Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam s dětmi o prázdninách: užijte si projížďku parním vláčkem, největší rodinný festival nebo Letecký den

Tipy a názory

28.6.2018

Autor: Barbora Sísová

Už je to tady. Dva nejoblíbenější měsíce v roce – červenec a srpen jsou právě před námi. Dětem začínají prázdniny a mohou se těšit na řadu letních dobrodružství ať už u babičky u rybníka, na táboře, nebo dovolené s rodiči. A protože dva měsíce jsou skutečně dlouhá doba a asi jen málokterému dítěti se poštěstí strávit je celé mimo domov, rozhodli jsme se, že pro vás najdeme ty nejzajímavější dětské akce, které se během prázdnin konají v Olomouci a okolí. Těšit se můžete například na projížďky parními vláčky, dračí lodě na řece Moravě, největší dětský festival Pohádkoland nebo oblíbený Letecký den.  

Oblíbený Letecký den proběhne na olomouckém letišti i letos, tentokrát 25. srpna. Oblíbený Letecký den proběhne na olomouckém letišti i letos, tentokrát 25. srpna. Foto: Archiv pořadatele

Kam s dětmi v červenci

Sobota 7. a neděle 8. července / Bubofest / Hrad Sovinec 
Sobota 14. a neděle 15. července / Na příkaz císaře / Hrad Sovinec
Sobota 14. července (10:00–16:30)  / Vyjížďky parních vlaků po Olomouci / Muzeum ČD - Expozice historických vozidel Olomouc
Neděle 15. července / Odpoledne s Večerníčkem / Zámecká zahrada a nádvoří zámku - Zámek Náměšť na Hané
Sobota 21. července (9:00–19:00)  / Olomoucký drak / řeka Morava - U dětského domova Olomouc
Sobota 21. a neděle 22. července / Hradní bestie / Hrad Sovinec
Neděle 22. července (od 10:00)  / Pohádkoland / Amfiteátr Náměšť na Hané 
Čtvrtek 26. července (od 16:00) / Klaun Family Show (Olomoucké kulturní prázdniny) / U Terezské brány
Sobota 28. a neděle 29. července / Za čest krále / Hrad Sovinec

Štístko a Poupěnka vystoupí se svými hity na největším rodinném festivalu Pohádkoland, který se uskuteční 22. července v Náměšti na Hané. Štístko a Poupěnka vystoupí se svými hity na největším rodinném festivalu Pohádkoland, který se uskuteční 22. července v Náměšti na Hané. Foto: Archiv pořadatele
Oblíbené dračí lodě opět v Olomouci. Pro děti je navíc po celou sobotu 21. července připraven bohatý doprovodný program. Oblíbené dračí lodě opět v Olomouci. Pro děti je navíc po celou sobotu 21. července připraven bohatý doprovodný program. Foto: Archiv pořadatele

První červencový týden (2.–8. července)

Přestože první červencový víkend většina Čechů odjíždí na dovolenou (zvlášť když letos vychází svátky na čtvrtek a pátek), neznamená to, že byste se museli nutně doma nudit. Vyrazit můžete například na hrad Sovinec, kde se po oba víkendové dny uskuteční malý divadelně hudební festival Bubofest. Nádvoří hradu se promění v divadelní scénu, kde se vystřídá hned několik divadelních souborů a hudebníků z Česka i zahraničí. Kromě toho si lidé samozřejmě mohou prohlédnout hrad a projít si návštěvnickou trasu spolu s průvodcem.

Druhý červencový týden (9.–15. července)

O týden později proběhne na hradě Sovinec velkolepý rytířský turnaj Na příkaz císaře, který bude plný jedinečných a nefalšovaných soubojů. Na své si zde přijdou jak dospělí, tak děti. Čeká vás také bohatý doprovodný program, u kterého se rozhodně nudit nebudete.
Pokud plánujete zůstat v Olomouci a vaše děti patří k vlakovým nadšencům, pak doporučujeme sobotní výlet parním vláčkem po Olomouci. Možnost budete mít od 10:00 do 16:30, přičemž vlaky vyjíždí z hlavního nádraží v pravidelných intervalech. Veřejnosti bude zpřístupněno také Muzeum železnic přímo na nádraží.
V neděli si můžete udělat společný rodinný výlet na zámek v Náměšti na Hané. Kromě prohlídky zámku a zámecké zahrady vaše děti potěší především odpolední program, kdy si budou moci zasoutěžit se známými postavičkami z večerníčků. Kromě programu pro děti bude připravena i bohatá tombola.

Třetí červencový týden (16.–22. července)

V sobotu můžete po celý den vyrazit k řece Moravě, kde se uskuteční 3. ročník oblíbených dračích lodí. Ale pozor! Tentokrát na jiném místě. Zázemím, kde bude probíhat také doprovodný program pro děti, se stane blízké okolí Dětského domova Olomouc. Děti čeká spousta her a aktivit s možností výhry cen v hodnotě více než 5 000 korun a také skvělé osvěžení. Navíc můžete po celou dobu sledovat zápolení desetičlenných posádek.
V neděli proběhne v amfiteátru v Náměšti na Hané největší rodinný festival - Pohádkoland, který se v průběhu letních prázdnin představí na pěti místech České republiky. Na co se mohou vaše děti těšit?  Ve zkratce: na spoustu zábavy, oblíbené dětské show, atrakce, různá divadélka, a především na spoustu oblíbených pohádkových postaviček. Připravena pro ně budou hudební vystoupení Maxíků, Dády Patrasové, Míši Růžičkové, Štístka a Poupěnky, Tárajka a Popletajky nebo nejrůznější písničky z pohádek. Děti do 3 let (včetně) mají vstup zdarma. Prvních 1000 vstupenek je za exkluzivní cenu 390 korun, další vstupenky už budou k dostání za vyšší cenu, takže pokud vás akce zaujala, kupte si lístky co nejdříve
A ani tento víkend nebude chybět zábavný program na hradě Sovinec, tentokrát s názvem Hradní bestie. Kdysi dávno byla na hradě Sovinci chycena a uvězněna hradní bestie. Nikdo neví kde, ani písemné zprávy se nedoložily. Dlouhodobým zkoumáním se zjistilo, že se na hradě Sovinci každoročně zjevuje. Pokud se vaše děti nebojí, pak vyrazte společně na hon, který bude probíhat v režii nejrůznějších šermířských spolků.  

Čtvrtý červencový týden (23.–29. července)

V rámci Olomouckých kulturních prázdnin si můžete ve čtvrtek vy i vaše děti užít skvělou klaunskou show, která odstartuje v 16:00 u Terezské brány. Zábavná show pro celou rodinu je v režii známých Klaun Family, takže se můžete těšit na ty nejvychytanější klauní kousky. 
Poslední červencový víkend vás na hradě Sovinec čeká nejoblíbenější návštěvnická akce Za čest krále, která nás vrátí o mnoho let zpátky, až do doby třicetileté války. Připraveny pro vás budou kaskadérské grotesky i přestřelky při obléhání hradu.

Kam s dětmi v srpnu

Čtvrtek 2. srpna (16:00) / Show Pevnosti poznání (Olomoucké kulturní prázdniny) / U Terezské brány
Sobota 4. srpna (15:00) / Princ Bajaja /  Parkán Uměleckého centra Univerzity Palackého (Konvikt)
Sobota 4. a neděle 5. srpna  / Přízrak temné věže / Hrad Sovinec
Pondělí 6. srpna (16:00) / O pračlovíčkovi /  Parkán Uměleckého centra Univerzity Palackého (Konvikt)
Sobota 11. a neděle 12. srpna / Poslední vzdor / Hrad Sovinec 
Sobota 11. srpna (13:00–19:00) / Pejskyáda / Letiště Neředín 
Čtvrtek 16.–neděle 19. srpen / Letní Flora Olomouc / výstaviště Flora
Pátek 17. srpen (15:00) / Koncert Kašpárek v rohlíku / Hrad Šternberk
Sobota 18. a  neděle 19. srpna  / Hodokvas Rytíře Kobylky / Hrad Sovinec
Sobota 18. srpna (16:00) / O pračlovíčkovi (Olomoucké kulturní prázdniny) / U Terezské brány
Sobota 18. srpna (10:00–16:30) / Vyjížďky vláčků v rámci letní Flory / Hlavní nádraží
Sobota 18. srpen (13:00–18:00) / Pohádkový les / Autokemp Žralok, Plumlov
Neděle 19. srpen (od 14:00) / Dožínky / Zlatá farma ve Štětovicích 
Sobota 25. srpen (10:00–22:00) / Římský den v Olomouci / Korunní pevnůstka 
Sobota 25. srpna / Letecký den / Letiště Olomouc
Sobota 25. srpna / Z pohádky do pohádky / Zámek Náměšť na Hané
Sobota 25. srpna (10:00–15:00) / Den rekordů / Zoologická zahrada
Sobota 25. a neděle 26. srpna / Tajemný hrad Sovinec / Hrad Sovinec 
Neděle 26. srpna (od 14:00) / Rally kachničky / Bezručovy sady, u mostku ke Korunní pevnůstce
Noc ze soboty 25. na neděli 26. srpna (18:30–9:30) / Nocování v dětském koutku / Dětský koutek Akvárko
Neděle 26. srpna (14:00–19:00) / Loučení s prázdninami / Hospoda na hřišti Nemilany
Pátek 31. srpna (17:00–22:00) / Mezinárodní noc pro netopýry / Zoologická zahrada Olomouc 
Pátek 31. srpna / Loučení s prázdninami / Krokodýlek Olomouc

Nejnovější pohádka Divadla Tramtarie - Princ Bajaja - se představí v rámci Olomouckého shakespearovského léta v sobotu 4. srpna. Nejnovější pohádka Divadla Tramtarie - Princ Bajaja - se představí v rámci Olomouckého shakespearovského léta v sobotu 4. srpna. Foto: Archiv pořadatele
V rámci letní Flory, která proběhne od 16. do 19. srpna, je připraven také bohatý program pro děti. V sobotu navíc opět vyjede parní vláček. V rámci letní Flory, která proběhne od 16. do 19. srpna, je připraven také bohatý program pro děti. V sobotu navíc opět vyjede parní vláček. Foto: Jan Procházka

První srpnový týden (1.–5. srpna)

V pátek 3. srpna odstartuje open-air festival Olomoucké shakespearovské léto, které pořádá již tradičně Divadlo Tramtarie. Letos poprvé však bude program festivalu rozšířen o produkci pro rodiny s dětmi, který si mohou vychutnat zcela zdarma. Ty se mohou těšit na nejnovější pohádku Princ Bajaja a na legendární pohádku O pračlovíčkovi. První z nich bude uvedena v sobotu 4. srpna v 16:00 v Parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého na Konviktu. A pohádka je vhodná jak pro děti (doporučuje se od 3 let), tak pro jejich rodiče.
O víkendu se můžete vypravit na hrad Sovinec, kde na vás čeká  Přízrak z temné věže. Královské vojsko bude dobývat pevnost loupeživých rytířů. Těšit se můžete na jedinečné pásmo soubojů nevšedními tipy zbraní a oblíbené loupežnické historky, které nemusí vždy skončit katovou sekerou.

Druhý srpnový týden (6.–13. srpna)

V pondělí v 16:00 bude v Parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého na Konviktu uvedena vůbec nejúspěšnější pohádka Divadla Tramtarie O pračlovíčkovi. Za sedm let uvádění za sebou přes čtyři sta padesát repríz a je stále jednou z nejoblíbenějších pohádek Divadla Tramtarie. Má za sebou evropské turné po Belgii, Lucembursku a Německu, letos bavila děti i ve švédském Stockholmu. Získala cenu diváků na prestižním festivalu divadel pro děti Dítě v Dlouhé, který pořádá Divadlo v Dlouhé Praha. Odpolední program pro děti je zcela zdarma.
V sobotu si přijdou na své všichni milovníci psů. Odpoledne se na neředínském letišti uskuteční 
2. ročník setkání milovníků, přátel a chovatelů pejsků. V rámci doprovodného programu vystoupí walešský zpěvák a kytarista Daley B Williams a pro návštěvníky je připraven také dětský koutek, výtvarné dílny, opékání špekáčků, drobné občerstvení a dárek do školy pro každé dítě a pamlsek pro každého pejska. Po skončení se bude konat country večer.

Třetí srpnový týden (14.–19. srpna)

Od čtvrtku do neděle se na výstavišti Flora uskuteční Letní Flora, která návštěvníkům umožní nahlédnout na letní květenu. Samozřejmostí je také doprovodný program pro děti včetně zahradnických trhů. V sobotu navíc v rámci letní Flory můžete vyrazit po Olomouci tradičním parním vláčkem.  
V sobotu odpoledne můžete vzít své děti do kouzelného pohádkového lesa, který najdete od 13:00 v autokempu Žralok u Plumlovské přehrady. Na vaše děti tu bude čekat spousta pohádkových postaviček s různými soutěžními úkoly, chybět nebude oblíbený Lesní bar a ještě oblíbenější Perníková chaloupka. Tradičně se vám předvedou i hasiči z Plumlova s technikou a zajímavými ukázkami z práce hasičů nebo kouzelník TOMASIANO se spoustou čar a kouzel. Chybět nebudou ani poníci, malování na obličej, kreslení křídami nebo oblíbená hasičská pěna, které se letos dočkáte hned dvakrát..
Po oba víkendové dny bude na hradě Sovinec probíhat tradiční historicko-řemeslný jarmark - Hodokvas Rytíře Kobylky. Těšit se můžete na pověsti a šermířské příběhy ze života Karla IV. V sobotu od 17:00 do 23:00 je pro vás připraven fantastický večerní program Noc démonů.  Na tento napínavý hororový příběh plný soubojů a ohňových efektů byste však měli vyrazit raději bez dětí,

Čtvrtý srpnový týden (20.–26. srpna)

Mají vaše děti rády letadla nebo dopravní prostředky nejrůznějšího druhu? Pak je určitě zaujme oblíbený Letecký den, který proběhne v sobotu 25. srpna na olomouckém letišti v Neředíně. Těšit se můžete na bohatý program nejen pro děti. Kromě leteckých kousků jsou připraveny nejrůznější atrakce nebo sportovní a vojenská vystoupení. A chybět nebude ani skvělé občerstvení.
Pokud vaše děti dávají přednost před silnými stroji spíše zvířátkům, pak se vydejte do olomoucké zoo, kde bude od 10:00 do 15:00 probíhat tradiční Den rekordů. Vy i vaše děti si mohou  na vlastní kůži ověřit ty nejzajímavější  superschopnosti z říše zvířat. Můžete společně absolvovat řadu her a dozvědět se spoustu zajímavých informací. A navíc šikovní badatelé si odnesou domů vlastnoručně vyrobenou zvířecí hračku.
Zajímavou akci na sobotní večer plánuje v rámci Hradozámecké noci zámek v Náměšti na Hané. Přijďte se svými dětmi za pohádkovými bytostmi na večerní prohlídky zámku. Těšit se můžete na nejrůznější večerníčkové postavičky, které znají vaše děti z televize.
V neděli  26. srpna se můžete přijít rozloučit s prázdninami do Hospůdky na hřišti v Nemilanech. Od 14:00 zde bude probíhat velká letní párty, která bude od začátku až do konce akce plná soutěží a atrakcí pro děti. Čeká je například mega velká vodní balónková bitva s 5000 balónky, velká atrakce Euro-Jump Spiderman, skákací hrady nebo diskotéka. Všechny děti u vstupu dostanou lízátko, u soutěží bonbóny a po ukončení všech soutěží nanuka. Pro rodiče budou připraveny 
dva výčepy a gril plný dobrot. Vstup pro dospělé je 50 korun, děti zdarma.

Pátý srpnový týden (27.–31. srpna)

Poslední srpnový den si přijdou na své všichni milovníci tajemných tvorů jménem netopýři. Program pro malé i velké začne v olomoucké zoo už v 17:00. Hravou formou se seznámíte s jejich zvyky a můžete si vyzkoušet, jak se odchytávají, měří i váží. Při společné procházce večerní zoologickou zahradou se setkáte s chovanými kaloni zlatými a možná i s volně žijícími netopýry, jejichž přítomnost si můžete zkusit ověřit pomocí speciální techniky.

Víte o nějakých zajímavých akcích pro děti, které se uskuteční o letních prázdninách? Pak se nám ozvěte na mail: akce@olomouc.cz. Náš přehled budeme neustále aktualizovat tak, aby vám žádná zajímavá akce neunikla.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová