Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Juniorský mistr Evropy v cyklokrosu Lubomír Petruš je novou posilou Cyklo teamu Kolárna!

Sport

23.12.2019

Autor: red

Rodák z Vrbna pod Pradědem, a nyní Olomoučák, pro mnohé překvapivě oznámil od roku 2020 přestup z EthicSport Cycling Teamu do Cyklo Teamu Kolárna. Přidá k titulu juniorského evropského šampióna z Hittnau 2007, bronzu z MS v roce 2008 ještě další úspěchy?

Foto: Kolárna

Tvůj přestup do Cyklo Teamu Kolárna byl pro mnohé nečekaný. Jak k němu vlastně došlo?
EthicSport team je nyní především bikový tým a mně se na masové MTB maratony a společné akce moc jezdit nechtělo. Vloni jsem s cyklistikou téměř skončil, v cyklokrosu jsem startoval pouze na MČR v Holých Vrších, kde jsem se po půlroční pauze umístil, vzhledem k mému tréninkovému výpadku, na pro mě skvělém 9. místě a uvědomil jsem si, že by byla škoda můj talent zahodit. Ale v létě se mi moc nedařilo, od června mě trápil zánět v zubu a léčba antibiotiky. EthicSport tým se za poslední rok hodně rozrostl a už to nebylo jako dřív, kdy jsem si vybíral svůj program, což mi moc nevyhovuje. Masové MTB maratony mě postupně spíše demotivovaly, tak jsem se rozhodl jít jinou cestou. 

Po návratu z Belgie jsem se věnoval také podnikání a cyklistika nebyla to hlavní. Petr Březina z Kolárny mi nabídnul smlouvu a zajistil takové podmínky, abych cyklistiku mohl dělat opět naplno. Změny, které jsem za poslední rok prodělal, mě nabily novou energií a dodaly motivaci. Nyní se chci zaměřit pouze na cyklokros a pokusit se navázat na své dřívější úspěchy. Čeká mě pořádný kus práce, ale jsem odhodlaný do toho jít na sto procent a moc se na tu dřinu těším.

Bereš tu šanci jako poslední? Předchozí sezony Ti kvůli zdravotním problémům a slabší formě nevyšly...
Ano, je mi 29 let a rychle to letí dál, beru to jako poslední šanci na návrat. Nečekám, že za půl roku budu tam kde dřív, ale jsem odhodlaný vytrvat. Čas na to mám a motivaci taky, tak uvidíme, jaké budou výsledky. Příští sezóna napoví.

Jaký bude Tvůj závodní program?
V tom mám volnou ruku, takže přípravné závody během jara a léta si zvolím sám, tak aby mi co nejlépe zapadly do přípravy na cyklokros. Rád bych si znovu objel i nějaké silniční závody. V Cyklokrosu bude hlavní TOI TOI Cup a MČR, rád bych se vrátil také na mezinárodní úroveň a absolvoval i Světové poháry a MS, ale to je otázka nejen výkonnosti, ale i peněz, tak věřím, že se nám povede s týmem sehnat finance i na tyto účely. Do kalendáře zařadím ve volném termínu také Oderský pohár.

Plánuješ změnit i způsob přípravy?
Chci se vrátit k podobné přípravě, která mi seděla v juniorech a v Belgii, kdy mě trénoval Vlastík a později Zdenek Mlynář. Nejprve potřebuji do sebe dostat základ - objemové tréninky. V létě se budu spíše věnovat tréninkům a závodní program nebude tak nabitý, abych vydržel celou cyklokrosovou sezónu na sto procent.

Jaké jsi měl pocity během loňské cyklokrosové sezóny, kdy jsi nezávodil?
Tu pauzu jsem zřejmě potřeboval, především psychicky, myslím, že z dlouhodobého hlediska půl roční až roční pauza po patnácti letech závodění zas až takovou dohru mít nebude. Nejprve mi závodění moc nechybělo, ale postupně se chuť stupňovala a nakonec to vyústilo v razantní změnu. Velmi mi pomohla i moje skvělá žena Sabinka, která mě neustále motivuje a podporuje jak ve sportovním, tak i běžném životě.

Jak si se ke Kolárně dostal?
Bydlím v Olomouci, na Kolárně (prodejně) bývám docela často, Petrovi Březinovi navíc pomáhám s eshopem. Peťa mě zná už dlouho a ví, jaký jsem povahou člověk. Nejprve jsem chtěl jezdit sám za sebe, bez nějaké týmové příslušnosti, abych si mohl vše dělat podle sebe, ale s Kolárnou jsme se dohodli na individuálních podmínkách, které mi vyhovují a navíc mám zajištěnou i materiální a finanční podporu.