Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 11.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam s dětmi o letních prázdninách: na Míšu Růžičkovou, odpoledne s večerníčkem, žonglérskou show i na pohádky pod širým nebem

Tipy a názory

26.6.2019

Autor: Barbora Sísová

Už je to tady. Dva měsíce zaslouženého volna, kdy děti neuvidí učebnice, tabuli ani paní učitelky… Zkrátka letní prázdniny. Přestože se většina dětí těší hlavně na společnou dovolenou, prázdniny u babičky nebo na tábor, určitě nastanou i dny, kdy zůstanou takzvaně trčet doma. Proto jsme pro vás i na léto připravili náš pravidelný přehled těch nejzajímavějších akcí pro děti, které se v červenci a srpnu uskuteční v Olomouci a okolí.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Kam v červenci

Pátek 5. – sobota 6. července / Kostýmované prohlídky zámku / Zámek Čechy pod Kosířem

Neděle 14. července  (14:00) / Odpoledne s Večerníčkem / Zámek Náměšť na Hané

Čtvrtek 18. července (16:00) / Cirkus Lavitare, žonglování u Terezské brány / Terezská brána

Neděle 21. července (15:00) / Zpíváme a tančíme s Míšou Růžičkovou / Hrad Šternberk

Hned první týden čeká zasloužené volno také nás rodiče, bohužel tentokrát se dočkáme pouze jednoho volného dne, a to pátku. Na prodloužený víkend tak můžete vyrazit na řadu zámků, které si pro rodiny s dětmi připravily speciální prázdninový program. Na zámku v Čechách pod Kosířem se můžete těšit například na kostýmované prohlídky a pohádkový víkend je připravený i na zámku Plumlov.

Druhý červencový víkend vás čeká odpoledne s večerníčkem v zámku Náměšť na Hané. Soutěžní odpoledne pro děti odstartuje ve 14:00 v zámecké zahradě a těšit se můžete na velkou spoustu pohádkových postaviček, které znáte z večerníčků.    

Ve čtvrtek 18. července můžete i s dětmi vyrazit na vystoupení Cirkusu Lavitare, který se představí u Terezské brány v rámci Olomouckého kulturního léta. Začátek akce je v 16:00 a těšit se můžete na žonglérské vystoupení Jana Hlavsy. Setkáte se se spoustou humoru, ukázkami mnoha žonglérských disciplín, nebezpečným žonglováním s noži i pochodněmi a balancováním předmětů šokujících velikostí na performerově obličeji. Vystoupení je interaktivní a diváci jsou zapojováni dle situace. Akčnost vystoupení oslovuje dětské publikum, zatímco humor směřuje spíše k dospělejším a pozorným posluchačům a divákům. Vstupné na akci je dobrovolné. V neděli hrad Šternberk přivítá stálici dětské písničkové scény Míšu Růžičkovou. Brány hradního parku se otevřou v 15:00 a vstupné na akci je 130 korun pro děti i dospělé (děti do 2 let věku mají vstup zdarma). Vlastní vystoupení Míši Růžičkové začne v 16:00 a potrvá asi 60 minut.

Kam v srpnu

Neděle 11. srpna (16:00) / O popleteném kouzelníkovi / Parkán Uměleckého centra Univerzity Palackého (Konvikt)

Pondělí 12. srpna (16:00) / O pračlovíčkovi / Parkán Uměleckého centra Univerzity Palackého (Konvikt)

Čtvrtek 15. srpna (16:00) / Terezka a kouzelné autíčko / U Terezské brány

Sobota 17. srpna / Pohádkový les / Kemp Žralok Plumlov

Sobota 24. srpna (10:00–15:00) / Den rekordů / Zoologická zahrada 

Čtvrtek 29. srpna (16:00) / Hugo z hor / Korunní pevnůstka

Pátek 30. srpna (17:00–22:00) / Mezinárodní noc pro netopýry / Zoologická zahrada Olomouc 

Sobota 31. srpna / Z pohádky do pohádky / Zámek Náměšť na Hané

V rámci Olomouckého shakespearovského léta, které v srpnu pořádá Divadlo Tramtarie, můžete vyrazit hned na dvě pohádky pod širým nebem. V neděli je pro všechny děti a jejich rodiče připravena pohádka O popleteném kouzelníkovi jménem Fanda, který byl tím nejhorším kouzelníkem na světě. No ano, slyšíte dobře! Tedy ne, že by neuměl vůbec kouzlit, to zase ne, jenom jaksi vždycky vykouzlil něco úplně jiného, než měl původně v úmyslu. A přesně tomuhle Fandovi se jednoho dne stalo, že chtěl vykouzlit mouku, ale omylem vykouzlil holku! No jo, ale co s ní? Veselá pohádka pro děti od tří do devadesáti tří let o tom, že tam, kde je láska, se kouzlí mnohem líp! Pohádka Divadla Tramtarie vznikla ve spolupráci s úspěšným olomouckým iluzionistou Karlem Pomahačem. O den později můžete vyrazit na pohádku O pračlovíčkovi. Vaše děti se mohou těšit na veselé vyprávění o tom, jak pračlovíček postavil první domeček, jak musel objevit, k čemu je dobrý oheň, jak vyzrál nad tyranosaurem a jak zjistil, že ve dvou jde všechno líp. Nejoblíbenější pohádka Divadla Tramtarie je vhodná pro děti od tří let. Na obě pohádky je vstupné dobrovolné. V rámci Olomouckého kulturního léta vás ve čtvrtek 15. srpna čeká další pohádka z dílny Divadla Tramtarie. Od 16:00 si můžete přijít k Terezské bráně užít pohádku Terezka a kouzelné autíčko.

V sobotu 24. srpna to bude pořádně žít v zoo, kde bude probíhat Den rekordů. Děti i dospělí mohou absolvovat řadu her a dozvědět se spoustu zajímavých informací. Šikovní si odnesou domů vlastnoručně vyrobenou zvířecí hračku. Akce se koná na vyhlídce u plameňáků a v nejbližším okolí od 10:00 do 15:00.

A pořádně akční to bude poslední prázdninový týden, kdy se očekává, že se všechny děti budou vracet z dovolených a prázdnin a pomalu se začnou připravovat do školních lavic. Ve čtvrtek 29. srpna můžete vyrazit na Korunní pevnůstku na pohádku Hugo z hor. O den později v pátek bude v zoo probíhat Mezinárodní noc pro netopýry. Program o letounech pro malé i velké začne už v 17:00. Hravou formou si společně představíte jejich zvyky, vyzkoušíte, jak se odchytávají, měří i váží. Při společné procházce večerní zoologickou zahradou se setkáte s kaloni zlatými, které můžete znát právě ze zoologické zahrady, a možná i s volně žijícími netopýry. V sobotu se můžete těšit na již tradiční večerní prohlídky s pohádkovými bytostmi, které proběhnou v zámku Náměšť na Hané od 17:00. A v pondělí už hurá do školních lavic.