Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam na karneval: vydejte se s dětmi mezi piráty, do lesa nebo na Pepina Prcka

Tipy a názory

17.1.2019

Autor: Barbora Sísová

Přestože po celé republice hlásí závěje, u nás na Hané to na velké sněhové hrátky zatím příliš nevypadá. A tak vymýšlení programu na víkendy bez sáňkování a bruslení je najednou mnohem složitější. Velkou výhodou je, že v lednu i v únoru se konají nejen plesy pro dospělé, ale také dětské karnevaly, které jsou plné rozkošných masek, her, tance a zábavy. Podívejte se, na jaké akce v Olomouci a okolí můžete vyrazit v maskách. Navíc přidáme pár tipů, kde sehnat co nejoriginálnější maškarní kostým…

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Kam na karneval

Sobota 19. ledna (14:00–18:00) / Dětský maškarní karneval / TJ Sokol Nemilany

Sobota 19. ledna (15:30–17:00) / Námořnický karneval / DDM Olomouc

Neděle 20. ledna (14:00) / Dětský karneval / Sokolovna Chválkovice

Sobota 9. února (13:30) / Dětský maškarní karneval / Dům u parku

Sobota 9. února (10:00–12:00) / Karneval pro rodiče s dětmi / Centrum pohybu (dopředu nutná rezervace - 604 208 821)

 Neděle 10. února (15:00–17:00) / Lesní maškarní karneval / DDM třída 17. listopadu

Pátek 15. února / Popletený bál / DDM Rožňavská

Sobota 16. února / Karneválek v lese / DDM Janského

Sobota 16. února (14:30–17:00)  / Dětský šibřinkový karneval / Sokolovna Velká Bystřice

Středa 19. února / Karneválek / RC Provázek

Mají vaše děti rády karnevaly nebo jste zatím na žádném nebyli a chtěli byste se svým prckem vyzkoušet první maškarní? Pak se podívejte, kam všude můžete společně vyrazit. Kromě klasických karnevalů se v Olomouci konají také tematické – jako je například pirátský nebo lesní.

Série karnevalů začíná už tento víkend 19. a 20. ledna. V sobotu se můžete vydat například do Nemilan, kde v místní Sokolovně odstartuje karneval ve 14:00 a potrvá do 18:00. Tradiční karneval bude plný her a tance pod taktovkou DJ Jindry. Děti mají vstup zdarma, rodiče zaplatí 50 korun.

Ve stejný den bude probíhat karneval také v Domě dětí a mládeže na třídě 17. listopadu. Od 15:00 do 17:30 si zde vaše děti mohou užít tematický námořnický karneválek. Přijďte si užít  zábavné odpoledne pro rodiče a děti se soutěžemi, malou diskotékou a vyhodnocením masek. Předprodej vstupenek na vrátnici pracoviště Janského 1. Cena vstupenky pro dítě je 30 korun, doprovod zaplatí 20 korun.

V neděli bude probíhat Dětský karneval, pořádaný olomouckým Sokolem. Vyrazit na něj můžete do sokolovny ve Chválkovicích, kde odstartuje ve 14:00. Jednotné vstupné na akci pro rodiče i děti je 20 korun, občerstvení zajištěno.

V sobotu 9. února dopoledne (od 10:00 do 12:00) se můžete vydat na Karneval pro rodiče s dětmi v Centru pohybu. Těšit se můžete na tanečky, písničky, trampolíny, výtvarnou dílničku i zdravé občerstvení formou rautu. Rodiče jistě ocení otevřenou kavárnu. Cena je 200 korun (za 1 dítě a rodiče). Dopředu je nutná rezervace - 604 208 821)

V sobotu 9. února propukne karneval také v Domě u parku (Palackého 21). Vydat se sem se svými namaskovanými dětmi můžete hned po obědě (ve 13:30). Programem bude provázet proslulý klaun Pepino Prcek se svým animačním programem. Jednotné vstupné za akci je 50 korun. I zde se můžete těšit na bohaté občerstvení.  

Pokud v sobotu nemůžete, nevadí. Další možnost máte hned o den později, kdy se koná Lesní karneval do Domu dětí a mládeže na třídě 17. listopadu. Zábavné odpoledne plné masek, her, tanečků a soutěží odstartuje v 15:00 a skončí v 17:00. Seznámíte se s obyvateli lesa a užijete si s nimi spousty zábavy. Akce je vhodná pouze pro děti do 10 let a je třeba jim vzít vlastní přezůvky. Lístky (dospělí 40 korun, děti 20 korun) se kupují až na místě.

V pátek 15. února se koná na pobočce DDM Rožňavské Popletený bál. Tento speciální maškarní karneval, kde princezny bojují s draky a princové jsou na draka, si můžete přijít užít od 16:00 do 18:00. Čeká vás veselý rej všech masek se spoustou hudby, tance a soutěží. Vstupné na akci je 30 korun.

Další den máte možnost navštívit spolu s dětmi Karneval V lese, který odstartuje na v DDM Janského od 15:30. Pro děti od 3 let i jejich rodiče bude připraveno zábavné odpoledne se soutěžemi, malou diskotékou a vyhodnocením masek. Předprodej vstupenek bude zahájen 14. ledna na vrátnici pracoviště Janského 1. Za dítě zaplatíte 30 korun, za doprovod dalších 20 korun.

A v sobotu 16. února propukne maškarní rej také v sokolovně ve Velké Bystřici, kde se od 14:30 uskuteční Dětský šibřinkový karneval. Ani tady nebude chybět hudba, soutěže nebo domácí občerstvení. Těšit se můžete také na bohatou tombolu.

Kde sehnat originální masku

Tak termíny karnevalů už známe. Nutno dodat, že pokud je vaše dítko školou či školkou povinné, je zde velká pravděpodobnost, že jejich vzdělávací zařízení bude pořádat také vlastní karneval, určený pouze pro své žactvo.  Kde ale sehnat zajímavou masku pro své dítko? Možností je hned několik. Tou první je, že si kostým připravíte společně doma. Výhodou je, že už samotná výroba znamená společnou zábavu a výsledku si pak budete o to víc vážit. V tomto případě je dobré mít po ruce nějaké staré oblečení či kusy hadrů, hodně času, bohatou fantazii a především hodně trpělivosti (inspiraci na jednoduché masky naleznete zde).

Pokud však nemáte čas nebo nervy na společnou výrobu kostýmu, jelikož je vaše dítko na tuto zábavu zatím příliš malé nebo ještě moc netrpělivé, jistě vás potěší, že většina olomouckých papírnictví nabízí široký sortiment maškarních doplňků. A to od těch nejběžnějších, jako jsou škrabošky, korunky pro princezny, klobouky pro čarodějnice, klaunské nosy a podobně až po kompletní kostýmy. Velké množství karnevalových doplňků najdete v obchůdcích Zažeň nudu, které se v Olomouci nachází hned na dvou místech adresách: Hodolanská 17 a Zeyerova 20. Pokud máte v hlavě jasnou vizi, co sháníte, a nechce se vám kvůli tomu obíhat celá Olomouc, můžete nakouknout do jejich e-shopu, kde najdete vše dostupné zboží přehledně na jednom místě.

Námořnická čepice (79 korun)

Hasičská přilba (49 korun)

Indiánská čelenka (49 korun)

Foto: Zažeň nudu

Bílá kočička (69 korun)

Afrovousy (99 korun)

Princezna Ledové království (125 korun)

Foto: Zažeň nudu

V obchůdku Zažeň nudu, a v další řadě hračkářství najdete velké množství kompletních kostýmů pro děti všech věkových kategorií, od úplných miminek až po puberťáky. Vybírat můžete z nejrůznějších zvířátek, pohádkových postaviček i akčních hrdinů. V dnešní době není vůbec žádný problém sehnat kompletní převlek princezny, rytíře či námořníka, stejně tak narazíte i na Spidermana, Supermana či postavy ze Star Wars. Takže záleží jen na vás, v koho se vaše dítko na jeden den promění.

Princezna, ve velikosti 4-5 let (189 korun), Zažeň nudu

Královna, ve velikosti 92 až 104 (499 korun), Bambule

Malá mořská víla, ve velikosti 92 až 104 (399 korun), Bambule

Foto: Zažeň nudu, Bambule

Rytíř, ve velikosti 6-8 let (359 korun), Zažeň nudu

Kostým pirát, ve velikosti 110 až 120(599 korun), Bambule

Kostým Batman, ve velikosti 130 až 140 (599 korun), Bambule

Foto: Zažeň nudu, Bambule

A na maškarní můžete vzít i svého nejmenšího, například v obchodě H&M seženete spoustu overálků, ve kterých své starší sestřičce nebo bratříčkovi rozhodně neudělá ostudu.

Pyžamový overal s potiskem mumie, dostupné ve velikostech 50 až 104 (199 korun)

Pyžamový overal Batman - 2 kusy, dostupné ve velikostech 50 až 104 (399 korun)

Pyžamový overal s potiskem kostlivec, dostupné ve velikostech 50 až 104 (199 korun)

Foto: H&M

Ať zvolíte jakýkoliv kostým, doufáme, že si karnevalové veselí vaše děti pořádně užijí.

Víte o  dalších karneval v Olomouci a okolí, které v našem přehledu chybí? Pak se nám ozvěte na e-mail: akce@olomouc.cz. Náš přehled budeme neustále aktualizovat tak, aby vám žádná akce s dětmi neunikla.