Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam s dětmi v květnu? Vydejte se mezi vojáky, na adrenalinovou Koloběžkiádu, šmoulí show či závody na chůdách

Tipy a názory

25.4.2018

Autor: Barbora Sísová

Květen začíná jako každý rok velmi optimisticky. Je totiž úplně jedno, na který den vyjde prvního, volno si užijeme vždycky, a navíc si den předtím můžeme vychutnat s dětmi pálení čarodějnic a třeba i trochu ponocovat. Do školky ani školy se totiž vstávat nemusí. Hned první májový den můžete společně vyrazit na akci Bílý kámen, Ekojarmark na Horním náměstí nebo Májovou slavnost na Korunní pevnůstce. A akcemi se to bude hemžit i další květnové dny. Pro děti je připraveno hned několik cyklozávodů, ve kterých mohou poměřit síly se svými vrstevníky – na odrážedlech, kolech i koloběžkách. Tradiční Koloběžkiáda vypukne druhý sváteční den 8. května v prostorech AirBaru. A radost uděláme i rodičům a dětem bydlícím na sídlišti Nové Sady, v rámci projektu Sídliště dětem připravil Dům dětí a mládeže na každý týden zajímavou akci, která se uskuteční na Rožnavské ulici, a rozhodně se máte na co těšit. A ani letos nebudou chybět tradiční květnové akce pro celou rodinu, jako je například Noc kostelů nebo Olomoucká muzejní noc. A pro rodiče nejmenších dětí máme důležité upozornění, rozhodně by neměli zapomenout na zápisy do školek, které je čekají hned první květnový týden.

Tradiční Koloběžkiáda, kterou pořádá Dobré místo pro život, proběhne druhý sváteční den - 8. května na neředínském letišti Tradiční Koloběžkiáda, kterou pořádá Dobré místo pro život, proběhne druhý sváteční den - 8. května na neředínském letišti Foto: Dobré místo pro život

Dětská divadelní představení

Neděle 6. května (16:00)  / Honza a drak / Divadlo na Šantovce
Sobota 12. května (12:00) / Dětská Flora / Konvikt
Neděle 13. května (16:00) / Šmoulení / Divadlo na Šantovce
Neděle 20. května (16:00) / Pohádka z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky / Divadlo na Šantovce
Sobota 26. května (13:00, 14:30) / Strašidlo Cantervillské / Centrum pohybu
Neděle 27. května (16:00) / O Pračlovíčkovi / Divadlo na Šantovce
Neděle 27. května (10:00, 14:00) / O kocouru Mikešovi / Moravské divadlo

Akce (nejen) pro děti

Do 6. května / Cirkus Berousek / u Šantovky
Úterý 1. května (10:00–18:00)  / Májová slavnost / Korunní pevnůstka
Úterý 1. května (9:00–18:00)  / Ekojarmark / Horní náměstí
Úterý 1. května / Bílý kámen / Vojenský újezd Libavá
Čtvrtek 3. května (15:00–18:00) / Cyklozávody / DDM Rožňavská 21
Sobota 5. května (10:00–17:00) / Zahrajem si na vojáky / Korunní pevnůstka
Sobota 5. května (9:00–17:00) / Barvám neutečeš / Smetanovy sady
Sobota 5 .–neděle 6. května a úterý 8. května / Útěk z řádu / Hrad Sovinec
Úterý 8. května (9:00–13:00) / Koloběžkiáda / Air Bar
Čtvrtek 10. května (15:00–18:00) / Výstava domácích mazlíčků / DDM Rožňavská 21
Sobota 12. května (9:30–22:00) / Veggie Fest / Korunní pevnůstka
Sobota 12.–neděle 13. května / Pocta veteránům / Hrad Sovinec
Čtvrtek 17. května (15:00–18:00) / Závody na chůdách / DDM Rožňavská 21
Pátek 18. května / Olomoucká muzejní noc / olomoucká muzea
Sobota 19. května / Dětský casting Sluníčko roku / Galerie Šantovka
Sobota 19. května (od 13:00) / Olomoucký Den dětí / Rudolfova alej 
Sobota 19.–neděle 20. května / Slavnosti pánů ze Sovince / Hrad Sovinec
Neděle 20. května (17:30) / Kuchařská dílnička / Lobster Family restaurant
Neděle 20. května (14:30–17:30) / Závody kol, koloběžek a odrážedel /  zámecký park Velká Bystřice
Čtvrtek 24. května (15:00–18:00) / Závěr Sídliště dětem / DDM Rožňavská 21
Pátek 25. května (15:30–17:00) / Koumej, koumej, koumáku / DDM Jánského
Pátek 25. května / Noc kostelů / olomoucké kostely
Sobota 26.–neděle 27. května / Kolotoč prima pohádek / Hrad Sovinec
Sobota 26. května (od 14:00) / Pohádková stezka nejen pro děti / cyklostezka Hlušovice-Bohuňovice
Neděle 27. května (14:00–18:00) / Parkour Jam Olomouc / DDM tř. 17. listopadu 47
Neděle 27. května (11:00–18:00) / Dětský den s Majdou z Kouzelné školky / OC Olympia

Pro rodiče

Čtvrtek 3. května (17:00) / Výchova bez poražených podle Thomase Gordona / RC Olivy
Středa 2. května-pátek 4. května / Zápisy do mateřských škol / Mateřské školy Olomouc
Sobota 26. května (8:30–11:30) / Dětský minibazar / SŠP Rooseveltova


První květnový týden (1.–6. května)

Už první májový den se hemží hned několika akcemi pro celou rodinu. Pokud chcete opustit velkoměsto a užít si volný den v přírodě, pak můžete vyzkoušet každoroční akci Bílý kámen, v rámci které se turistům a cyklistům částečně otvírá vojenský újezd Libavá a dostat se na místa, kam se běžně nedostanete. Ale nebojte, pokud se vám nechce opouštět město, žít to bude také v Olomouci. Na Korunní pevnůstce si můžete vychutnat Májovou slavnost, která potěší jak dospělé, tak děti. Po celý den se můžete těšit na vystoupení sokolníků, líbání pod rozkvetlou slavobránou, tombolu, atrakce, bohaté občerstvení i zábavný kulturní program, v rámci kterého vystoupí například Kapela dětského domova, Zpívánky strýčka Líčka nebo Olga Lounová. Symbolické vstupné na akci je 20 korun. Na Horním náměstí si můžete užít tradiční Ekojarmark, který začíná už v 9 hodin ráno. Kromě neobvyklých stánků vás čeká také vystoupení několika kapel přímo na náměstí nebo divadelní představení na nádvoří radnice. A na své si přijdou i nejmenší návštěvníci. Pro ty je připraveno několik desítek her a soutěží.  
Po dlouhé zimě to vypadá, že jaro je konečně tady a k pěknému počasí neodmyslitelně patří kola, odrážedla, tříkolky, čtyřkolky, koloběžky – zkrátka cokoliv, na čem se malé děti dokážou samy přemisťovat. Ve čtvrtek 3. května se mohou vaše sportovně nadané ratolesti zúčastnit Cyklozávodů, které odstartují v 16:00 u DDM na Rožňavské 21. (Od 15 hodin probíhá registrace a rozjezdy závodníků).  Bližší informace o akci: Jarmila Břečková (731 444 446, roznavska@ddmolomouc.cz).
V sobotu si přijdou na své především tatínci. Korunní pevnůstku obsadí vojáci, kteří zde prostřednictví armádní techniky připraví zábavu pro malé i velké. Ti si budou moct vyzkoušet střelbu ze vzduchových, airsoftových a laserových zbraní, minohledačku, rozborku a sborku útočné pušky, naučí se základy zdravovědy a topografie a pokusí se bezpečně projít minovým polem. Pro děti budou nachystány další úkoly s branným obsahem, za jejichž splnění budou odměněny drobnými dárky. A pro tatínky výtečný armádní guláš. 
V neděli je pro vaše děti připravena tradiční pohádka v Divadle na Šantovce. Tentokrát se mohou těšit na klasiku s marionetami – Honza a drak, se kterou vystoupí Dřevěné divadlo. Pohádka je vhodná pro děti od 4 let a za vstupné zaplatíte 100 korun.  

První květnový týden je důležitý také pro rodiče všech dětí, kteří by rádi své dítko umístili od nového školního roku do školky. Od středy do pátku budou totiž probíhat na olomouckých mateřských školách zápisy. Přehled termínů jednotlivých školek naleznete zde.

Druhý květnový týden (7. –13. května)

Druhý sváteční den – v úterý 8. května – se můžete těšit na tradiční Koloběžkiádu, která proběhne letos už pošesté, tentokrát v prostoru Airbaru na neředínském letišti. Zazávodit na svých strojích si mohou všechny věkové kategorie, a to od narození až do sta let. Startovné za závodníka je 50 korun a jeho zaplacením uděláte zároveň dobrou věc, výtěžek z akce totiž poputuje na sluchově postižené.
Ve čtvrtek si přijdou na své všichni milovníci zvířátek. Děti si přivedou nebo přinesou své domácí mazlíčky, které představí ostatním, seznámí je s jejich chováním, zvyklostmi a stravováním. Porotu budou tvořit děti, které mazlíčka nepřivedou. Registrace probíhá od 15 hodin, v 16 hodin začne přehlídka mazlíčků. Bližší informace: Jarmila Břečková (731 444 446, roznavska@ddmolomouc.cz).
V sobotu můžete se svými dětmi vyrazit do areálu Korunní pevnůstky, kde se uskuteční festival vegetariánského jídla Veggie Fest, kde můžete ochutnat nejrůznější veganské delikatesy. Pro děti tu bude připraven dětský koutek s vlastním programem, kde budete moct své děti s klidným svědomím zanechat pod dozorem dobrovolnic. Kromě toho pro ně bude připraven i speciální program – spolek Prales dětem, který bude mít na festivalu svůj stánek, připraví speciálně pro vaše děti během dne 3 interaktivní přednášky (začátky: 11:00, 13:00, 15:00) o vztahu ke zvířatům v zajetí a na svobodě. 
Ve 12:00 bude v šapitó v Konviktu připraven divadelní program pro nejmenší. V rámci Dětské Flory se mohou těšit  na pohádku Pan Josef (pro děti od 7 let), Pinocchia (od 3 let) nebo tvůrčí dílničku.
A ani tento týden nebude chybět nedělní odpoledne pro děti v Šantovce. Do Divadla na Šantovce přijede Taťka Šmoula, Šmoulinka i Nešika. Můžete se těšit na interaktivní show, která bude bavit nejen děti, ale i rodiče. Nebudou chybět oblíbené šmoulí hity, melodické písničky, kouzla pravá i popletená, balonky, bublinky a pochopitelně kupa legrace. Vhodné pro děti od 3 let.

Vaše děti určitě zaujme Májová slavnost, která se uskuteční 1. května na Korunní pevnůstce. Těšit se mohou na vystoupení sokolníků i nejrůznější atrakce. Vaše děti určitě zaujme Májová slavnost, která se uskuteční 1. května na Korunní pevnůstce. Těšit se mohou na vystoupení sokolníků i nejrůznější atrakce. Foto: Organizátor akce
Křemílek a Vochomůrka - to je večerníčková klasika, na které vyrostly generace dětí. Ty vaše si mohou vychutnat příběhy z mechové chaloupky v Divadle na Šantovce 20. května od 16:00. Křemílek a Vochomůrka - to je večerníčková klasika, na které vyrostly generace dětí. Ty vaše si mohou vychutnat příběhy z mechové chaloupky v Divadle na Šantovce 20. května od 16:00. Foto: Divadlo na Šantovce
Vydejte se se svými dětmi do kouzelné šmoulí říše. Interaktivní show, která proběhne 13. května v Divadle na Šantovce, nabídne oblíbené šmoulí hity, melodické písničky, balonky, bublinky i kouzla. Vydejte se se svými dětmi do kouzelné šmoulí říše. Interaktivní show, která proběhne 13. května v Divadle na Šantovce, nabídne oblíbené šmoulí hity, melodické písničky, balonky, bublinky i kouzla. Foto: Divadlo na Šantovce
Další z cyklistických závodů proběhne 20. května v zámeckém parku ve Velké Bystřici. Zazávodit si mohou jak ti nejmenší na svých plastových odrážedlech, tak čtrnáctiletí na koloběžkách. Závod začíná ve 14:30. Další z cyklistických závodů proběhne 20. května v zámeckém parku ve Velké Bystřici. Zazávodit si mohou jak ti nejmenší na svých plastových odrážedlech, tak čtrnáctiletí na koloběžkách. Závod začíná ve 14:30. Foto: Organizáto akce

Třetí květnový týden (14.–20. května)

Ve čtvrtek 17. května je pro vaše děti připraveno poněkud nezvyklé závodění, odvážní školáci se mohou utkat v závodech na chůdách, které pořádá Dům dětí a mládeže na své pobočce Rožňavská. Účastnit se mohou i mladší děti, místo chůd však vyfasují dřívka nebo plastové kužele. Bližší informace: Jarmila Břečková (731 444 446, roznavska@ddmolomouc.cz). A závodit se bude také v neděli, tentokrát v zámeckém parku ve Velké Bystřici, kde vás opět čekají oblíbené závody kol, koloběžek a odrážedel. Registrace závodníků začne v 14:30, kde budou děti rozděleny do devíti kategorií podle věku a typu vozidla. Nejdříve na trať vyrazí plastová odrážedla s těmi nejmenšími závodníky, závody naopak uzavřou nejstarší závodníci v kategorii 13 až 14 let na koloběžkách. Opět budete mít možnost si půjčit koloběžky tentokrát od olomouckého Centra pohybu. Nezapomeňte však doma helmu!  Občerstvení pro závodníky i jejich rodiče bude zajištěno.
V pátek můžete společně se svými staršími dětmi vyrazit na olomouckou muzejní noc, která odstartuje v 18:00 a potrvá až do půlnoci. Veřejnosti tak budou zpřístupněny sbírky významných muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Je to jedinečná příležitost projít si výstavy v neopakovatelné atmosféře páteční noci. Připraven bude i bohatý doprovodný program. Za zmínku stojí například ten na Přírodovědecké fakultě. Letos mezi 18:00 a 22:30 mohou dospělí i děti zavítat do matematické kavárny, kde si budou moci zahrát deskové hry či zvítězit nad kvízy a hlavolamy. V chemické laboratoři pak mohou nahlédnout do tajů chemie. „Děti si budou moci z dostupných ingrediencí vyrobit sliz dle vlastních nápadů, zasoutěžit si v soutěži Bonbón za prvek, kde si musí poradit s prvky periodické soustavy, a na programu bude i zvuková a ohňová show," říká Denisa Vlčková z katedry analytické chemie. Otevřeno bude i oblíbené Muzeum Českých drah. 
Pokud máte doma talentovanou holčičku ve věku 6 až 10 let, pak můžete zkusit štěstí v castingu Sluníčko roku, který proběhne v sobotu od 13:00 v Galerii Šantovka. Hledají se malé dívky, které nejen dobře vypadají, ale porotu okouzlí také svým talentem.
v sobotu můžete vyrazit také na první dětský den, který proběhne od 13:00 v Rudolfově aleji. Děti se mohou těšit na ukázky řemesel, které si mohou samy vyzkoušet, na nejrůznější soutěže či hudební vystoupení.  
Neděle 20. května je v Divadle na Šantovce opět věnována dětem. Tentokrát je pro naše nejmenší připravena klasická pohádka, kterou znají z televizních obrazovek velmi dobře i jejich rodiče - Pohádka z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky. Od  17:30 se potom malí kuchtíci mohou těšit na Kuchařskou dílničku, která proběhne v restauraci Lobster.

Čtvrtý květnový týden (21. –27. května)

Tento týden se můžete těšit hned na několik akcí, které připravil Dům dětí a mládeže. Ve čtvrtek 24. května vás čeká poslední akce na sídlišti Nové Sady, která bude plná atrakcí pro účastníky všech předchozích závodů i nově příchozí. Děti si na atrakcích doplňují razítka na kartičky a za kartičky plné razítek si pak vybírají zajímavé odměny. Bližší informace: Jarmila Břečková (731 444 446, roznavska@ddmolomouc.cz). V pátek od 15:30 proběhne tradiční koumácké odpoledne - Koumej, koumej, koumáku, které se uskuteční tentokrát na zahradě DDM Jánského. Je určeno rodičům i dětem a připraveny budou jednoduché pokusy, ale i velká kouzla. Akci doplní i zábavná koumácká stezka, hádanky a zahradní hry. Součástí bude i malá dílnička kroužku Animáček. Akce je vhodná pro děti od 5 let. Bližší informace: Eva Havlická (731 444 439, janskeho@ddmolomouc.cz). Neděle pak bude patřit všem odvážlivcům od 10 do 30 let, kteří se věnují disciplíně Parkour a nebo by si ji rádi vyzkoušeli. Setkání nabízí výměnu zkušeností, obohacení o nové prvky v tréninku a navázání kontaktů pro případnou další spolupráci. Pod dohledem zkušených instruktorů se účastníci naučí nové prvky. Akce je vhodná i pro začátečníky a veřejnost. K dispozici bude hřiště na biketrial a workout. V případě špatného počasí se bude trénovat v tělocvičně DDM na třídě 17. listopadu. Bližší informace: Aleš Pátek (601 528 325, turistika@ddmolomouc.cz).
V pátek večer můžete podniknout pouť po olomouckých kostelech. Na řadě míst je připraven bohatý program, který je zaměřený také na děti.  
Závěr týdne je jako vždy věnován pohádkovým nedělím. V Moravském divadle je připravena pohádka O kocouru Mikešovi, v Divadle na Šantovce pak klasika z Divadla Tramtarie - O pračlovíčkovi.

Víte o nějakých zajímavých akcích pro děti, které se uskuteční v květnu či červnu? Pak se nám ozvěte na mail: akce@olomouc.cz. Náš přehled budeme v průběhu měsíce neustále aktualizovat tak, aby vám žádná zajímavá akce neunikla.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová