poslední době tolik oblíbené balonové rukávy. Pokud po takových šatech toužíte, určitě vybírejte takové, které budou kopírovat vaši siluetu. Princeznovské rukávy totiž mohou v kombinaci s širším střihem šatů působit příliš "mohutně". 

Mašle a ozdoby
Velkým dekorativním prvkem v nejnovějších kolekcích jsou také velké mašle, které zdobí šaty zezadu, zepředu, ale velmi výrazně působí například i na rameni. I tady platí, že jsou natolik dominantním prvkem, že není třeba zdobení, řasení, výstřihy či naopak velké rozparky na sukni. Záleží na každém, zda tento trend považuje za sexy, či nikoliv. Mezi budoucími nevěstami však určitě najde své obdivovatelky.

Caxa

Caxa

L'Amour

Caxa

Jak vybrat ty pravé šaty?

- Svatební šaty vždy vybírejte s ohledem na vaši postavu. Je důležité, abychom v náš velký den vypadaly dobře a aby nám to slušelo, proto si v salonu nechme poradit. Asistentky jsou zkušené a měly by nabídnout přesně takové šaty, které jsou vhodné pro daný typ postavy. Že nevážíte 50 kilo? To přece vůbec nevadí! I vy můžete být ve svatebních šatech neodolatelná...

- Přizpůsobte volbu šatů celkovému ladění svatby. Pokud se chystáte na romantický obřad na louce, kde pak bude probíhat i hostina a party pro přátele, určitě nevolte klasické princeznovské šaty, ale spíše sáhněte po romantických krajkách či boho modelech.


- V šatech se musíte cítit nejen žensky, ale také pohodlně. V půjčovně se proto zkuste projít, sednout si, zvednout ruce, ohnout se... Možná vám to přijde jako banalita, ale vzhledem k tomu, že ve svatebních šatech strávíte celý den, je nezbytné, aby byly nejen sexy, ale aby byly pohodlné.


- Na zkoušku šatů si vezměte rodinu či kamarádky. Čím víc lidí vás v šatech uvidí, tím lépe. Vaši nejbližší vás totiž znají ze všech nejlépe a dokážou vám dobře poradit.


- Jestli se v šatech hned po pár vteřinách necítíte dobře, přesto vám dle okolí padnou, neberte je. Nemusíte si zamluvit šaty hned v prvním salonu, nechte si dost času na průzkum několika půjčoven a sáhněte až po těch, v nichž budete cítit, že jsou to "ony".


- Předem si ujasněte, jakou částku chcete za šaty utratit. I v půjčovnách se dají pořídit modely za pár tisíc, ale také ty, u nichž si budete muset výrazně připlatit. K výběru šatů proto přistupujte s vědomím sumy, kterou jste si určily.


- Pokud si hodláte nechat ušít šaty na míru, připravte si vyšší částku. Ale zase na druhou stranu budete mít naprosto originální šaty, které neoblékl nikdo před vámi. A budou ušity přesně podle vašeho typu postavy...


Naše doporučení:
Přemýšlíte, kam zajít vybrat šaty? V Olomouci je celá řada salonů. Zajít můžete i do agentury Váš Den v Litovli, nebo třeba do salonu CAXA. Upozorňujeme, že do všech salonů a půjčoven je lepší se nejprve objednat, protože pouze tak budete mít jistotu, že se asistentky mohou věnovat jen a jen vám.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv šaty, užijte si váš velký den se vším všudy. Nenechte se strhnout stresem, který ke svatbám patří. Péčí o hosty pověřte někoho jiného, věnujte se jen a jen sami sobě. Ten den totiž neskutečně rychle uteče. Tak ať máte na co vzpomínat... :)